Aşırı Terleme Nasıl Önlenir

Aşırı Terleme Nasıl Önlenir :

Aşırı Terleme Nasıl Önlenir

Hyperhidrosis (aşın terleme) insanı perişan edebilir, buna vakit kaybetmeden çare bulmak gerekir. Daha ziyade aşın kilolu kimselerde olur (bu konuda başka görüşler de olabilir). Ter, şişman insandan çeşitli durumlarda adeta su gibi boşanır.Vücudun her köşesi rutubetlenir, masera olur (hassas, yumuşak ve pörsük). Sorun yaratmaya, en uygun alanlar meme altları, kasıklar ve üst bacağın iç kısımlarıdır. Bu durum fazla terleme sorunu olan kadın veya erkek için adeta devamlı bir ızdırap kaynağıdır.İzlenecek ilk ve esas yol fazla kiloları çabucak atmaktır. Ben hastalanma şu rejimi öneriyorum:
 
• 1 veya 2 günlük açlık rejimiyle başlaym.
 
• Sonra Hızlı Kilo Ver Rejimi'ne geçin.
 
• İdeal kilonuza ininceye kadar Hızlı Kilo Ver Rejimi' ne devam edin. Bu arada gerekirse başka hızlı kilo verme rejimleriyle dönüşümlü uygulama yapın.
 
• İdeal kiloya indiğiniz zaman İnce Kalmak İçin Ye yöntemiyle o kiloda kalın. Kilonuz ideal kilonun 1,5 kilodan fazla üzerine çıkarsa hemen Hızlı Kilo Ver Rejimi' ne dönün.
 
• Fazla terleme sorunu olan kimsenin serin tutan hafif giysiler kullanması gerekir. Tüm hassas ve etkilenmiş kesimleri pudralayın, koşullar elverdiği zaman da tüm vücudu pudralayın.
 
• İdeal kiloya inip, İnce Kalmak İçin Ye rejimine uyum sağladıktan sonra bu durum genellikle ortadan kalkar.

Terlemenin vücut ısısını ayarlama fonksiyonu açısından önemli olduğunu belirten ve toplumun % 3’ünde aşırı terleme görüldüğünü söyleyen uzmanlar, aşırı terleme herhangi bir sistemik hastalığa bağlı olmaksızın ortaya çıkabildiğini belirtiyor. Avuç içleri, ayak tabanı ve koltuk altlarında bölgesel olarak görülen aşırı terleme botoksla tedavi edilebiliyor.

Aşırı Terleme Neden Olur

Terleme, vücudun ter bezlerinden dışarı tuzlu bir sıvının salınmasıdır. Özellikle yaz mevsimiyle birlikte sık sık şikayet ettiğimiz terlemenin aslında vücut için olmazsa olmaz bir işlevi vardır: terleme, vücudumuzun soğutma sistemidir. Dışarıdaki sıcağa rağmen ter yoluyla vücut ısısının artmaması ve belli bir aralıkta kalması sağlanmış olur. Üstelik vücuttan çeşitli toksinlerin atılmasını da sağlar. Ter daha çok koltuk altlarında, ayaklarda ve avuç içlerinde görülür. Ne kadar terlediğimiz, vücudumuzda ne kadar ter bezimiz olduğuyla yakından ilgilidir. Bir insan 2 ila 4 milyon arasında değişen sayıda ter beziyle doğar. Ergenlik döneminde ter bezleri tümüyle aktifleşir. Kadınlarda daha çok sayıda ter bezi bulunmasına karşın, erkeklerdeki ter bezleri daha aktiftir.
Terleme sinir sisteminin otonom bir bölümü tarafından kontrol edilir ve bu sistem üzerinde bizim herhangi bir bilinçli kontrolümüz yoktur. Terleme vücudun doğal bir ısı ayarlama yöntemi olduğundan hava sıcak olduğunda daha çok terleriz. Ayrıca spor yaptığımızda, efor sarf ettiğimizde ya da heyecanlandığımızda, korktuğumuzda veya sinirlendiğimizde de terleriz. Aşırı terlemeye neden olan bir başka durum da menopozdur.
Ancak bu yukarıda saydıklarımızın hiçbiri ortada yokken, durduk yere sürekli olarak ter döküyor, ter nedeniyle diğer insanlarla temas etmekten kaçınıyor ve ter kokusuyla baş edemiyorsanız, tıp dilinde ‘hiperhidroz‘ denilen aşırı terleme bozukluğundan muzdarip olabilirsiniz.

Aşırı Terleme Tedavisi

Hiperhidroz, altta yatan bir nedene bağlı ise hasta ilgili branşa yönlendirilerek tedavisi planlanır. Bir nedene bağlı olmayan aşırı terlemede ise aşağıdaki tedaviler uygulanabilir.

Terleme önleyici kremler

İlk önerilen basit tedavi şeklidir. En sık kullanılan alüminyum kloridli ajanlardır. Özellikle koltuk altı terlemelerinde ilk seçilen ilaçlardan biridir. El ve ayak terlemelerinde hafif ve orta şiddetteki olgularda kullanılabilir. Sıkıştırma etkisi ile ter kanalının ağzını fiziksel olarak tıkar ve ter bezlerinden ter atılımını önler. Tedavide ilaç gece kuru deriye uygulanır ve 6-8 saat burada kalır. Ertesi sabah tamamen yıkanarak temizlenir. Önce her gün, durum düzeldikçe daha seyrek uygulanır. Tedavinin tekrarlanması gerekir. Uygulamadan sonra oklüzyon (kapama) ile etki artırılabilir. Erken dönemde hastaların yarısında cilt irritasyonu gelişebilir. Cilt irritasyonu yapması ve cevabın gecikmesi nedeniyle uzun süreli tedaviler bıktırıcı olabilir.

Terleme önleyici kremleri kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Uygulama öncesinde:
Kullanımdan hemen önce banyo yapmayın.
Zedelenmiş ya da irritasyonlu deride kullanmayın.

Uygulama esnasında:
Gözler ya da mukoza ile temas ettirmeyin.

Uygulama sonrasında:
Koltuk altları 12-24 saat kadar tıraş etmeyin.
Tüy dökücü kullanmayın.
Giysilerle temas ettirmeyin.

Aşırı Yüz Terlemesi
Yüz terlemesi genellikle başka bir hastalığa bağlı değildir. Terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu vardır. Yüz ve kafa bölgesinde aşırı terleme olanlarda sempatik sistem aşırı duyarlı ve fazla çalışmaktadır. Yapılan tüm tetkikler normal olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp