Bağırsak Kurdu Ne Demek

Bağırsak Kurdu Ne Demek: Yuvarlak kurt ve nematod bölümlere ayrılmamış karasal, taze su veya deniz kurtlarının bütün filumlarının genel adıdır. Yuvarlak kurtlar hemen hemen dünyanın her yerinde ve toprak katmanlarının yüzeyinde oldukça bol miktarda bulunur. Bu kurtların çoğu ekonomik ve medikal olarak zararlıdır insanlar da dahil hayvanlarda ve bitkilerde bulunur.

Yuvarlak kurt enfeksiyonları yaygındır ve çoğu zaman fark edilmez;
fakat birçok türü ciddi hastalıklara yol açar.

Yuvarlak kurtlar silindir şeklindedir ve gittikçe incelir.

Oldukça basit vücutları olan bu hayvanlar içte bağırsak ve psödosel olarak adlandırın sıvı dolu boşlukla ayrılan kaslı dış duvar içerir. Dış duvar hayvanın yaşamı boyunca dört kere değişen elastik bir üst deri salgılar. Türlerin boyutları mikroskobikle 10 cm arasında değişir. Çoğu tür ayrı cinsiyetlere sahiptir; fakat birkaçı çift cinsiyetlidir; döllenme içte gerçekleşir. Yetişkinlere benzeyen genç yuvarlak kurtlar başkalaşım geçirmeden gelişir.

Bilinen yaklaşık 12000 türün sınıflandırılması (bilinmeyen binlerce tür olduğundan şüpheleniliyor) hayvanbilimciler arasında tartışma konusudur. Birçok hayvanbilimci Gordian kurtlarını alt sınıf olarak görürken diğerleri bu kurtları ayrı bir grup olarak sınıflandırır. Birçok yuvarlak kurt serbest yaşasa da parazit türler en büyük ekonomik ilgidir.

Askaroid

Önemli bir grup olan askaroid nematodlar kıl kurtlarını ve köpek yavrularında yaygın olan kurtları içerir. Diğer bir grup, ketenin kök boğumunu oluşturan sirke kurtlarını ve buğday kurtlarını üreten türleri içerir. Medikal açıdan önemli yuvarlak kurtlar olan diğer bir tür, kancalı kurt diye bilinen farklı cinsleri, fil hastalığı diye bilinen filaryayı, trişinoza neden olan trişin kurtlarını ve insan bağırsaklarını istila eden kamçı kurtlarını içerir.

Yuvarlak kurtlar

Yuvarlar kurtlar filum Nematoda‘yı oluşturur. Kıl kurtları Ascaris sınıfına aittir. Köpek yavrularında bulunan genel kurtlar Toxocara canis olarak sınıflandırılır. Sirke kurdu Heterodera sınıfına aittir. Buğday kurdunu üreten türler Tylenchus sınıfına ve trişin kurtlar Trichinella sınıfına aittir. İnsan kamçı kurtları Trichuris trichiura olarak sınıflandırılır.

Yassı kurtlar yumuşak vücutlu, genellikle parazit ve başlı en basit hayvanların genel adıdır. Bu kurtlar iki taraflı olarak simetriktir ve bir miktar düzdür. Ayrıca bu kurtların çoğu uzundur.

Üç ana sınıf yassı kurt filumda yer alır: Yetişkinlik dönemindeki bağırsak kurtları hayvanların sindirim yolunda parazit olarak yaşar; şerit kurtlar farklı hayvanların çeşitli bölgelerinde parazit olarak yaşar, planaryalar serbest yaşar ve parazit değildir. Bazı otoriteler bir grup bölünmemiş deniz kurtlarını da bu sınıfa dahil eder. Diğer otoriteler bunları ayrı bir filum olarak görür.

Serbest yaşayan yassı kurtların ektodermi (dış yüzeyi) genellikle tüylerle kaplıdır; parazit türlerde ektoderm genellikle üst deri olarak adlandırılan kalın bir madde üretir. Epidermisin (cilt katmanı) hemen altında bulunan iyice gelişmiş bir kas sistemi vücudun genişleyip büzülmesine yardımcı olur; böylece vücut şekli önemli ölçüde değişir.

Serbest yaşayan türlerde bazen parlak pigmentasyon olabilir; fakat parazit türler genellikle pigmentli değildir. Yassı kurtlarda gerçek vücut boşluğu yoktur; organlar arasında bulunan boşluklar parankima olarak adlandırılan kompakt bağ dokusuyla doludur. En basit türler hariç, vücudun bir ucu duyu algılamada daha gelişmiştir ve hareket gelişmenin bulunduğu yöne doğru gerçekleşir.

Ağız ve genital aralıklar karın (alt) bölgesindedir. Karın bölgesi varsa, sindirim yolu ya keseye benzer ya da dallıdır ve sadece bir aralığa sahiptir. Bu aralıkta şerit kutlarında olduğu gibi emme organı bulunabilir veya birçok planaryada olduğu gibi bu bölge çok gelişmiş bir gırtlak olabilir. Sinir sistemi büyük sinir düğümü (beyin) ağından ve başlıca bölgeleri oluşturan çeşitli boylamasına sinirlerden oluşur.

Serbest yaşayan türlerde ve parazit türlerin larvasında duyusal tüyler ve göz lekeleri olabilir. Yassı kurtlar kan veya damar sistemi içermez. Flam hücreler olarak adlandırılan tüy içeren hücreler boru ağıyla iç bölgeden dış bölgedeki bir veya birden fazla aralığa kadar uzanır. Bu yapılar birlikte salgı sistemini oluşturur. Üreme sistemi oldukça karmaşıktır ve hayvanın iç kesiminin büyük bir bölümünü kaplar. Yassı kurtların nereyse hepsi çift cinsiyetli olsa da (her bireyde hem erkek hem de kadın organı bulunur) yumurtalar ve spermler ayrı oluşur. Bu üreme hücreleri ya vücudu farklı aralıklardan terk eder ya da genital atriyum adı verilen ortak odacığa girer. Yassı kurtlar aynı zamanda hem ikiye bölünerek, yani ikiye bölünmek için kendilerini çimdikleyerek hem de kesilen bir parçadan tamamen yeni bir kurt oluşturarak yani yenilenmeyle aseksüel olarak üreyebilir.

Serbest yaşayan yassı kurtlar kara, taze ve tuzlu su olmak üzere hemen hemen her türlü çevrede bulunur. Bu türler genellikle planktonlarda beslenir. Parazit yassı kurtlar genellikle tamamlanmadan önce dört veya beş taşıyıcıda gelişim gerektiren karmaşık bir yaşam çemberi sergiler.

Yassı kurtlar Platyhelminthes filumu oluşturur. Kıl kurtları Cestoda sınıfını oluşturur. Şerit kurtlar Trematoda sınıfını oluşturur. Planaryalar Turbellaria sınıfını oluşturur.

Bağırsak kurtlar Merkezi Amerika yerlileri ve bu bölgeye seyahat eden kişiler için yaşamın bir gerçeğidir. Hastalığın önlenmesi tek çözümdür. Birçok kişi hastalığı kirli gıda ve su yoluyla bulaştırır. Bu kaynakların temizliği garanti altına alınmalıdır. Diğer kişilerse rahatsızlığı az pişirilmiş et veya balıklar yoluyla kapar. Sadece iyi pişmiş gıdaları tüketim. Bununla birlikte bazı kişiler hastalığı çıplak ayak yoluyla kapabilirler. Bu nedenle her zaman ayağınıza ayakkabı giyin.

Çoğu bağırsak kurdu vakası belirtilerle ilişkilendirilmez.

"Kemik kıran ateşi” olarak da adlandırılan Dengue ateşi ateş, eklem ve kaslarda ciddi ağrılar ve deri döküntüsü özelliklerini taşıyan bulaşıcı tropikal bir hastalıktır. Hastalığın nedeni kişiden kişiye Aëdes sivrisinekleriyle bulaşan filtre edilebilir bir virüstür. Dengue ateşi tropik bölgelerin bazı yerlerinde salgındır ve hem tropikal hem de ılıman iklim bulunan bölgelerde salgın olarak görülmüştür. Hastalık nadiren ölümcüldür ve genellikle 6-7 gün içerisinde geçer; fakat iyileşme yavaş gerçekleşir. Dengue ateşi için belirli bir tedavi yöntemi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp