Ayak Kırılması Tedavisi

Ayak Kırılması Tedavisi :

Günlük yaşantımızda belki de kilometrelerce yol yürüyoruz, hepsi ayaklarımız sayesindedir. Fakat yaptığımız hareketlerin bazıları ayak bileklerimizde bir burkulma, incilme veya kırık halini alabiliyor.

Bu bizim isteğimiz doğrultusunda geçen ters hareketlerdir. İnsanlar genelde dikkatsiz yürüyorken veya çok hızlı koşuyorken ayak bileklerini kırarlar. Peki ayak bileğinizin kırıldığı anda ne yapmalısınız? ne sürede geçer? bunları bilmeniz günlük yaşantınız için sizin yararınıza olur.

Ayak bileğinizi kırdığınızda ayağınıza hiçbir müdahale yapmadan hastaneye ulaşmalısınız. Çünkü yapacağınız ters veya yanlış bir hareket sizi tamamen sakat bırakabilir.

Peki tedavi süreci nasıldır?

Ayak bileği kırılmaları kimi zaman alçı ile kimi zamanda ameliyat ile tedavi edilir. Eğer ki alçı ile tedavisi gerçekleştirilebilen bir kırığınız varsa kırık tipine göre 2-6 hafta arasında ayağınız üzerine herhangi bir baskı, yük uygulayamazsınız.

Ameliyat ile tedavi edilebilecek kırıklarda bu süre 4 haftadır. Alçı çıkarıldığına ayak bileğiniz hareketsizliğe alıştığından, bir süre hareket edemeyecektir. Bu durumlarda rehabilitasyon programına ve fizik tedaviye başlamanız sizin için daha uygun olacaktır.

Alçı ile tedavi edilmiş hastalarda yaşamsal hareketleri yapmamız, tam fonksiyonlara dönebilmemiz yaklaşık 3 aylık bir zaman dilimini alır. Ameliyat ile tedavi edilmiş hastalarda bu süre 6 aya kadar uzamakta.

Dıştan veya içten etki eden kuvvetlerle kemik dokusunda oluşan ayrılmaya veya bu sebeplerle kemiğin anatomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulmasına “Kırık” denir.

Kemikteki kırılma etki eden kuvvetlerin derecesine ve kemiğin şoku abzorbe edebilme yeteneğine göre ufak bir çatlaktan (Fissür) bir veya bir çok kemiğin kırılmasına ; hatta komşu eklemlerde çıkık eşlik etmesine (Kırıklı-çıkık) kadar değişiklik gösterebilir. Kırığı oluşturan kuvvet sadece kemiği kırmayıp beraberinde kemiğin etrafındaki deri kaslar tendonlar ligamentler damarlar sinirler ve komşuluğundaki organları da yaralayabilir.

Kırığı oluşturan sebepler ile kırık lokalizasyonları yaşlara göre farklılıklarYeni doğan döneminde doğum travmaları çocuklarda düşme dövülme ve trafik kazaları gençlerde spor ve trafik kazaları orta yaşlarda trafik ve iş kazaları ve ileri yaşlarda düşmeler ve tümöral olaylar kırık yapan başlıca nedenlerdir. Yeni doğanlarda doğum travmasına bağlı olarak en çok klavikula femur cismi humerus kırılır. Çocuklarda humerus suprakondiler kırıkları başta olmak üzere dirsek çevresi ve önkol kemikleri ile femur cismi en çok kırılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp