Bebeklerde Kalın Bağırsak Genişlemesi

Bebeklerde Kalın Bağırsak Genişlemesi : Doğuştan görülen kalın bağırsak genişlemesine hirschsprung hastalığı denir. Yavaş yavaş anormal derecede büyüyen ya da genişlemiş kalın bağırsak oluşmasına sebep olur. Nedeni alt rektumun dışkıyı anüsten dışarı çıkarmada güçlük çekmesidir. Prematüre bebeklerde nadiren rastlanır. Hirschsprung hastalığı yenidoğanda bağırsak tıkanıklığı sebebinin %33′ünü oluşturur.

Belitrileri:

Yeni doğanlarda bağırsak genişlemesi hastalığının ilk belirinden biri mekonyum dışkısının çıkarılmasındaki başarısızlıktır. Bunun yanında kusma, bulantı, karın bölgesinde şişlik ve dışkılayamama sayılır.Rekta muayeneden sonra, bebek genellikle patlayıcı bir şekilde dışkılar. Yeni doğmuş bebekler bazen dışkı bile kusabilirler. Bu bebeklerde su ve kilo kaybıda görülür. Bir çok yeni doğan bunların yanında kabız ve ishalde olur.

Teşhisi:

Yeni doğanda kalın bağırsak genişlemesini teşhis etmenin en iyi ve güvenli yöntemi rektal biyopsidir.

Tedavisi:

Bağırsak genişlemesi hastalığının yani hirschsprung hastalığının tedavisi, karın bölgesinin dış bölümüne konan ve dışkının oraya atılmasını sağlayan bir yöntemin uygulanmasından sonra ameliyattır. Bu geçici bir önlemdir ve bu açıklık çocuk 12-18 aylık olduğunda başka bir ameliyatla kapatılmasıdır. Ameliyat sonrası ishal nöbetleri görülse dahi ameliyat başarılı sonuçlar vermektedir.

MEKANİK BAĞIRSAK TIKANMASI

Bağırsak kanalı bağırsak dışı etkenler nedeniyle tıkanmıştır. Bağırsak duvan-nın dışında bulunan hastalık etkenleri bağırsak kanalına dıştan baskı yaparak bütünüyle tıkanmasına neden olur. Genellikle dölyatağı, yumurtalık ya da düzbağırsak (rektum) tümörleri bulun-duklan organın dışına taşarak bağırsak duvarlanna dayanıp baskı yapar ya da karın içi ameliyatlar sonrasında gelişen yapışıklıklar bağırsağa yavaş yavaş baskı yaparak kanalı kapatacak düzeye ulaşabilir.

Bağırsak kanalında geçişi engelleyen hastalık bazen de bağırsak duvarında ortaya çıkar. En sık görülen nedeni bağırsak kanseridir. Aynca bağırsağın iyi huylu tümörleri, bağırsak veremi ve Crohn hastalığı da tıkanma nedeni Bağırsak boğulması bir bağırsak kıvrımının bağırsak askısıyla birlikte kendi ekseni etrafında burkulması sonucunda oluşur. Burkulma sırasında bağırsak askısının kan damarları baskıya uğradığında kan akımı engellenir ya da bütünüyle durur. Bu nedenle boğulan bağırsak bölümündeki kan uçtaki kılcal damarlarda toplanır. Damarlar üzerindeki basınç arttıkça damar duvarlarının geçirgenliği de artar. Bunun sonucunda “sızan” kan bağırsak kıvrımının duvarlarına yayılır.

Şekilde bağırsak askısıyla birlikte bir bağırsak bölümü görülmektedir. Sağlam bağırsak kıvrımı parlak ve dolgun, bunu izleye felçli (paralitik) bölüm ise sönük ve gevşek görünümdedir. Bağırsağın ön ve arka duvarları, bağırsak içeriği ile dolu bölümler dışında birbirine yapışmış durumdadır. Felcin etkilediği bağırsak kıvrımlarında bağırsağın içindekileri boşaltmaya yönelik sığamsal (peristaltik) hareketler yapılamadığından bağırsak içeriği labilir. Son olarak, dışkı parçalarının ertleşmesi de nedenler arasında sayıl-nalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp