Bebeklerde Pamukcuk Tedavisi

Bebeklerde Pamukcuk Tedavisi :

Pamukçuk olarak bilinen ağız problemi aslında kandida tipi bir mantarın yerleşmiş olmasıdır. Kandida kadınlarda vajinal bir mantar olarakta karşımıza çıkmaktadır.

Vücudumuz mikroorganizmalar bakımından bir çeşitlilik arzetmektedir. Bazıları sağlık için gerekirken, bazıları zararlı, bazılarının kontrolden çıkması sorun oluşturucudur. Kandida bakterileri de bizim vücudumuzda doğal olarak bulunan normal bakterilerdendir. Ancak kontrolden çıkar ve dengesini kaybederse pamukçuk ve vajinit olarak bilinen sorunlara yol açar. Ağızdaki pamukçuk tedavi edilmediğinde boğaza kadar yayılır. Emziren kadınların bebeklerinde bu mantar varsa göğüslerine de yayılmaktadır.

Pamukçuğun en önemli belirtileri kötü kokulu nefes, dilde pas, ağız kuruluğu, ağız ve boğaz çevresinde ağrılı kırmızılık ve şişlik, yutma güçlüğü ve gıdaların boğaza yapıştığını sanma hissidir. Pamukçuğun boğazdan tüm vücuda yayılmasına sistemik kandiyazis denir ve bu durum yorgunluk, tüm vücutta ağrılar, ateş, ruh halinde değişiklikler, alerji, deri ve sindirim sorunlarına neden olmaktadır. Pamukçuğu olan bebeklerde beslenme güçlükle yapılır.

Pamukçuğun risk faktörleri çok yaşlı ya da çok genç olmak, kronik hastalıkların varlığı, tükürük bezi bozukluğu, kemoterapi ya da radyoterapi görüyor olmak, ağız kuruluğu, idrar söktürücü, alerji giderici ve sakinleştirici kullanıyor olmak, antibiyotik, doğum kontrol hapı, sigara kullanımı, bağışıklığın zayıflaması, takma diş denilen protez kullanımıdır. Bu yazi saglik.ceplog.com sitesi için hazirlanmistir

Bebeklerdeki pamukçuk eğer bebek sağlıklı ise çoğunlukla kendiliğinden geçmektedir. Doktor genellikle ağızdan uygulanan sıvı ilaçlar önermektedir. Pamukçuk annenin göğüslerine geçmiş ise sürekli anne-bebek arasında transferine devam edeceğinden zor bir durum oluşur. Bu durumda genellikle süt pompa ile verilir ve annenin göğüslerine merhem uygulanır.

Eğer pamukçuk tüm vücuda yayılmış ve sistemik kandiyazis haline gelmişse teşhisi çok zordur ve bağışıklığı çok zayıflatır. Hayati tehdit oluşturabilir. Bu nedenle pamukçuk varlığında ihmal gösterilmeden hekime başvurmalıdır.

Pamukçuk tedavisi görenler, ilaç tedavisinin yanında beslenmede keten tohumu, bira mayası, enginar, soyaya, sarımsak ve soğan tüketimine ağırlık vermelidir. Sebze suları bolca içilmeli yaralı bakteriler içeren fermente yoğurt, kefir gibi maddelerin tüketimi arttırılmalıdır.

Bira ve şarap gibi mayalı içecekler içilmemeli, süt ürünlerini azaltmalıdır. Yüksek şeker içeren içecekler ve meyve suları yerine su ve yeşil çay tüketilmelidir. Tatlılar azaltılmalı, maya içerdiğinden ekmek minimize edilmelidir. Fıstık, fındık ezmesi, karamel gibi ağızda yapışan besinlere ara verilmelidir.

Alkol içeren gargara ve spreyler sağlıklı bakterileri yok edeceğinden ve kuruluğa neden olacağından bunlardan kaçınılmalı, bunun yerine ılık tuzlu ya da kabartma tozu ilave edilmiş sularla gargara yapılmalıdır. Emziren kadınlar ağız ve göğüslerde pamukçuk belirtilerine karşı uyanık olmalıdır. Biberenlar ve emzikler sıcak sabunlu su ile düzenli olarak yıkanmalı, memeler emzirme sonrası temizlenmelidir. Sigara içilmemeli ağız ve diş hijyenine dikkat edilmelidir. Protez dişlerin tıpkı sağlıklı dişler gibi bakım ve temizlik istediği unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp