Baş Dönmesinin Etkisini Azaltmak İçin Öneriler

Baş Dönmesinin Etkisini Azaltmak İçin Öneriler :

BAŞ DÖNMESİ


1- Aniden ayağa kalkılmamak, başın bir taraftan diğer tarafa çevirilmesi gibi ani pozisyon değişikliklerinden kaçınılmalıdır.
 
2- Hızlı baş hareketlerinden kaçınılmalıdır.
 
3- Tuz, nikotin ve kafein gibi dolaşımı etkileyecek ürünlerin kullanımı azaltılmalıdır.
 
4- Sinirlilik halinden, stresten ve alerji problemi olanlar için alerjiye sebep olacak besinlerden, etkenlerden kaçınılmalıdır. Çünkü hem stres hem de alerji vücut ritmini, düzenini bozarak baş dönmesine sebepolmaktadır. Bu nedenle sakin olmak ve sakin kalmak kişi için çok önemlidir.
 
5- Baş dönmesi başladığı andan ya da baş dönmesi başlayacağı hissedildiği andan itibaren daha dikkatli olunmalıdır. Kesici aletlerden, araç kullanmaktan, merdiven çıkmaktan, yüksekte bulunmaktan, yüzme gibi durumlardan kaçınılmalıdır.
 
6- Baş dönmesi-vertigo hastalığına yakalanmiş isek ve atak halinde değilsek yorucu olmayan yürüyüşler yapabiliriz. Burada önemli olan yanımızda birisinin olması ve güvenli yerlerde yürümemizdir. Tek başımıza yürüyüşlerde baş dönmesi belirtileri görülürse sıkıntı yaşayabiliriz. Mümkünse yanımızdaki böyle bir hastalığımızın olduğunu bilmesinde fayda vardır. Yine yürüyüşleri soğuk havalarda sabahın erken saatlerinde değilde biraz daha isinmiş vakitlerinde yapmalıyız. Özellikle Vestibüler tipi baş dönmesi hastalığının baş sebebinin nezle, grip hastalığı olduğunu söylemiştik. Buna dikkat edilmelidir.
 
7- Uyku düzeni çok önemlidir. Öyle sabahlara kadar oturup öğleye kadar yatmak doğru bir davranış değildir. Gece yarısından önce yatılmak sabah erkenden kalkılmalıdır. Ayni saatlerde yatıp ayni saatlerde kalkmaya çalışmak çok önemlidir. Çünkü vücudu- muzunda bir düzeni ve dengesi vardır. Bu düzenin, dengenin bozulmaması gerekir.
 
8- Fazla kuruyemiş yenmemelidir. Çünkü kuruyemişte tuz çok olur. Tuz azaltılmalıdır. Fazla kahve cay içilmemelidir. Madeni soda, kola, hazır meyve suları az içilmelidir. En iyi içecek sudur.
 
9- Bağırsak düzeni çok önemlidir. Mutlaka belli saatlerde tuvalete çıkılmalı ve bu alışkanlık iyice yerleştirilmelidir.10- Bütün hastalıklarda olduğu gibi önemli olan vücut denge sistemin korunmasıdır. Zaten bütün istenilmeyen rahatsızlıkların sebebi, vücudun alışık olduğu sistemin dışına çıkacak şekilde hor bakılması değil midir?
 

Baş Dönmesinin TedavisiVertigo’nun tedavisi sebebine yönelik yapılır. Ancak genelde sebebi bulunamadığmdan genel bir tedavi uygulanır. Bu tedavi şu şekildedir;

 
1. Tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması (stres, alkol, sigara, kafein, tuz)
 
2. Tetikleyici pozisyondan kaçınılması
 
3. İlaç tedavisi
 
4. Cerrahi tedavi

Baş dönmesi depresyon sebebi

Baş dönmesine yol açan pek çok kulak hastalığı olabilir. Bunlardan en sık karşılaştığımız “benign paroksismal pozisyonel vertigo” adı verilen iç kulaktaki denge kristallerinin yarım daire kanalına kaçması nedeniyle olan ve baş hareketleri ile ortaya çıkan kısa süreli baş dönmesidir. Sık nedenlerden bir diğeri ise iç kulak sıvısının artması sonucu ortaya çıkan, ataklar halinde gelen ve saatler boyu süren şiddetli baş dönmesi ile karakterize bir hastalık olan Meniere hastalığıdır.

Baş dönmesine bulantı ve kusma eşlik eder

Baş dönmesi (vertigo) hareket illüzyonudur, yani hasta kendisinin ya da çevrenin hareket ettiği hissine kapılır. Bulantı ve kusma eşlik edebilir. Denge kaybı ise kişinin dengeyi sağlayan 3 sistemden (iç kulak, dokunma ve görme) biri ya da birden fazlasında ya da bu sistemleri koordine eden beyincikle ilgili bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Hasta dengesini sağlamakta zorluk çeker, düşmeler olabilir.

Başı dönen hasta hangi hekime başvurmalı?

Baş dönmesinin pek çok nedeni vardır. Bu hastalıklardan bir kısmı ilaç tedavileri ile bir kısmı ise bazı döndürme manevraları ile tedavi edilebilir. Bazen tansiyon düşüklüğü baş dönmesine neden olabilirken diğer yandan baş dönmesi kafa içindeki bir tümörün ilk belirtisi olabilir. Dolayısıyla, baş dönmeli hasta mutlaka hekime başvurmalıdır. Baş dönmesinin en sık nedeni iç kulak hastalıklarıdır. Bu yüzden genellikle baş dönmeli hastaları ilk olarak Kulak-Burun-Boğaz hekimleri görmeli. İç kulakla ilgili bir sorun olmadığında hasta nöroloji veya psikiyatri bölümlerine sevk edilebilir. Bunun yanında eğer hastada baş dönmesi ile birlikte kuvvet kaybı veya his kaybı gibi şikayetler varsa direkt olarak nörolojiye baş vurması uygun olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp