Balın Faydaları

BALIN FAYDALARI

İnsanoğlunun faydalanabildiği gıdaların en eskilerinden biride baldır.Binlerce yıldır insanoğluna enerji sağlayan bir besin olan bal, iştah açıcı özelliğide bulunmakla birlikte bir çok hastalığında tedavisinde ilaç niyetine kullanılmaktadır.

Balın şifa verici özellikleri başta Kur‘an olmak üzere birçok kutsal kitapta da belirtilmektedir.
Bal , öncelikle doğal bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle sağlıklı insanların yanında , 1 yaşından büyük bebekler , yaşlılar, sporcular ve hastalar için özellikle tüketilmesi gereken bir besin maddesidir.

Bal , iştah artırıcıdır , vücuda enerji ve direnç kazandırmaktadır.

Bal , besinlerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olmakta , sindirim sistemi enfeksiyonlarında , kabızlığın giderilmesinde , oniki parmak bağırsağı ülserlerinde ve karaciğer rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bal , karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz, ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu özellikler balın antimikrobiyel etkisinin yanı sıra baldaki fruktozun doku ve kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Bal , besleyici ve nemlendirici özelliği nedeniyle birçok kozmetik ürünlerinde , kullanılmaktadır. Bal , Cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır. Ayrıca modern tıpta açık yaralarda , yatak yaralarında, ülserlerde ve yanıklarda doğrudan sürülen ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bal enfeksiyonları önlemekte , doku oluşmasını hızlandırmakta , yara ve yanık izlerini azaltmaktadır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Bal , bazı ülkelerde doktorlar tarafından katarakt ve kojuktivit ile bazı kornea rahatsızlıklarında başarı ile kullanıldığı bildirilmektedir. Ayrıca kornea ülserinin de saf bal ile veya vazelin yerine bal ile hazırlanan % 3 lük sulphidine pomadı ile başarılı bir şekilde tedavi edildiği bildirilmektedir.

Zaman zaman hakiki balın şeker hastalığına iyi geldiği şeklinde yazılar çıkmakta veya söylentiler duyulmaktadır. Bunun bilimsel bir dayanağı yoktur ve yanlıştır. Bal da kan şekerini yükseltir ve dikkatli kullanılması gerekir. Ancak eşit miktarda alınan bal , kan şekerini , çay şekerine oranla daha az yükseltmektedir. Bu nedenle şeker yerine az miktarda bal kullanılabilir.

Bal , antimikrobiyel bir besin maddesidir. Balda mikrop üreyemez çünkü;
• Şeker konsantrasyonu çok fazladır.
• Balın pH sı 3.5-4.0 civarındadır.
• Baldaki enzimler inhibin (H2O2) oluşmasına neden olur.

Bal , sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır. Kanı temizler, kan dolaşımını düzenler. Kan yapıcı özelliği vardır. Damar sertliğine karşı faydalı olur.

Bal , temel karbonhidratların kaynağıdır. İçeriğinde genel olarak, yüzde 17-20 su, yüzde 80-85 karbonhidrat ve yüzde 0,5-1 düzeyinde proteinler, aminoasitler, vitaminler ve mineraller bulunur. Bal, karbonhidrat miktarı ile bir yemek kaşığında 64 kalori enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi yapmaktadır. Amerika‘daki Memphis Üniversitesinin Egzersiz ve Spor Beslenme Laboratuvarı egzersiz öncesi, sindirim için balın en etkili karbonhidrat olduğunu tespit etmiştir. Kan şekerine diğer karbonhidrat kaynaklarına göre daha ılımlı etkisi olduğu gözlenmiştir.

Bal , birçok vitamin, mineral, amino asit ve antioksidan içerir. Niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içermektedir. Bal diğer besinlerin vücutta daha kolay sindirilip, daha iyi emilmelerini ve onlardan yararlanma düzeyini de yükseltir. Bu nedenle özellikle hastalık durumunda bal tüketimi vücudun çabuk toparlanmasına yardımcı olur. Balda yağ bulunmadığından , az ya da hiç yağ içermeyen diyetlerde kullanımı son derece uygundur.

Yorumlar

  • Ayl** Ali***
    7 yıl önce
    semih beye suyum ama cevap yok
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      detaylı bilgi için bilgi hattımızı arayabilirsiniz. bilgi hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp