bağırsaklar için hangi bölüme gidilir

Bağırsaklar :

Bağırsak nedir? Bağırsağın görevleri nelerdir? 

Mideden anüse kadar olan sindirim kanalı. İnsan bağırsağı iki ana bölümde oluşur: Dar ve kıvrımlı ince bağırsak, geniş ve bir dizi kese görünüşlü kalın bağırsak.

Yapısı:

Yaklaşık 7 cm uzunluğundaki ince bağırsak, üç bölümü içerir: Mideden başlayan birinci parçası onikiparmak bağırsağı yaklaşık 30 cm; ikinci parçası yaklaşık 2.7 m ve üçüncüsü 4 m’den daha uzundur. Kalınbağırsak yaklaşık 1.5 m olup, ileum’u kanım alt bölgesine birleştirir. İlk bölüm çekum, geniş bir kesedir ve ucundan solucana benzer bir çıkıntı yaparak apandisi oluşturur. Rektuma kadar olan ikinci bölüm (colon), dört parçalıdır: Çıkan kolon, transverskolon, inen kolon ve sigmoid kolon. Üçüncü bölüm anüs kanalına açılan 13 cm’lik bir borudur. Bağırsağın en kısa dördüncü bölümü, 2.5 cm’lik anüs kanalıdır. Bunun dış açıklığına anüs deliği denir.

Görevi:

Sindirimin ve emilişin gerçekleştiği incebağırsaklarda besinler, ufak moleküllere ayrıştırılır, bağırsağın iç yüzeyi tarafından emilir ve kana geçer. Kalınbağırsaklar ise artık pek az yararlı madde içeren ezilmiş besin posasının suyunu ve inorganik tuzlarını emme görevi yapar. Yaramaz posa, rektumdan geçip anüsten dışarı atılır.

Başlıca hastalıkları: Apandisit, ülser, basur, bağırsak iltihabı, iyi ya da kötü huylu urlar.

Nerededir?
 
Bağırsaklar, göğüs kafesinin altından pelvik tabana kadar uzanan ve gövdenin alt kısmını oluşturan karın bölgesinde yer alır. Diğer boşaltım sistemi organlarının aksine göğüs kafesiyle korunmadığından bağırsaklar elle muayenede kolayca hissedilebilir.
 
Nasddır?
 
Mideyi kalınbağırsağa bağlayan sindirim borusunu oluşturan inceba- ğırsak iki bölüme ayrılır. İlk bölüm olan onikiparmakbağırsağı sabittir ve pankreas ile karaciğer salgılarının sindirime katıldığı yerdir. Sindirim ve besinlerin emiliminin gerçekleştiği ikinci bölüm ise hareketlidir. Dört metre uzunluğunda ve 3 cm genişliğindeki incebağırsak, kalınbağırsağın “çıkan kolon” olarak adlandırılan kısmının baş tarafında yer alan körbağırsakta (çekum) son bulur.
 
Kalınbağırsağa bu isim, 3-8 cm arasında değişen çapıyla incebağırsak- tan daha kalın oluşundan ötürü verilmiştir. 1,5 metre uzunluğundaki kalınbağırsak, incebağırsak ve karnı adeta bir çerçeve gibi çevreler. 
 
Kalınbağırsak dört bölümden oluşur: çıkan kolon, transvers (enine) kolon, inen kolon ve sindirim borusunun son kısmını oluşturan rektum. İnce ve kalın bağırsakların çeperleri kılcal damarlar bakımından oldukça zengindir.Tüm bu kılcal damarlar birleşerek bağırsaklar- körbağırsak da sindirilen gıdalardan emilen farklı besin maddelerini (amino asitler, şekerler, yağlar, mineraller,vitaminler vb.) karaciğere taşıyan kapı toplardamarını oluştururlar. Karaciğer ise bunları farklı şekillere dönüştürür ve kan aracılığı ile yeniden vücudun her yanına dağılmalarını sağlar.
 
Bağırsak mukozaları, iyi durumda olduklarında “akıllı” bir filtre işlevi görerek sadece iyi sindirilmiş besin maddelerinin kana karışmasını sağlarlar.Filtre işlevi gören mukoza tabakası zarar gördüğünde, üzerinde oluşan mikro lezyonlar yüzünden kan dolaşımına çok sayıda toksin karışır. Bağırsak çeperleri gözenekli bir yapı haline gelince atık maddelerin vücuda yayılması kaçınılmaz olur.
 
Nasıl çalışır?
 
Boşaltım aşamasında ince ve kalın bağırsaklar kasılma hareketleriyle atık maddelerin boşaltım için uygun yere kadar ilerlemesini sağlarlar. Bu işlem, bağırsakların çeperlerinde bulunan dairesel kasların kasılıp gevşemesi sayesinde besinlerin çıkışa doğru itilmesiyle gerçekleşir. Bağırsak kasılmaları, biriken besinlerin bağırsak cidarlarındaki sinir uçlarını uyarması ile harekete geçen istem dışı bir faaliyettir. Bağırsak kasılmaların düzgün şekilde gerçekleşebilmesi için aşağıdaki iki şartın oluşması gerekir:
 
Besinlerin, bağırsağı doldurarak tüm çepere temas edip sinir uçlarını uyaracak kadar büyük bir hacme ulaşması;Besinlerin sinir uçlarının uyarılabilmesi için yeterli miktarda “katı” madde içermesi.Selüloz bakımından zengin bir beslenme alışkanlığına sahip olduğumuzda bu şartların ikisi de gerçekleşir. Selüloz bakımından zengin gıdalar çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır: sebzeler, meyveler ve tam tahıllar. Düzenli ve sağlıklı dışkılama için selülozun yanı sıra vücutta yeterli miktarda su da bulunması gerekir. 
 
Böylece boşaltımı rahatlatmaya yetecek olan nem elde edilir. Su miktarının az olması halinde, sert ve katı hale gelen dışkının boşaltımı zorlaşır. Bağırsak hareketleri düzgün şekilde gerçekleştiğinde, besinlerin bağırsaktan geçiş hızı, yani yeme ile dışkılama arasındaki süre 24 saati bulur. Bu da her gün, bir önceki gün tükettiğimiz gıdaları boşalttığımız anlamınagelir. Bununla birlikte 24 saati doldurmadan da tuvalete çıkabiliriz tabii. Aslında, bazı durumlarda, besinler bağırsakta birikir ve son gelenler önceki günlerden kalan atıkları sindirim borusunda zamanla aşağı doğru baskılar. Dolayısıyla biz her gün tuvalete çıksak da, dışkı aslında 3-4 gün öncesine ait olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp