Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmanın Yolları

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmanın Yolları : Bağışıklık gücünde bir miktar azalma yaşlanmanın doğal bir kısmı olabilir. Yaşam tarzında basit değişimler yaparak bağışıklık sisteminizi daha kuvvetli tutabilirsiniz.Stresin bağışıklık sistemini baskıladığı bilinmektedir. Bunu kanıtlayan pek çok veri vardır.Uyku ise, bağışıklık sisteminizin onarım dükkânıdır. Uyku sırasında vücudunuz ve beyniniz dinlenirken bağışıklık sisteminiz dinlenmez. Aksine işgalci organizmalara karşı hazırlık yapar. Eğer iyi dinlenemezseniz bağışıklık sisteminiz bozulur. Bu nedenle geceleri en az 6-8 saat uyumaya dikkat edin.Hafif bir egzersiz, bakterilerin akciğerlerde toplanmasını engeller ve bağışıklık sisteminizin gücünü artırır.

Bunu da kanda antikorların dolaşımım artırarak yapar. Bağışıklık sisteminizi iyi düzeyde tutabilmek için günde en az 20, haftada 3 kez 35-45 dakika yürüyüş, yüzme ya da bisiklet gibi aerobik egzersizler yapın.Dengeli ve yeterli beslenmenin rolü çok açıktır. Bağışıklık yeteneğinizin güçlenmesine yardım edebilecek vitamin ve mineralleri düzenli olarak kullanmalısınız. Yeterli protein almaya özellikle biyolojik değeri yüksek proteinleri tüketmeye (süt, süt ürünleri, yumurta) özen göstermelisiniz.A vitamini kanınızdaki beyaz hücre aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle savaşmanıza yardımcı olur. Fakat çok fazla vitamin A, toksik olabilir. Yüksek dozda suplement almak yerine günlük ihtiyacınızı alın.

Günlük RDA, 1 000 mcg’dır (500 lU). Bir orta boy patates günlük vitamin A ihtiyacınızın yaklaşık iki katını karşılar. Vitamin A’dan zengin diğer besinler karaciğer, havuç, ıspanak, brokkoli, marul, kayısı ve kavundur.Bir antioksidan olan beta karoten vücutta vitamin A’ya bağımlıdır. Ayrıca serbest radikallerle savaşır ve kanseri önlemede immün sistemi güçlendirebilir. Vitamin A gibi beta karoten de havuç, ıspanak, brokkoli ve marulda bulunur. Fakat vitamin A’nın tersine beta karoten toksik değildir ve suplement olarak alınabilir. Günde 6-9 mg alınması önerilir.

Yaşlı insanlar B6 vitamini bakımından fakir diyetle beslendiklerinde bağışıklık sistemleri belirgin ölçüde zayıflar. B6 vitamini alımları arttığında (1,6 mg’dan fazla) bağışıklık sistemleri normale döner. Günlük RDA olan 2 mg B6 vitaminini iki büyük muz yiyerek alabilirsiniz. Diğer başlıca B6 vitamini kaynakları tavuk, balık, karaciğer, pirinç, avokado, fındık, ayçiçeği çekirdeğidir.

C vitamini virüslerin çoğalmasını engellemekten tümörlere saldıran hücreleri uyarmaya kadar tüm bağışıklık sistemi kısımlarına yardımcı olur. Günlük doz 500-1 000 mg’dır.E vitamini hücrelerde serbest radikallerin neden olduğu hasarı önler, beyaz kan hücrelerinin aktivitelerini artırır ve bağışıklık sistemi hücrelerinin çoğalmalarım yönlendiren bir madde olan interleukin2 (İL2) miktarını artırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini baskılayan prostaglandinin E2 (PGE2) üretilmesini azaltır. Normal bir diyet günde sadece 20 ÎU sağlar. Oysa en uygun dozu 100-400 ÎU’dur.

Kalorinin yüzde 40’ının ve daha fazlasının “yağ”dan geldiği diyetler, bağışıklık sistemini kötü etkiler. Bu yüzden yağ tüketiminiz kalorinin yüzde 25’i ya da daha azı olmalıdır.Demir, bağışıklık sisteminizi geliştiren hayatî faktörlerden birisidir. Çoğu erkek günde 10 mg demire ihtiyaç duyar. Üç köfte kadar (90 g) yağsız biftek, orta boy haşlanmış patates, yarım su bardağı bezelye, 7 mg’dan fazla demir sağlar.Selenyum, bağışıklık sisteminizi desteklediği gibi kanserle de savaşır.Çinko, bağışıklığı güçlü tutmak için en önemli mineraldir. Bunun eksikliği, beyaz kan hücrelerinin üretiminde azalmaya neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp