Bağırsak Görevi Nedir?

Bağırsak Görevi Nedir? : Mideden sonraki sindirim kanalının adıdır. Kalın ve incebağırsak diye başlıca iki bölümdür. İncebağırsak uzun bölüm olup, midenin alt kısmından, duodenum adiyle başlar. İncebağırsağın bu ilk bölümü, açıklığı sola bakan ve pankreas tarafından doldurulan bir C harfi şeklinde olup, anatomisini iyi tanımlamak amacıyle, genellikle dört bölümde incelenir. Safra kanalı ve pankreasın ana kanalı duodenumun ikinci bölümüne açılır. Duodenum ülserleri ilk bölümde oluşur. Duodenum, anlam bakımından 12 parmak demektir ve bu adı, uzunluğunun 12 parmak enine (aşağı yukarı 25 cm.’ye) eşit olmasından alır. Du- odenumdan sonraki incebağırsak, jejunum ve ileum bölümlerine ayrılır.

Yaşayan bir kişinin jejunum ve ileumu bir arada, aşağı yukarı 3 metre uzunluğundadır, ama ölüde, kaslar gerginliklerini kaybettiklerinden, 8 metreye kadar çekilip uzatılabilir. Jejunum (incebağır- sağın ilk beşte ikisi) ve ileum (incebağırsağın geri kalan beşte üçü) karın boşluğunun arka duvarına, tabanı aşağı yukarı 15 cm. uzunluğunda, fakat bağırsaklara yapışan kenarı bağırsakların uzunluğuna eşit olan ve mezenter diye adlandırılan bir zar tarafından bağlanır. Mezenter, birçok kıvrım yapar ve incebağır- sağı kanlandıran damarlar bunun içinde gider.

Duodenumun mezenteri yoktur ama, karın boşluğunun arka duvarına dayanır. Aynı şekilde, kalınbağırsağın ilk bölümü olan, yükselen kolon’un da mezenteri yoktur. İleumun son kısmı, karın boşluğunda, sağ alt bölümde çekum (caecum) ve apendiks'in hemen üstünde kalınbağırsakla birleşir.İleum ve kolon adı da verilen kalınbağırsak arasındaki ayrım, yalnız genişlikte değil, fakat yapılarında da görülür: İncebağırsakta devamlı bir kas tabakası olmasına karşılık, kalınbağırsakta, apendiks’ten rektum’a kadar uzanan üç uzunlamasına kas bantı vardır. Bubantlara, taenia coli adı verilir ve bağırsağı uzunlamasına kasarlar.

Bu bantları da enine bölen dairêsel kas bantları bulunur. Kalınbağırsağın, incebağırsaktan diğer bir ayrımı da, appendices epiploicae adını alan küçük yağ kümelerinin kalınbağırsak yüzeyinde bulunmasıdır. Yükselen kolon, karın boşluğunda, sağ yanda, karaciğer altında hepatik kıvrıma kadar uzanır ve buradan sonra karın boşluğunu enine katederek, transvers kolon adını alır. Bu bölümü asan bir mezenter vardır ve transvers kolonun alt sınırından omentum'un arka kıvrımı sarkar.

Transvers kolon, karın boşluğunun sol bölümünde, dalağın yakınında bir kıvrım yapıp aşağı yönelir ve bu son bölüm de mezentersiz olup, kendiliğinden karın arka duvarına yapışıktır. Pelvis giriminde, aşağı inen kolon, sigmoid kolon adını alır. Bu bölüm, rektumla birleşinceye kadar, mezen- terlidir. Rektum, aşağı periton boşluğu dışına devam eder ve anüsün 3 cm. kadar üstündeki anal boşluğa uzanır.Bağırsağın görevleri ve çalışması “Sindirim Sistemi” başlığı altında anlatılmıştır. Bağırsak hastalıkları da, her bir hastalığın adı altında tanımlanmaktadır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp