Astigmat Göz Hastalığı

Astigmat Göz Hastalığı : Kırma gücü olarak gözün bir dikey ekseni bir de yatay ekseni vardır. Yatay eksen ve dikey eksenin kırma güçlerinin birbirlerine eşit olması gerekir. Bunlar eşit olunca göz dengeli bir görme sağlar. Dikey ve yatay eksen arasında fark varsa buna astigmat denir. Astigmatlar çevrelerini yamuk yumuk görürler. Astigmatizma nadiren tek başına ortaya çıkar ve genelde diğer kırma kusurlarıyla birlikte görülür.

Astigmatların düzeltilmesi gözlük, kontakt lens ve lazer teknikleriyle mümkündür. Düşük dereceli astigmat varsa yumuşak lensler bunu tolere edebilir yüksek dereceli astigmata torik lensler kullanılır.

Keratokonüs kısaca korneanın incelmesine bağlı olarak korneanın göz içi basıncının etkisiyle aşırı bombeleşmesi ileri derecede astigmat oluşturması. Keratokonüs hastalığı gözün kornea tabakasını tutan ilerleyici bir hastalıktır. Kornea tabakasında korneanın düzenli bombeliğini oluşturan keratosit hücreleri arasındaki bağ zayıflamakta ve kornea tabakasında incelmeye ve düzensiz bombeleşmeye neden olmaktadır.

Korneanın bombeliği korneanın kırma gücünü belirlemektedir, buna göre düzensiz oluşan bombelik, kırma gücünde anormalliğe neden olmakta ve önce astigmat oluşmakta daha sonra bu bombelik asimetrik yapıya dönüştüğünde düzensiz astigmat meydana gelmektedir. Düzensiz astigmatla problemler ağırlaşmaktadır, hasta artık gözlük takmasına rağmen görme bozukluğuyla karşı karşıya kalır, kontak lens takamaz olur, lens gözden devamlı kayar ve hasta iyi göremez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp