Bebeklere Kilo Aldıran Yiyecekler

Bebeklere Kilo Aldıran Yiyecekler :

Bebek kilosu biz annelerin en çok takıldığı konulardan birisi. Başka bebeklerle karşılaşınca hemen kilolarına, boylarına bakıyor, kendi bebeğimizle kıyaslıyoruz.

Bu kıyaslama sonucunda bizim bebeğimiz daha zayıf görünüyorsa hemen moralimiz bozuluyor. Bu nedenle bir çoğumuz ek gıda verirken bebeğimize kilo aldırmak istiyoruz.

Oysa ki ilk ek gıdaları vermemizin amacı çocuğu yeni tatlara alıştırmak. İlk ek gıdalara başlama 5 ve 6 cı aylarda oluyor çoğunlukla. Bazı doktorlar ilk ek gıdaya sebze ve meyvelerle başlatırken bazıları da yoğurt yada tahıllı mamaları tercih ediyor. Ben bebeğime ilk ek besin olarak sebze ve meyve vererek başladım.

İlk başlarda bir yemek kaşığı ölçüsünde verdim. Meyveleri cam rende ile rendeledim, sebzeleride buharda pişirdikten sonra ezerek verdim. Buharda pişirme sebzenin vitamininin en iyi korunduğu yöntem.

Farklı marka buharda pişiriciler bulabilirisiniz piyasada, biz tefalin pişiricisini kullandık ve memnun kaldık. Sebzeleri pişirip tel bir süzgeçten geçiriyordum, böylece iyice ezilmiş oluyordu. Biraz su ilave edip koyu bir çorba kıvamında bebeğime yedirdim.

Sebzeleri parçalamak için kullanılan blendırın bıçağı aynı zamanda sebzenin vitamininide öldürdüğü için çok zorunlu olmadıkça blendır kullanmayı tercih etmedik.

İdeal Bebek Kilosu Ne Olmalı

Biz toplum olarak tombul bebek hastasıyız. Neyazık ki bizler özellikle de büyüklerimiz için sağlıklı bebek ile şişman bebek aynı anlama geliyor. Bu nedenle de bebeğimize unlu ve şekerli yiyecekleri yedirmemiz konusunda baskılara maruz kalıyoruz.

Bebeğimiz zayıfsa çevremizden "Bu çocuk çok zayıf, hasta olacak" ya da "bu bebek aç, karnı doymuyor, sütün yetmiyor" sözlerini sürekli duyarsınız. Bunlara dayanmak çoğu zaman ne yazık ki zor.

Mesela bir arkadaşım bebeği kışa daha toplu girsin ve hastalıklardan korunsun diye mamaya başladı.

Ancak bebeği mamanın şekerli tadına alışınca anne sütünü bıraktı ve en önemli besininden mahrum kaldı.

Oysa günümüzde yapılan çalışmalar şişman bebeklerin ileriki yaşlarda çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin daha çok olduğunu gösteriyor.

Dokuzuncu Aydan Sonra Bebeklerde Kilo Aldıran Besinler;

9. aydan sonra çocuğun temel besini olmaktan çıkan anne sütü 12 -15 ay arasında, en geç iki yaşında ve anne için uygun olan bir zamanda kesilmelidir. Anne sütü kesilirken ailenin diğer bireylerinin çocuk ile daha fazla ilgilenmesi ve anneye yardımcı olması gerekir.

Çocuk 13 - 14 aylık olduktan sonra kendisi kaşık kullanmalıdır.

Aile bireyleri ile sofraya oturan çocuğun ayrı bir tabağı olmalı ve neyi ne kadar tükettiğine dikkat edilmelidir.
En sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemek sularıyla beslemektir.Hiçbir besleyici değeri olmayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır.

Bu dönemde çocuklar 4 öğün beslenmeli, temel besin gurupları;

  • Süt ve sütlü gıdalar
  • Etler, yumurta ve baklagiller
  • Sebze ve meyvalar.
  • Unlu ve nişastalı besinler, yeterli ve dengeli olarak tüketilmelidir.

Dengeli Beslenme Listesi

Her gün en az su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan kalsiyumun en iyi kaynağıdır.

İki kibrit kutusu peynirdede bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.

Vücuttaki kan yapımında görevli olan DEMİR'in en iyi kaynağı olan tavuk ,balık, yumurta ve kuru baklagillerin bir veya birkaçından en az iki porsiyon bulunmalıdır. Yumurta, düzenli et yiyen çocuklara gün aşırı, diğerlerine her gün verilir.

Yumurta rafadan veya katı pişmiş olarak sandviç içinde veya omlet şeklinde de tüketilebilir.

Meyva ve sebzeler, vitaminler açısından zengindir, ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de yardımcıdır.bu yaşta çocuklara 3 - 4 porsiyon sebze ve meyva verilmelidir.

Ancak çocuklar özellikle sebzeler konusunda çok seçicidir. Bu nedenle sebzelerin çorbalar, pilav,makarna, köfte ve börekler içine doğrudan konması veya yine pilav, makarna, köfte yanında ek olarak verilmesi sebzelerin daha zevkli ve kolay yenmesini sağlayabilir.

Meyvaların kabuklu olarak yenmesi bu yaş gurubunda sık rastlanan kabızlık sorununa yardımcı olur.

1 porsiyon = 5 - 6 yemekkaşığı sebze yemeği

1 porsiyon meyva = 1 orta boy meyva = ¾ su bardağı meyva suyu

Vücudun esas enerji kaynağı olan ekmek ve diğer unlu nişastalı yiyeceklerden günda en az 6 porsiyon yenmesi gerekmektedir. Belirlenen bu miktarın 3 porsiyonu 3 dilim ekmek, diğerleri çorba, pilav, makarna, patates,börek vb. şeklinde verilebilir. 1 porsiyon = 5-6 yemek kaşığı pilav/ makarna veya 1 dilim ekmek

Çocuklarda mümkün olduğu kadar erken dönemde kendi kendilerine çatal kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir.ilk yaşta çocuklarda çiğneme ve yutma işlevlerinin gelişimi tamamlanmamıştır. Bu nedenle besinler yumuşak bir şekilde verilmelidir.

Sert ve taneli besinler kolayca soluk borusuna kaçarak boğulmaya yol açabileceği için verilmemelidir.

Fındık fıstık, kabak veya ay çekirdeği ve kurubaklagiller solunum yollarına en sık kaçan maddelerdir. Çocuklara çay kahve veya kola verilmesi içerdikleri uyarıcı maddeler nedeni ile onları aşırı sinirli yapar. En iyisi bu içecekleri çocuğa hiç tattırmamaktır.

Her çeşit şeker çocuklara sık verilmemesi gereken yiyeceklerdendir.

Yemek aralarında çocuğa şeker vermek iştahı kapatarak yetersiz beslenmesine yol açtığı gibi ilerde görülen diş çürüklerinin de önde gelen nedenidir.

Bu dönemde çocuklar ağız ve diş sağlığı konusunda eğitilmelidirler. 1.5 - 2 yaşına gelen her çocuk bir diş fırçasına sahip olmalıdır.

Bu yaşta henüz diş macununa gerek yoktur. Diş macunu kullanmaya 3. yaştan sonra başlanabilir.

2 Yaş Çocuk İçin Örnek Menü

  • Sabah 1 çay bardağı süt veya meyva suyu (evde yapılmış taze)
  • 1 kibrit kutusu peynirveya 1 yumurta (haftada iki kez)
  • 1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
  • 2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
  • 1 orta dilim ekmek,domates

Yorumlar

  • Sel**** Sim**** *
    7 yıl önce
    0-3 yaş bebek ve çocuklar için bişey öneremıyoruz doktor kontrolunde olması gerekir. lütfen bir doktora danışınız. çok geçmiş olsun Bilgi Hattı: 0224 234 5678
  • Öz*** Yı*****
    7 yıl önce
    Bebe gim kilu almıyu neyapmalıyım
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Bebek ve çocuklara ürün öneremiyoruz malesef, doktor kontrolünde olması gerekir. bilgi hattı: 224 2 3 4 5 6 7 8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp