Bağırsak Tümörü Belirtileri

Bağırsak Tümörü Belirtileri : Kalınbağırsak kanseri belirtileri ilerleyi­ cidir ve birbirini izleyen üç evre gözle­ nir. Bu evreler daralma öncesi evre, da­ ralma evresi ve tıkanma evresi olarak adlandırılabilir. Bunların en önemlisi ilk evredir. Bu aşamada kanser henüz bağırsak kanalını daraltacak büyüklüğe ulaşamamıştır, ya­ ni daha gelişiminin başlangıç evresinde- dir. Başlangıç döneminde hastalar tam olarak tanımlayamadıkları çeşitli yakın­ malar belirtir. Kanserin geliştiği yere uyan kamın belirli bir bölgesinde geçici dolgunluk duyusu, çekilme tanımlarlar. Bu yakınma gerçek bir ağrı değildir.

Da­ ha soma pek açıklanamayan iştah azal­ ması, hafif kilo yitimi ve çabuk yorulma görülür. Bazen birkaç gün süren ve gel­ diği gibi birden kesilen ishal de görülebi­ lir. Bazen de ishal yerine dışkıyı yumu­ şatıcı ilaçlara (müshiller) karşın geçme­ yen inatçı kabızlık vardır. Bu başlangıç belirtileri göz ardı edilmemelidir. Ger­ çekte belirtilerden hiçbiri kalınbağırsak kanserine özgü olmasa da, bağırsakta olağandışı birtakım olayları düşündüren belirtilerin biri bile hastayı kuşkulandır- malı ve sorununu açıklığa kavuşturmak için bir radyolojik inceleme yaptırmalı­ dır. İnceleme sonucu olumluysa, hasta kafasındaki sorunu çözerek rahatlaya­ caktır. Ama kanser tipinde organik bir lezyon bulunursa hiç zaman yitirmeden cerrahi tedaviye başvurulmalıdır. Erken yakalanan tümörün cerrahi girişim ile bütünüyle alınma olasılığı vardır ve has­ ta tam olarak iyileşeceğini ümit edebilir. Zaman yitirdikçe daralma öncesi ev­ reden, daralma evresine girilir.

Bu evre­ de kanser daha da büyüyerek bağırsak kanalını daraltır. Böylece daralmanın ol­ duğu yerde bağırsak geçişi zorlaşır, da­ ralma yerinin önünde bağırsak içeriği bi­ rikir ve kokuşma başlar. Örselenen ba­ ğırsak bölümünde salgı ve özellikle ka­ sılmaların artmasıyla biriken bağırsak içeriği, kanser kitlesinin oluşturduğu en­ gelin ötesine doğru geçmeye zorlanır. Klinik olarak, bu olaylar bağırsak kasıl­ malarına bağlı ağrı nöbetleri, dönüşümlü ishal ve kabızlık dönemleriyle ortaya çı­ kar. Özellikle bu belirtilerin zamanlama­ sı çok önemlidir. Önce kabızlık dönemi, ardından da ağn nöbetleri görülür. Ba­ ğırsak kasılmaları sonucunda engel aşı­ lıp dışkı çıkarılabilir. Kalınbağırsak kanseri düşünülerek tanıya ulaşmanın oldukça kolay olduğu bu dönemde bile radyolojik inceleme gerekir ve kuşkulu bir kütle saptandığında cerrahi tedaviye geçilmesi gerekir. Kökten ve çözümle­ yici bir cerrahi girişim olasılığı bu dö­ nemde hâlâ çok güçlüdür. Zaman geçtikçe hastanın genel duru­ mu bozulur; kilo yitimi ve halsizlik ar­ tar, iştah azalır. Hasta bütün çabalarına karşın yemeklere karşı tiksinti ve bulan­ tı duyar. Giderek artan kansızlık gelişir.

Yüz rengi mum beyazıdır. Tıkanma ev­ resi bu belirtilerle kesinleşir. Bağırsak içeriği artık ilerleyemez, bağırsak kanalı bütünüyle kapanmıştır. Tıkanmanın ba­ zı özellikleri vardır. Bağırsak kanalı bir­ kaç gün tam olarak kapalı kalır. Bu süre içinde kanser kütlesindeki doku ölümü ve biçim bozuklukları sonucu tıkanma bölgesinde bir bölüm açılarak geçişe olanak sağlar. Ama bu açılıp-kapanma olayları iki-üç kez yinelendikten sonra bağırsak bir daha açılmamak üzere ka­ panır. Hastanın genel durumu hızla bo­ zulur, sıvı yitimi artar ve zehirli madde­ ler kan dolaşımma geçer. Bazı durum­ larda hasta ne yazık ki, ancak bu aşama­ da hastaneye başvurur. Tıkanma yerini saptamak amacıyla kontrast madde ve­ rilmeden yapılan radyolojik karın ince­ lemesinden soma, hastanın kamı açıla­ rak tümörün çıkartılıp, çıkartılamayaca- ğına karar verilir. Bu evrede radikal giri­ şim olasılığı büyük ölçüde azalmıştır. Kalınbağırsak ve düzbağırsak kanse­ rinin önemli bir belirtisi makattan dış­ kıyla birlikte kan gelmesidir. Bu durum­ da hemen endoskopik inceleme yaptırıl­ malıdır. Özellikle düzbağırsak tümörle­ rinin saptanmasında radyolojik incele­ me tek başına yeterli değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp