Bağırsak Parazitleri Hakkında

Bağırsak Parazitleri Hakkında: Genellikle "el-ağız-dışkı" döngüsü ile bulaşırlar. İyi yıkanmayan ellerde ve tırnak aralarında taşınan parazit yumurtasının ya da parazitle enfekte su ya da yiyeceğin ağız yoluyla alımından sonra, her parazit kendine özgü göç yollarını izleyip, bağırsaklara yerleşerek hastalık belirtilerine neden olur.

Çengelli solucanlar ise yurdumuzda özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sık bulunur ve toprakta çıplak ayakla dolaşanların derilerinden girerek bağırsaklara ulaşır.

Anne-babalar bağırsak parazitleri açısından uyanık olmalıdır. Çocuklarda makat ya da vajinada kaşıntı, gece uyurken ağızdan salya akması, diş gıcırdatma, iştahsızlık, kansızlık, aşırı gaz çıkarma,geğirme, ishal, bulantı-kusma durumlarında parazit ihtimali akla gelmelidir.

Dişi kıl kurtlarının bağırsaklardan makata inerek yumurtladığı sabah saatlerinde, bez bölgesinde kıl kurtlarının kendileri görülebilir ya da nadiren bağırsak parazitlerinin tümü yada parçası dışkının içinde bulunabilir.

1 yaş civarında bağırsak kurduna rastlanmasının çocuk sağlığı üzerinde ne gibi zararlı etkileri vardır?

Bu durumda tanı ve tedavi gecikirse; kansızlık, iştahsızlık, mide-bağırsak şikayetleri nedeniyle çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir. Çok küçük çocuklarda ve bebeklerde parazite rastlanması, bağışıklık sistemini ilgilendiren ciddi patolojileride düşündürebilir.

Nasıl ve ne kadar zamanda tedavi edilir?

Şüphe durumunda doktora başvurulmalıdır. İlk yapılacak tetkik, dışkı incelemesidir. Bazen dışkı incelemesinin birkaç kere tekrarlanması gerekebilir. Doktor, gerekli gördüğü durumlarda kan tahlili de isteyebilir. Anne-baba ya da bakıcının makat bölgesinde kıl kurtlarının çıplak gözle gördüğü durumlarda tetkik yapılmadan da tedavi verilebilir. Parazit saptandığında, aynı ev içinde yaşayan herkese uygun dozda tedavi verilmeli, gerekirse tedavi tekrarlanmalıdır. Genel hijyen kuralları ailelere tekrar hatırlatılmalı, iç çamaşırları kaynatılarak yıkanmalı, mümkünse ütülenmeli, tırnaklar kısa kesilmelidir.

Bağırsak kurtları ve parazitler oluşmadan, korunma yolları nelerdir?

►Anne sütüyle beslenme koruyucudur. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenme önerilmelidir.

►Ek besinlere geçildiği andan itibaren besinlerin hazırlanması, saklanması ve bebeğe unulması aşamalarında temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Mama hazırlamada kullanılan sular güvenilir ya da kaynatılmış olmalıdır.

►Kaynağı belli olmayan sular ve kuyu suları hiçbir zaman kullanılmamalıdır.

►Eller tuvalet sonrasında mutlaka yıkanmalı, sabunlanmalı, tırnaklar kısa kesilmiş olmalıdır.

►Çiğ et ve ürünleri tüketilmemelidir.

►Sebze ve meyveler çiğ tüketilecekse mutlaka iyi yıkanmalıdır.

►Çengelli solucanların yoğun olduğu bölgelerde çıplak ayakla toprakta gezinme önlenmeli, çocuğa mutlaka ayakkabı giydirilmelidir.

►Sokak kedi ve köpekleriyle temas, en aza indirgenmelidir.

►Parazit şüphesi olan ailedeki tüm bireyler, sağlık merkezine yönlendirilmeli ve tedavileri sağlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp