Aurıcula Malformasyonları

Aurıcula Malformasyonları : Auriculamn malformasyonları daha çok estetik bakımından önem kazanırlar. Auriculanın işitme fonksiyonundaki rolü azdır, yalnız auriculamn durumu kulak yolunu tıkayacak biçimde ise, hava dalgalarının nakline engel olarak işitmeyi bozabilir. Bir çok vakalarda auriculada önemli şekil bozukluğu olunca, ayni zamanda dışkulak yolu ve ortakulak da kusurlu yapılar bulunur. Labirent normaldir.Malformasyonlar auriculamn birden fazla oluşundan başlıyarak tamamile yokluğuna kadar değişik dereceler gösterir.Bazen auricula fazla büyüyebilir, macıotia adım alır.

Yahut büyümede duraklama görülür, microtia adım alır.Malformasyonlar doğuştan veya sonradan olabilirler. Eğer doğuştan ise kusurlu yapı birinci ve ikinci visceral arcuslar’la birinci visceral yahut faren- geal yarığın fena inkişafından ileri gelirler. Çünkü dış ve ortakulaklar buradan meydana gelirler. Malformasyonlar iki taraflı olabilirse de ekseriya bir taraflıdırlar. ilâve aurieulalara en çok tragusun önünde rastlanır. Kulak memesinde, boyunun yan taraflarında bulunabilirler.Sonradan meydana gelen auricula malformasyonları yanma, travma, he- matom, abse, enfeksiyonlar, chondritis ve perichondritis ve tümörler sonucu olurlar.Tedavi - Macrotia ve diğer malformasyonlar ameliyatla düzeltilirler.

DOĞUŞTAN KULAK FİSTÜLÜ VEYA PREAURICULAR KİST - Birincibranclıiabyarığın kalıntısı veyahut auriculayı meydana getiren altı adet primitif tiiberküllerin kusurlu inkişafından ileri geldiği kabul edilir. Fistiil kulağın önüne, tragusun yukarı veya alt bölümüne açılır. Kanalın ağzı kapanırsa sekres- von içerde toplanarak deri altında katı nodiil hissini verir. Sekonder bir enfeksiyona uğrarsa bol akıntıya sebep olur.

Tedavi - Kanal veya kist, içini döşeyen epitel ile birlikte, tam olarak eksiz- yonla çıkarılır. Çıkarılacak bölümün hududunu göstermesi bakımından renkli bir maddenin (metilen mavisi) fistiil içine enjekte edilmesi faydalıdır.

ANGİOMA: Etyoloji - Doğuştan veya troraa sonucu meydana gelebilir. Seyrek olarak auricula donmalarından sonra angiom görülebilir.Belirtiler - Kavernöz tümörler olup mavimtrak kırmızı renkte değişik lıa- cim ve biçimde vena boşluklarından ibarettir. Fibröz bölmelerle birbirlerinden kısmen ayrılmışlardır. Auriculada, dışkulak yolunda veya her iki bölümde bulunabilirler. Şekli intizamsızdır. Bazan piilsasyon görülür. Sür’atli büyüyen vak’alarda ağrı vardır. Kulak yolunu tıkarsa sağırlık yapar.

Diagnostik Othematoıııa ile karıştırabilir. Hematoııı birdenbire olur, hudutları muntazamdır, ışığı geçirmez, Halbuki angiomuıı teşekkülü yavaştır, hudutları intizamsızdır, ışığı geçirir.

Tedavi

— Angiomlar için en iyi tedavi vasıtası elektrolizdir. Miisbet kutba bağlanan iğne tümöre batırılır, menfi kutup vücudün uzak bir noktasına tatbik olunur. Müsbet kutupta oksijen ve acide’ler meydana gelerek dokuyu koagüle eder, tümörün kavernöz boşluklarını büzer ve tıkar. Bir çok vakalarda elektro- koagülasyonla birlikte tümörün tazyik edilmesi iyi netice verir.

FİBROMA : Mekik şeklinde hücrelerle bağ örgüsünden yapılmıştır. Ekseriya lokal iıitasyonla olur. En çok kulak memesinde görülür. Ceviz büyüklüğünde veya dalıa büyük olabilir. Yuvarlak şekilde olup saplı veya geniş kaidelidir.

Tedavi

Tümör saplı ise makasla kesilerek kaidesi koterize edilir, değilse eksizyonla çıkarılır.KİSTLER : Auriculanın yağ bezleri iltihaplanarak ağızlarının kapanması, sekresyonun genişlemiş glanduler keselerde toplanıııasile meydana gelirler. Değişik hacimde olabilirler, senelerce ayni büyüklükte kalabilirler.Tedavi- Ya kist tamamile çıkarılır, veyahut geniş bir ensizyonla boşaltılarak içindeki mukoza katı kürete edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp