Bağırsak İnvajinasyonu

Bağırsak invajinasyonu, bir bağırsak bölümünün, hemen yanındaki bir başka bağırsak parçasının içine girmesidir. Olay öne ya da arkaya doğru gelişebilir, învajinasyon bölgesinde birbirinin içine girmiş üç yuvarlak yapı görülür. Bu oluşumlar dıştan içe doğru invajine eden silindir, orta silindir ve iç silindir adlarmı alırlar. İnvajinasyonda baş, kılıf ve yaka bölümleri bulunur. Baş iç silindirin dış bölümüdür ve katlanarak orta silindir boyunca devam eder. Orta silindirin dışa doğru devam edecek biçimde katlandığı yere invajinasyonun yakası denir. Dış silindirin yakadan, baş bölümü ile birleştiği noktaya kadar olan bölümüne ise invajinasyon kılıfı denir. İnvajine olan bağırsak bölümünün bağırsak askısı iç silindirle orta silindir arasında kalır. învajinasyon katları arasında kalan damarlar, yaka bölümünde baskıya uğrar. İnvajine olan bölümde dolaşım bozulmuştur. İlk aşamada toplardamarlar baskıdan etkilenir. Bunun sonucunda toplardamarlarda kan akımı yavaşlar ve pıhtılaşma oluşumu kolaylaşır. İnvajine olan bölüm mo-rarır ve yeterli kan alamadığından renk değişimine uğrar. Kanama ve kan çökeltileri görülür. Daha sonra baskı atardamar dolaşımını da engeller. Doku ölümünün başlaması sonucunda invajine olan parça, bağırsağın öteki bölümünden kopar. Olay bu aşamadan sonra iki yönde gelişebilir. Yaka bölümünde delinmeyi önlemek amacıyla yapışıklıklar gelişmişse invajine olan bağırsak parçası hiçbir zarara yol açmadan ortadan kaybolabilir. Ama çoğunlukla invajine olan bölümde gelişen kangren, bağırsak duvannı delerek ağır bir karın zarı iltihabına yol açar. Yaşamsal tehlike doğuran bu yaygın enfeksiyon durumunda hastayı korumak için hemen girişimde bulunulmalıdır.

Yeri

İnvajinasyonun en çok görüldüğü yer incebağırsağm son bölümü (ileum) ile körbağırsak arasındaki geçiş bölgesidir. İncebağırsağm son bölümü kalınbağırsağın içine girer ve kalınbağırsağın gidişini izleyerek yukarı doğru çıkar. Buna “ileokolik invajinasyon” adı verilir.

İleum bölümleri arasındaki invajinasyon (ileo-ileal invajinasyon) daha az görülür. Burada incebağırsağm bir bölümü sonraki bağırsak bölümünün içine girer. Kalınbağırsak bölümleri arasındaki invajinasyon çok daha az görülür.

Nedenleri

Birincil ve ikincil olmak üzere iki değişik invajinasyon türü bilinir. Birincisi çocukluk çağında, bağırsak hareketliliğinin değişkenliğine bağlı olarak görülen, bağırsak diskinezisidir. Bağırsağın bir bölümü kasılarak küçülürken onu izleyen bölüm genişler ve küçülen parça genişleyen bölümün içine girer. İkincil invajinasyon ise daha çok erişkinlerde görülür. Özellikle polip gibi saplı tümörlerden kaynaklanan ya da başka bir nedenle ortaya çıkan bağırsak kanalı daralması (stenoz) sonucunda, sürüklenen bağırsak parçası invajinasyon yapar.

Belirtileri

Hastalığın başlangıç belirtileri birincil ya da ikincil tablolarda birbirinden farklı bir seyir gösterir. Ama her iki olayda da hastalık oldukça ciddi gidişlidir; erken tanı ve acil tedavi gerekir. Genişleyen parçanın içine giren bağırsak bölümü çok ender olarak kendiliğinden geri çıkıp iyileşebilir. Birincil invajinasyon, küçük hastalarda aniden ortaya çıkar. Şiddetli karın ağrısı, inatçı kusma, karında gerginlik en Önemli belirtilerdir. Hasta elini karnına koyunca genellikle sınırları kesin olarak belli olan, çok ağrılı ve uzamış bir kütle duyumsar; bu kütle invajinasyonun kendisidir.

Bağırsak kanalında gaz ve dışkı geçişi tam olarak durmadan önce, tahriş olan bağırsak mukozasından salgılanan bol sünıüksü salgıyla birlikte az miktarda kan çıkarılır. Bu kan invajinasyon bölgesinde kan dolaşımının bozulması sonucunda sızar.

Erişkinlerde ikincil invajinasyon görülür ve belirtileri asıl hastalığı bastırarak bağırsağın bir bölümünü tıkar. İnvajinasyon erişkinlerde birden bire ortaya çıkmaz; daha önce birçok bağırsak rahatsızlığı görülür. Ağrılar ve inatçı kabızlık dönemleri birbirini izler. Hastalık süreci başladıktan sonra, gidişi hızlanır. Hasta erken tedavi edilmezse gittikçe kötüleşir, sıvı yitimi artar, karın zan iltihabı başlar ve kısa sürede yaşamsal tehlike ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp