bebeklerde atopik dermatit bitkisel tedavi

Atopik Dermatit Nedir? : Atopik dermatit’de cilt yaygın olarak . Bu nedenleöncelikle kuruluk ile mücadele edilmelidir. kişininşikâyetlerini artırır.topik dermatit bebeklerde ciltde kaşıntılı eritematöz (kırmızı) döküntü ile seyreden allerjik bir deri hastalığıdır. Atopik dermatit daha çok bebeklerde görüldüğü için buna süt egzeması veya çocuk eg- zeması adı da verilir.

1934’ de Coca bu hastalığın, sık olarak allerjik rinit ve allerjik bronşial astımlı, atopik bünyeli hastaların bebeklik dönemlerinde görüldüğüne dikkat çekerek atopik dermatit adını vermiştir.Hastaların yüzde 80’inde şikâyetler beş yaşın altında başlar. Bu sebeple atopik dermatit allerjik bünyeli olmanın ilk belirtisi olarak kabul edilebilir. Bebeklerde yanaklarda kaşıntılı, kırmızı, kuru deri lezyonları şeklinde başlar. Bu belirtiler hafif olduğu zaman bebeğe elma yanaklı, “sağlıklı” bir görünüm verir. Sonradan dirsek önüne, diz arkalarına ve bütün vücuda yayılabilir. Diğer allerjik hastalıklar gibi bu da bulaşıcı değildir.

Bütün dünyada görülme sıklığı değişik olarak rapor edilmekle beraber, genelde bu oran %3-12 arasında değişmektedir.Cilt kuruluğu ve kaşıntı, hastalığın en belirgin özelliğidir. Bebeklerin yüz ve yanak derilerinde kızarma , kalınlaşma ve pullanma görülür. Bu lezyonlar sonra genişleyerek dirsek ve diz eklemi iç yüzeyleri olmak üzere bütün vücuda yayılır.Atopik dermatitlerin yüzde 80'i 3-4 yaşından sonra kendiliğinden iyileşir. Fakat bu iyileşen çocukların çoğunda ileri yaşlarda nezle, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, hırıltılı solunum şeklinde solunum sistemi allerjileri başlayabilir.Atopik dermatiti devam eden çocukların buluğ çağından sonra atopik dermatitin yayılımı değişerek vücutta, kol ve bacaklarda yuvarlak veya oval şekilli lezyonlar şeklini alır.

Bu şekildeki atopik dermatite numuler egzema veya ju- venil egzema adı verilir. Buluğ çağı sonrasında da devam ettiği takdirde kuruluk ve pullanma daha da artar ve döküntüler daha çok yaygınlaşarak boyun, omuz başı, el veya ayak sırtlarına dağılma eğilimi gösterir. Lezyonlar çok kaşıntılı olduğundan bunların üzerinde travmatik ülse- rasyon ve sekonder enfeksiyon kolayca ortayaçıkabilir. Bu safhada lezyonlar akıntılı ve kabuklu bir hâl alır. Erişkinlerde de vücudun herhangi bir bölümüne yerleşerek kişinin atopik bünyeli olduğunun işareti olarak hayat boyu kendiliğinden kaybolup tekrar çıkarak devam eder.Total serum IgE seviyesi bu hastalarda genellikle yüksek bulunur.

Mevsimler, hava sıcaklık, nem oranı ve emosyonel faktörler ile ilgili olarak döküntülerde artma veya azalma görülebilir.Atopik dermatit'e sebep olan allerjenlerin genellikle saptanması güçtür. Nadiren çocuklarda buğday, süt, yumurta ve balık gibi besinlerin; ileri yaşlarda da polen, mantar sporları, ev tozu akarlarının sorumlu olduğu gösterilebilir. Belirli bir allerjen ile olduğu tesbit edildiğinde bebeklerin beslenmesinden bu allerjenin, örneğin; buğday, yumurta veya inek sütünün belirli bir süre diyetten çıkarılması tavsiye edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp