Basilli Dizanteri Tedavi

Basilli dizanteri tedavisinin temel ama­ cı hastanın yitirdiği suyu yerine koy­ maktır. Sürekli ishal vücudun su-tuz dengesini ciddi biçimde bozar. Su-tuz dengesini yeniden sağlamak için hasta­ ya damar yoluyla yeterli miktarda ve plazmadaki yoğunluklarına uygun oran­ da tuzlu su eriyikleri verilir. Sıvının ağız yoluyla verilmesi gerekiyorsa ve başka bir olanak yoksa Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi bir litre su içine 20 gr şeker, 3,5 gr tuz (sodyum klorür), 2,5 gr sodyum bikarbonat ve 1,5 gr po­ tasyum klorür katılarak hazırlanacak bi­ leşiğin verilmesidir. Hastaya 6 saat içinde yitirdiğinin 2 katı kadar sıvı ve­ rilmeli, bunun da üçte ikisi

Dünya Sağ­ lık Örgütü'nün önerdiği bileşik, üçte bi­ ri normal su olmalıdır. Aynca bağırsak hareketlerini ketleyen hiçbir ishal kesici ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar ters etki gösterir. Basilli dizanterinin tedavisinde anti­ biyotik kullanımı hâlâ önerilmektedir. Ama antibiyotik tedavisinin bağırsakta dizanteri etkeninin bulunma süresini uzattığı ve bu nedenle hafif olgularda hastaya yalnızca sıvı verilmesi gerekti­ ği de öne sürülmektedir. Hastalığın akut döneminde hastaya pirinç lapası, bol sıvı ve meyve suyu verilir. Daha sonra et suyu, şehriye, haşlanmış balık, kıyma, elma gibi be­ sinler de eklenebilir.

Basilli dizanteri bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Ama hafif olgulann bü­ yük çoğunluğu kolaylıkla gözden kaça­ bilir. Hastanın ağırlığına göre tedavi hastanede ya da evde yapılabilir. Her iki durumda da hastalık etkenleri tü­ müyle yok oluncaya değin hasta sürekli izlenmelidir. Hastanın idrar ve dışkısı­ nın değdiği her şey ve tedavi gördüğü çevrede her türlü eşyanın tam olarak mikroplardan anndınlması gerekir. Hastaya bakan kimseler de sağlık kural- lanna, özellikle ellerinin temizliğine dikkat etmelidirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp