Audiometre

İşitmeyi ölçen, işitme sahasını tayine yarayan alete audiometre denir. Aıı- diometreler iki türlüdür.

1. Magnetik pikaplı, özel pilâkları olan gramofon tipindeki audiometre- ler. Bu tip audiometrelerde 10-40 kadar telefon dinleme cihazı gramofona bağlanmıştır. Böyle gramofonun sesi muayene olunanların kulağına taşınır. Pilâklar şu şekilde hazırlanmışlardır: Sesin (sayıların) şiddeti yüksekten başlayarak yavaş yavaş azalır, nıinimum'a iner; sonra birden maksimum'a yükselir ve tekrar azalır.

Pilâğın bir yüzünü çalmakla bu hal dört defa tekerrür eder. İlk iki seri sayılar kadın sesi ile ikinci iki seri erkek sesi ile söylenir. Hafıza faktörünü bertaraf etmek için her seri ayrı sayılardan teşkil olunur. Bu sayılar muayyen bir ses şiddetine tekabül ederler. Bir sayı kendisinden evvelki savıya nazaran üç desibel daha az şiddetlidir.Muayene olunanlar işittikleri sayıları yine özel olarak hazırlanmış muayene kâğıdına yazarlar. Bu kâğıda bakmakla sesin hangi şiddette işitilmez hale geldiği kolayca anlaşılır. Bu âletle grup halinde muayeneler yapmak, bir defada kırk kadar kişiyi muayene etmek mümkün olduğundan pratik önemi vardır. En mütekâmil olanı 4 B audiometresidir.

2— Elektirikle işleyen (radyo teknik) lambalı, Oscilatör'lu saf ses tonları husule getiren audiometreler. Bu tip audiometreleı- başlıca üç kısımdan ibarettir:

(1) Frekans Oscillatör’u;

(2) Sesin hacmini tanzime yarayan attenu- ation (Sesi zayıflatma) potansiometresi;

(3) Alıcı telefon.Standart kabul olunan tiplerde aşağıdaki vasıflar bulunmalıdır.

1. İşitme sahasındaki bütün titreşimleri husule getirmeli (saniyede 128 —8192 veya daha yüksek sayıda titreşimler - cycle yapmalıdır.) Hem hava hem kemik yolundan muayeneler yapacak şekilde olmalıdır.

2. Bu âletler kontinü veyahut sabit frekanslıdırlar. Kontinü frekanslar saniyede 128 -8192 arasında (yahut daha yüksek) olmalı. Sabit frekanslar saniyede 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192 kademelerini husule getirmelidirler. Aletin kadranları ferekansları kolayca gösterebilmelidir.

3. Audiometreler desibel olarak beşer veya daha küçük kademeler halinde ayarlanmalıdır. Desibel ses şiddetinin standart ölçüsüdür. Pratik maksatlar için söyle tarif olunabilir; Normal bir kulağın saf bir tonun şiddetinde hissedebildiği en küçük fark bir desibel’dir. İşitme kaybı desibel’e gösterilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp