bağırsak hastalıkları hangi doktor bakar

Bağırsak Hastalıkları : ÇELİAK HASTALIĞI (Glütene karşı aşırı duyarlılık)

Bu hastalık buğday, arpa, çavdarın içinde bulunan glütene karşı aşırı duyarlılıktan doğar. Küçük çocuklarda bağırsak bozuklukları, ishal, karın şişmesi, karın ağrısı ve yavaş büyümeyle kendini belli eder. Yetişkinlerde ise başlıca belirtiler, aşırı duyarlı bağırsak sendromu, bağırsak bozuklukları, depresyon, kısırlık ve kendini kötü hissetmedir. Her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Tanı genellikle incebağırsaktan bir örnek alma yoluyla konur. Alınan parça mikroskop altında incelenir. Çeliak hastalığı pek çok besin maddesinin emilememesine yol açar. Tedavi glütenli yiyeceklerin tamamen kesilmesiyle başlar. Ayrıca hastaya besin bütünleyici ilaçlar verilir. Gerçek çeliak hastalığında incebağırsağm çeperi anormaldir. Ancak birçok kimsede incebağırsak çeperi normal olduğu halde glütene karşı aşırı duyarlılık bulunabilir.

İNEK SÜTÜNE KARŞI DUYARLILIK

Özellikle çocukluk çağında inek sütü alerjisi pek çok soruna yol açabilir. İnek sütü ve süt ürünleri kesilince hastalık belirtileri de yok olur.

AŞIRI DUYARLI BAĞIRSAK SENDROMU (IBS)

Bu hastalıkta kolonda ağrı vardır ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler görülür. Hastalık spastik (spazmlı) kolon ya da müközlü kolit adlarıyla da anılır. En yaygın mide-bağırsak hastalıklarından biridir.Hastalığın belirtileri:

• Karın ağrıları, sancılar

• İshal ve/veya kabızlık

• Gaz

• Karın gurultusu ve şişmesi.

Hastalığın nedenleri:Başlıcaları yiyeceklere karşı duyarlılık, çay, kahve, alkol, bağırsakta aşırı bakteri üremesi, kandida ve kepek’tir (ancak bazı hastalara kepek yemek iyi de gelebilir). Ruhsal gerilimin ve öbür psikolojik etkenlerin de hastalığın gelişmesinde payı olduğu sanılıyor. Şimdi bunları sırasıyla görelim.Yiyeceklere karşı duyarlılık: Hastalığa neden olan etkenlerden biridir.

En çok, sırasıyla, buğday, mısır, süt ve süt ürünleri, kahve, çay ve narenciye meyvelere karşı duyarlılıktan kaynaklanır. Bizce bu hastalığın, en önemli nedeni, yiyeceklere karşı duyarlılıktır. Bu yüzden hastalarımıza ilk iş olarak özel bir beslenme rejimi uygularız.Laktoz duyarlılığı en çok görülen duyarlılıktır. Genellikle hasta öyküsünde doktora bu konuda ipucu verebilecek birçok belirti vardır.

En çok Doğu ülkelerinin insanlarında görülür ve genellikle bir mide-bağırsak yangılarından (gastroenteritten) sonra ortaya çıkar. Nedeninin laktaz enzimi eksikliğinden kaynaklandığı sanılıyor. Bu enzim bağırsakta laktoz şekerini parçalamaya yarar. Tedavisi sütün ve sütlü ürünlerin kesilmesidir.Çay, kahve ve alkol mide-bağırsak işlevlerine zarar verir. Kolit belirtilerini de azdırırlar.Enfeksiyona yol açıcı ve parazitli organizmalar da ishale ve kolit belirtilerine benzer belirtilere neden olabilirler; aşka-rit, bağırsak solucanı, amip gibi.

Özellikle çocuklarda bu tür bağırsak parazitlerine sık rastlanır.Bağırsakta aşırı bakteri üremesi: insan kolonunda çok miktarda bakteri yaşar. Bunların birçok önemli işlevi vardır. Kolondaki ve dışkıdaki bakteri miktarı gram başına on milyardır ki, bu da bedenimizde insan hücresinden çok sayıda mikrop hücresi barındırıyoruz demektir. Bağırsakta anormal bakteri üremesi perhizle, yeterince taze meyve ve sebze yiyerek, bağırsak alışkanlıklarının düzgün olmasını sağlayarak, mümkünse antibiyotik almaktan kaçınarak ve bol taze yoğurt yiyerek tedavi edilir. Bu arada hastaya lakto-basilli ilaçlar verilir. Bakteri üremesi bağırsağın üst kesiminde olursa karın ağrıları, karın şişmesi ve gaza yol açar.

Asit üretiminin azlığı ya da yokluğu ve kabızlığa yatkınlık hastalığın nedenlerindendir.Aşırı karıdida üremesi: Ingiltere’de insan dışkısı üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, nüfusun % 40-50’sinde karıdida albikans denen mayanın var olduğu anlaşılmıştır. Bu mayanın kalınbağırsakta aşırı miktarda çoğalmasının başlıca nedenleri antibiyotik kullanımı, sindirim işlemini engelleyen etkenler, arıtılmış karbonhidratların çok miktarda yenmesi, gebeliği önleyici haplar, östroj enler ve steroitlerdir.

Hastaya yüksek dozda nistatin (nystatin) gibi mantar üremesine karşı ilaçların verilmesi yararlı olabilir Kandida alerjisi: Bazı kimselerin bedeninin çeşitli yerlerinde kandida görülebilir; özellikle de mide-bağırsak yolunda, ağızda ve vajinada yerleşir. Aşırı duyarlı bağırsak sendromu bulunan kişilerin genellikle mayaya karşı alerjik oldukları bildirilmiştir. Deneyimlerimize göre, bu gibi durumlarda maya ve arıtılmış karbonhidratları azaltmanın, gerekiyorsa birkaç hafta boyunca nistatin almanın yararı vardır. Kandida, 322 sayfada daha ayrıntılı tartışılmıştır.

Enjeksiyonlu ağır ishal: Besin zehirlenmeleri sonucunda meydana gelen enfeksiyonlu ağır ishal, aşırı duyarlı bağırsak sendromu belirtilerini andırır. Enfeksiyon nedeni ortadan kaldırılsa bile bu tür ishal uzun sürebilir.Kepek: Son zamanlarda Batı’da arıtılmış karbonhidrat miktarını azaltmaksızın yiyeceklere buğday kepeği katmak moda oldu. Bunun zararları Lif bölümünde daha ayrıntılı ele alınmıştır. Burada buğday alerjisi bulunan kimselerin böyle bir rejim uygulayınca daha kötüleyebileceklerini söylemekle yetineceğiz. Öte yandan, bağırsakları çabuk boşalan kimseler de vardır. Besinler bağırsaktan o kadar çabuk geçer ki, emilmeye vakit kalmaz.

Bu da, mineral eksikliklerine yol açabilir.Sindirimi kolaylaştırıcı enzimlerin eksikliği: Yaşlılık, sigara, diyabet ya da başka etkenlerden dolayı sindirici enzim işlevleri azalmış, aşırı duyarlı bağırsak sendromlu hastalara pankreas enzimleri ve safra asitleri içeren ilaçların yararlı olduğunu gösteren kanıtlar vardır.Hipoklorhidri ve aklorhidri: Bu hastaların tedavi edilmesi de aşırı duyarlı bağırsak sendromunu hafifletir ya da büsbütün geçirebilir.Âdet öncesi şiddetlenme: Aşırı duyarlı bağırsak sendromu bulunan bazı kadınlar, âdet öncesi belirtilerin kötülediğini gözlemişlerdir İlaçlar (özellikle antibiyotikler): Antibiyotik tedavisi kişideaşırı duyarlı bağırsak sendromu belirtilerine benzer belirtiler doğurabilir.

Bazen bu belirtiler bağırsak mikroorganizmalarındaki bir değişiklikten ileri gelir. Belirtiler antibiyotik kesildikten günler, hatta haftalar sonra ortaya çıkabilir. Bu yüzden aradaki bağlantı pek açık değildir.^ Özellikle kalp romatizmasında koruyucu olarak uzun süre antibiyotik kullananlar ve akneye karşı uzun süreli tetrasiklin tedavisi görenler risk altındadır

Stres (ruhsal gerginlik): Bağırsaklar strese çok duyarlıdır. Bu yüzden stres altındaki kişilerde bağırsak bozuklukları gelişir, stres ortadan kalkınca belirtiler düzelir. Bu, ya stres kaynağını dıştan ortadan kaldırmakla, ya da içten ilaçlar verilerek ve ruhsal gevşeme teknikleri uygulanarak sağlanır.Aşırı duyarlı bağırsak sendromunun tedavisi: Yukarıda da görüldüğü gibi, birçok değişik tedavi yolu vardır. Çoğu kimse hastalığın kökündeki asıl neden ortadan kaldırılarak tedavi edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp