aşırı terleme nedenleri ve bitkisel çözümü

Aşırı Terleme Nedenleri

• Ayaklarınızı veya koltukaltınızı içine birkaç damla lavanta yağı eklenmiş ince yeşil kille pudralayın.
 
• Akşamları bir çorba kaşığı kil ve bir avuç gri deniz tuzu eklediğiniz sıcak suyla ayaklarınızı yıkayın.

Aşırı terlemeye ‘hiperhidroz’ neden olabilir dedik ama aşırı terleme bozukluğunun da farklı türleri vardır:

Birincil tip hiperhidrozun genetik olduğu düşünülür ve büyük olasılıkla sadece ter bezlerinin fazla aktif olmasından kaynaklanır. Bu tip hiperhidrozda ter bezleri normalden 4-5 kat daha fazla çalışıyor olabilir.

İkincil hiperhidrozda ise aşırı terleme altta yatan bir hastalığa işaret ediyor demektir. (Bu hastalıklar neler olabilir aşağıdaki listede görebilirsiniz.) İkincil tip hiperhidroz genellikle koltuk altlarını veya tüm vücudu etkiler.

Hiperhidroz ve hastalıklar da dahil aşırı terlemenin altında yatabilecek başlıca nedenleri sıralamaya çalışırsak şöyle bir liste karşımıza çıkar:
  • Alkol
  • Alkol ya da uyuşturucu madde yoksunluğu
  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Ateş ve enfeksiyonlar, tüberküloz
  • Baharatlı yiyecekler
  • Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
  • Diyabet
  • Duygusal ya da stresli durumlar (kaygı)
  • Düşük kan şekeri (hipoglisemi)
  • Birincil hiperhidroz (Bu tip hiperhidroz kalıtsal olabilir, altta yatan bir hastalık olmadan ter bezleri aşırı çalışmaktadır. Bütün vücudu değil de daha çok el ve ayakları etkiler. )
  • Egzersiz
  • Hipertiroidi (Tiroid bezinin normalden fazla çalışması.)
  • Kafein
  • Kalp hastalığı
  • Kanser (Bazı kanser türleri.)
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromu (KBAS)
  • Menopoz
  • Obezite veya fazla kilolar
  • Tiroid hormonu, morfin, ağrı kesici, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri
  • Yüksek hava sıcaklığı

Aşırı Terlemeye Bitkisel Çözüm

Her ne kadar hoş bir durum olmasa da terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Terleme vücudun yapmış olduğu doğal bir eylemdir. Ancak terleme kimi insanlarda aşırı şekilde görüldüğünde, sağlık sorunu haline gelebiliyor. Tıp dilinde hiperhidrozis olarak bilinen terleme bozukluğu, vücutta aşırı terlemeye yol açtığı için vücutta aşırı ıslaklık oluşmasına neden oluyor.

Normalde terleme serin kalmak için vücudun doğal bir mekanizmadır. Bazı insanlar sadece diğerlerinden daha fazla terler. Ter utanç, öfke, sinirlenme gibi duygusal etkilere tepki olarak gelişebilir. Korkan kişiler de terleyebilir. Aşırı terlemede genetik bozukluklar da söz konusu olabilir. Menopoz, kanser, verem, kalp-damar hastalıkları, psikolojik problemler, felç, omurilik yaralanmalarının terleme belirtilerinden bazılarıdır.

Terlemenin en önemli sebeplerinden biri de beslenme düzenidir. Çok sıcak ve baharatlı gıdalar, alkol, kafein, soğan, sarımsak gibi maddeler terlemeyi tetikleyici unsurlar arasında yer alır. Özellikle çok terleyenler bu gıdalardan uzak durmalı ve yeşil yapraklı taze sebzelere ağırlık vermelidir. Terlemeye karşı bitkisel çözüm bulmak mümkündür. Kimi bitkiler vücudun sıvı dengesini sağlayacağı gibi terlemeyi de azaltmaktadır. Magnezyum ve B vitamini terlemeyi azaltmak için almamız gereken maddelerdir. Zengin ve dengeli beslenerek günde 6-8 bardak su tüketmemiz gerekir.

Aşırı ıslaklık yüzünde rahatsız olan insanlara faydalı olabilecek bazı doğal formüller bulunmaktadır. Terlemeyi azaltmak için uygulayabileceğimiz doğal yöntemler şunlardır;

Her sabah bir fincan domates suyu içilir. Antioksidan bakımından zengin olan domates, ter bezlerinin aktivitesini düzenler.
Her gün bir avuç üzüm yiyin. Üzüm vücudu serin tutmaya yardımcı olur.
Fazla miktarda terleyen el ve ayaklarınızı demleyip soğuttuğunuz çay içinde bekletin.
Banyoda son durulanma suyuna ada çayı yaprakları ekleyin.
Bal ile tatlandırılmış ada çayı için.
Koltuk altlarını düzenli olarak elma sirkesi ya da karbonat ile yıkayın.
Koltuk altlarınızı geceden limon suyu ya da şap ile ovarak sabah yıkayın.
Sabah ve akşam birer bardak yeşil çay için.
Birer tutam meşe ağacı kabuğu, okaliptüs yaprağı ve ceviz yaprağını yaklaşık 2 litre suda kaynatın. Süzdükten sonra bir o kadar da soğuk su ekleyerek çok terleyen bölgeleri bu suyla yıkayın

Uykuda Terleme

Uyku hiperhidrozu (sleep hyperhidrosis), gece terlemesi olarak da adlandırılır, uyku esnasında hiperhidrozun (yani aşırı terlemenin) gerçekleşmesidir.

Gece terlemelerinden şikayet eden bir insan gündüz uyanık olduğunda aşırı terlemeden şikayetçi olabilir veya olmayabilir.

Gece terlemesi zararsız olabileceği gibi, bir hastalığın belirtisi de olabilir. Tıbbi sebeplerden kaynaklanan terleme ile uyku ortamından kaynaklanan terlemeyi ayırt etmek gerekir. Yatak odası çok sıcak olursa veya yatak ya da yatak örtüleri ısıl rahatlık (termal konfor) sağlamıyorsa yine yatakta iken aşırı terleme gerçekleşebilir. Fakat bu durumda "uyku hiperhidrozu" olarak adlandırılan tıbbi sorunu yaşamıyorsunuz demektir. Çünkü tıbbi bir durumdan veya enfeksiyondan kaynaklanan gece terlemeleri şöyle tanımlanır:

"Ortama bağlı olmayan aşırı sıcaklık hissi ve uyku kıyafetlerini ve yatak örtülerini ıslatabilecek şekilde şiddetli terleme"

Şiddetli gece terlemesine yol açan bazı tıbbi rahatsızlıklar veya enfeksiyonlar hayati tehlike taşıyabilir ve bu tür durumlarda doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Gece terlemelerine sebep olan tıbbi sorunlardan bazıları şunlardır:

• Menapoz
• Perimenapoz (Menapoza Geçiş Süreci)
• Lemfoma (Lenf Kanseri, Kan Kanseri)
• Tüberküloz (Verem)
• Uyku Apnesi, Reflü
• Diyabet (Şeker Hastalığı)
• Enfeksiyonlar

Çocuklarda Aşırı Terleme

Anne ve babaların çocuklarının sağlığına verdikleri değer ve onlarda gördükleri en ufak bir sıkıntı için yaptıkları telaş, sahip oldukları korku çok büyüktür. Bu tabii ki kendi canlarından bir parça olan çocukları için her zaman en iyisini istemelerinden ve onun sağlıklı, başarılı bir yetişkin olacağı günleri görmeyi dilemelerinden ileri gelir. Ancak özellikle genç ebeveynlerin karşılaştıkları en büyük korkulardan birisi çocuklarının hem uykuda hem de günlük hayatlarında çok miktarda terlemesidir.

Bir yetişkine göre oldukça fazla terleyen çocukların bu durumu her zaman bir hastalık belirtisi değildir ancak hastalıklara dair işaretler verdikleri de görülmektedir. Dilerseniz ilk olarak hastalıklara dair olmayan terlemelere dair sizlere bilgi verelim ve çocuğum neden çok terliyor, ne yapmalıyım sorularınıza bir cevap bulmaya çalışalım.

Bu sebeplerden bir tanesi çocukların bedenlerinin küçük olması nedeniyle derilerinin kapladığı alanın da daha az olmasıdır. Zira bu alan darlığı daha ufak bir alanda daha fazla ter besinin birikmesine neden olur ve çocuklar terlediğinde sanki gereğinden fazla terlemişler gibi görünür. Ter hücrelerinin dağılımı yetişkinlere göre oldukça sık olan çocukların bu durumu boyları ve vücut kütleleri arttıkça normalleşme eğilimine girer.

Aynı zamanda henüz bebeklik döneminde olan çocukların pek çok günlük faaliyeti içerisinde reflekslere bağlı olarak terlediği bir gerçektir. Özellikle beslenirken, ağlarken ve uyku sırasında terleme eğilimi görülen bebeklerin bu anlarda dikkatlice gözlenmeleri ve hasta olmamaları için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bizlere göre daha zor nefes alabildikleri için bebeklerin bulundukları ortamlarda havasızlık gerçekleşmesi halinde yine fazla terleme görülebilir ve doğru havalandırılmış bir odanın bebekler için zaruri olduğunu aklınızda tutmalısınız.

Pek çok ailenin çocuklarını hasta olmamaları için çok fazla kalın giydirdikleri bilinmektedir. Sadece çocuğun üşümeyeceği kadar kalınlık onlar için yeterlidir ve zaten hareket etmeyi seven çocukların bu şekilde giydirilmeleri fazla terliyor gibi görülmelerine neden olacaktır.

Hastalıklar kaynaklı terlemelerin ise neredeyse bir sınırı yok gibidir. Özellikle kalp ve damar problemleri, solunum yolu rahatsızlıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi konuların yüksek terlemeye neden oldukları görülmektedir. Ancak doğru bir teşhis elde edebilmek için doktorunuzla görüşmeniz ve aşırı terlemenin neden lerini öğrenmeniz iyi olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp