Ayak Şişmesi Neden Olur Tedavisi

Ayak Şişmesi Neden Olur Tedavisi

Ayak şişmesinin nedenleri ; uzun süre ayakta kalmak, hipertansiyon, eklem iltihaplanması, fazla tuzlu gıdalar, hamilelik, uzun süre sıcakta kalmak, uzun süre hareketsiz kalmak, dolaşım problemleri, incinme ve burkulmalar olarak sayılabilir. Ayak şişmesi sürekli oluşuyorsa doktora gitmek gereklidir. Alt yapısında çeşitli rahatsızlıklar olabilir.

Ayak şişmesini engellemek için, uzun süre ayakta kalmayın, dinlenirken ayaklarınızı yukarı kaldırın, spor yapın, tuzdan uzak durun, kilo verin, aşırı sıcak havalarda serin yerlerde durmaya çalışın.

Akşamları eve geldiğinizde yarım kova suya 2 yemek kaşığı tuz ve 1 kaşık karbonat koyun karıştırın. Ayaklarınızı 30 dakika kadar bu suda bekletin. Ayaklarınıza, bir fincan vazelin ile 5-6 aspirini karıştırarak oluşturduğunuz karışımı sürün. Bir bez ile sarın ve ayaklarınızı yukarı kaldırarak bekletin. Haftada 2-3 kez uygulandığında şişme azalacaktır.

Ayak şişmesi dolaşım kaynaklı bir sorunun habercisi olabilir. Damar sertliği, tıkanıklıklar, kalp hastalıkları ayak şişmesi yapabilir. Bu nedenle hekime gözükmekte geç kalmayın ve mutlaka tedavi olun.

Ayak Şişmesi Tedavisi

1) Ayağınızı Kaldırın
Ayak şişmesini tedavi etmeye başlamanın en iyi yollarından birisi, ayağı kaldırmaktır. Bu, oturduğunuz yerden bir şeyin üzerine koyarak dinlendirin anlamına gelmiyor, tercihen, şişen ayağınızı kalp seviyenizin yukarısına kaldırmalısınız. Bu yer çekiminin şişmeyi azaltmasına ve ayağınızda birikmek yerine sıvı dolaşımına geri göndermesine olanak sağlayacaktır.

Gün içerisinde düzenli aralıklarla ayağınız havada 20 dakika geçirmeyi amaçlayın. Gece vaktinde, ayaklarınızı yastıklara dayayarak, siz uyurken havada kalmalarını sağlayın. Dizinizi desteklediğinizden de emin olun yoksa sabah çok sert ve ağrılı bir dizle uyanabilirsiniz.

2) Magnezyum Desteği Deneyin
Magnezyum eksikliğinin ödemde payı olabilir, ayrıca destek almak size rahatlamanızda da biraz fayda sağlayabilir. Tavsiyelerin çoğu günde 2 defa 200 mg alınması yönündedir, ancak hamileyseniz bu konuda önce doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Magnezyum için tavsiye edilen günlük alım miktarı 350 mg’dir ayrıca, muhtemelen prenatal vitamin ve besin düzeniniz ile magnezyum aldığınızdan, doktorunuz ekstra 400 mg magnezyum almanızı istemeyebilir.

3) Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz, ayak şişmesi için başka bir basit tedavi aracı ve önleyici tedbiridir. Egzersiz, kan akışının kalbe geri gönderilmesine yardım ederek ayak şişmesi azaltacak şekilde, dolaşımı düzenler.

4) Daha Az Tuz, Daha Fazla Su Tüketin
Yüksek sodyum (tuz) düzeyi ayak şişmesinin yaygın bir nedenidir. Az tuzlu bir besin düzenine uymak, genellikle ayak şişmesine neden olan ödemi azaltmaya yardım edebilir. Yüksek sodyum içeren besinlerden kaçının ve yemeğinize fazladan tuz atmayın.

Fazladan su içmek (günde 6-8 bardağı hedefleyerek) sodyum düzeyini azaltacak ve tuzu sisteminizden atacaktır. Ayrıca, ödemi arttıran sodyumu içerdiğinden, kafeinli içeceklerden de kaçının.

5) Uzun Süre Oturmaktan ve Ayakta Kalmaktan Kaçının
Eğer ayak sabit kalırsa, ayak bileği ve ayak çevresindeki birikmeler, ayağı gün geçtikçe daha fazla şişirecektir. Ne zaman ve ne kadar süre oturursanız ya da yatarsanız değişmeksizin, ayağınızı aşağı ve yukarı sallayın, ayağınızla daireler çizin ve topuğunuzu aşağı yukarı hareket ettirin. Böylece fazlalık sıvıyı tekrar bacağınız üzerinden dolaşıma gönderirsiniz. Düzenli olarak ayağa kalkmayı ve gezinmeyi deneyin. Eğer uzun bir süre boyunca ayakta kalmanız gerekiyorsa, mümkün olan zamanlarda oturup ayaklarınızı havaya kaldırmayı deneyin.

6) Buz Tedavisi
Ayağınızdaki şişme özellikle sakatlık sonucu meydana geldiyse, şişen ayağa buz uygulamak şişmeyi azaltacaktır. Buz, lokal kanama miktarını azaltmada yardımcı olur ve böylece şişmeyi indirir. Buz torbaları, birkaç saatte bir 10 dakika kadar kullanılmalıdır. Buz uygulamanın donmuş bir sebzeden, özellikle tasarlanmış buz torbalarına kadar bir takım farklı yolları vardır. Buz asla direk olarak tene uygulanmamalıdır yoksa buz yanığına neden olabilir.

7) Masaj
Masaj dolaşımı arttırmaya yardımcı olur ve sıvıyı şişen ayaktan nazikçe uzaklaştırmada kullanılabilir. Masaj sırasında rahatlayabilmeniz için birinden yardım alın. Ayaklarınızı yastıklarla yukarıda tutarak yer çekiminin yardım etmesini sağlayın. Ayak parmaklarınızdan başlayın ve yavaşça dizinizin arkasında, sıvı içindeki lenfatik süzülme noktalarına çıkın. El ile hafifçe dokunma hareketleri sıvıyı yukarı ve uzağa itecektir.

8) Diüretik ya da Bilinen Diğer Adıyla İdrar Sökücüler
Diüretikler, idrar üretimi arttırarak sıvı birikimini azaltan bir ilaç çeşididir. En yaygın olarak kalp yetmezliğine bağlı ayak şişmesinde kullanılırlar. Bunlar her şişme duruma uygun değildir, o yüzden bunları kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

9) Sargı Bezi
Tubigrip gibi boru şeklindeki sargı bezleri, şişmeyi azaltmak için harika bir yoldur. Tubigrip ayağınız ve baldırınıza tam oturması için özel olarak boru şeklinde dizayn edilmiştir. Bölgeye eşit bir şekilde baskı uygulayan yumuşak bir kumaşla sarılmış elastik ipliklerden yapılmıştır.

10) Kilo Vermek
Fazla kiloları vermek, ayaklarınıza giden basınç ve kütleyi azaltarak ayak şişmesi belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir. Bu, yalnızca aşırı kiloluysanız uygundur. Kilo verme programınızı her zaman doktorunuzla konuşunuz.

Ayak Şişmesi Belirtileri

  • Deride renk değişimi olabilir, daha koyu veya saydam renk alabilir.
  • Parmakların hareketi kabiliyeti azalır ve zorlaşır.
  • Gebeliğin 20. Haftasından sonra ayaklarda gözle görülür şekilde akaylarda şişme meynadana gelebilir
  • Zehirlenmeden kaynaklandığında derinin bir skımının siyah renk alması
  • Mantar veya enfeksiyon belirtisi olarak koyu sarı renle birlikte şişkinlik.
  • Kırık çıkıklarda önce saydam renkte şişer önelm alınmazsa derinin rengi koyulaşmaya başlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp