ATOPİK DERMATİT / ATOPİK EKZEMA

ATOPİK DERMATİT / ATOPİK EKZEMA

SORU: “Atopik” ne demektir?

YANIT: “Atopik“ kelimesi deri ve solunum yollarının (burun ve akciğer gibi) aşırı duyarlı olmasına denir. Bu terim genelde saman nezlesi ve astım gibi alerjik hastalığı olanlarda kullanılır.

SORU: Atopik dermatit‘de alerji neye karşıdır? Nelere karşı test yaptırmak gerekir?

YANIT: Atopik dermatitli hastaların %15-45‘inde solunumsal veya besin alerjisi yoktur. Ancak eşlik eden saman nezlesi veya astım varlığında deri testleri yapılabilir. Besin alerjisini ise testle saptamak zordur. Eğer belli bir besinin alınımından sonra şikayetler artıyorsa o besin dietten bir süreliğine uzaklaştırılabilir.

SORU: Atopik dermatit sık bir hastalıkmıdır?

YANIT: Atopik dermatitin sıklığı dünyada %9-12 arasında değişmektedir. Sıklığı giderek artan bir hastalıktır.

SORU: Atopik dermatit kaç yaşında başlar, belirtileri nelerdir?

YANIT: Atopik dermatit herhangi bir yaşta başlayabilir ancak bebeklerde ve küçük çocuklarda daha sık gözlenir. Bebeklerde ilk belitiler yüzde ve kolların ve bacakların dış yüzlerinde kaşıntılı kızarıklıklardır. Daha büyüklerde ise kolların ve bacakların iç yüzlerinde olmak üzere başta büklüm yerlerinde, zamanla vücudun herhangi bir yerinde aynı belirtiler oluşur

SORU: Atopik dermatit bulaşıcımıdır?

YANIT: Hayır, bulaşıcı bir hastalık değildir.

SORU: Tedavisi nedir? Nelere dikkat etmek gerekir?

YANIT: Tedavisi için mutlaka bir dermatoloğa gitmek gerekir. Ancak tetikleyici faktörlerden uzak durmak gerekir. Şunlara dikkat etmek gerekir:

Daima nemlendir: Cilt hiç bir zaman kuru kalmamalıdır. Özellikle kısa süreli, ılık banyo yapılmalı ve banyadan sonra nemlendiriciler sürülmelidir.

Cildi tahriş edici maddelerden uzak dur: Sabun, deterjan, keselenme, ter, kozmetik, parfüm, yün, çeşitli metaller cildi tahriş edebilir.

Aşırı terlemeden ve aşırı sıcak ortamlardan kaçın: Bunlar kaşımtıyı daha çok artıracaktır.

Kaşımamaya çalış: Kaşıma şikayetleri daha çok artıracak, hatta deride mikroplara giriş kapısı oluşturacaktır. Tırnaklarını daima kısa tut.

Stresten uzak dur: Stres kaşıntıyı, kaşıntı da cilt şikayetlerini arttıracaktır.

Giysilerine dikkat et: Giysilerin sentetik, yünlü olmayan pamuklulardan seçilmesi şikayetleri rahatlatabilir.

Alerji: Saptanmış bir alerjen varsa bundan uzak durulmalıdır.

Daima doktorun tavsiyesi dinlenmeli ve verdiği ilaçlar dikkatlice kullanılmalıdır. Çünkü her cildin ilaçlara verdiği cevap farklıdır, dolayısıyla bir hasta için uygun olan ilaç diğer hasta için uygun olmayabilir.

SORU: Atopik dermatit iyileşirmi?

YANIT: Her ne kadar tekrarlayıcı seyir gösterse de yaşla birlikte hafifleme veya kaybolma ihtimali de vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp