Artroz Sebepleri

Artroz Sebepleri : Diz eklemi artrozu ya da halk arasında yaygın kullanılan adıyla diz eklemi kireçlenmesi, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan ek bir hastalık (geçirilmiş diz eklemi enfeksiyonu, romatizmal hastalıklar) ya da geçirilmiş bir travma olabileceği gibi hiçbir ek hastalık olmaksızın kendiliğinden de ortaya çıkabilmektedir. Ailede eğer artroz varsa, ortaya çıkma olasılığı artmaktadır. Diz eklemindeki artroz daha çok kadınlarda görülmektedir.

Hastalarda en sık karşılaşılan yakınmalar, eklem ağrısı, takılma, sabah tutukluğu, zaman zaman dizde şişme ve yol yürüme mesafesinde kısalmadır. Yakınmaların süresi genellikle uzun yıllara yayılmakla birlikte ağrı şiddetinde ani artışlar gözlenebilir. Hastaların büyük bir kısmı desteksiz sokağa çıkamadığını belirtmektedirler. Hastalık ilerledikçe ağrı kesiciler fayda sağlamamaya başlar, istirahatte dahi hastanın ağrıları devam eder.Hastalığın tanısında, hastanın yakınmalarını dinlemek ve fizik muayene ile eklemin durumunu gözlemek önem taşır. Tanı koymada eklemin Röntgen ile incelenmesi yeterlidir. Artroz yakınmaları olan bir hastada MRG tetkiki ek katkı sağlamaz.

Artroz sebepleri nelerdir?

Artroz hastalığı birincil veya eklemin harekete bağlı fonksiyonlarını bozan faktörlere bağlı olarak ikincil de olabilir. Birincil artroz sebepleri genel nitelikler taşır. İhtiyarlama ve eklemlerin devamlı hareketi, eklemlerin kıkırdaklarının aşınmasına, esnekliğini ve kayganlığını kaybetmesine sebep olur. Eklem kıkırdağı git gide daha az beslenmeye ve zamanla parçalanmaya başlar. Kıkırdağın yaşlanmasının ardından artrozun anatomik ve radyolojik verileri zamanla netleşerek 40-50 yaşlardan sonra eklemlere tamamen yerleşir.

Artroz hastalığın meydana gelmesinde yaşlanma dışında şişmanlık da etkili olmaktadır. Şişman insanlarda eklemlere fazla yük binmesi ve kolesterolün yükselmesi gibi metabolizma bozukluluğuna sebep olan etmenler artroz gelişimini kolaylaştırır. Artrozun diğer genel sebepleri arasında hormonal bozukluklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kronik çevresel damar yetmezliği yani varis sayılabilir.Ayrıca menopoz artroz sürecini hızlandırmanın yanında hastalığın gidişine de kötü etki yapar. Artroz hastalığında genetik etkenlerin de rolü olduğu belirlenmiştir. Eklem yüzeyinin tamamının veya bir kısmının aşırı ve doğal olmayan yük altında olması kesinlikle artroza sebep olur. Eklemin normal fonksiyonunubozan yerel faktörler sonucunda meydana gelen bu artrozlara ikincil artroz adı verilir. En net örneği doğumsal kalça çıkığı vakalarında görülen kalça artrozudur.

Doğumsal çıkığa bağlı olarak eklem başlıklarında meydana gelen şekil bozukluğu yani deformasyon, mekanik uyumsuzluğa sebep olur. Akabinde devamlı olarak ek yük yansıması da artroza sebep olur. Yanlış kaynamış kemik kırıkları, dışa veya içe dönük diz çarpıklıkları, kamburluk, omurganın “S” şeklinde eğrilikleri gibi eklemlerde dengesiz yüklenmeye sebep olan vakalarda ufak yaşlarda artroz gelişimine sebep olur. Eklem kıkırdağına etki ederek hasara sebep olan hastalıklar; ikincil artroz sebebidir. Bunlar arasında eklem kırık ve çıkıkları, akut artritler, sık eklem içi kanamalar, eklemde ürik asit birikmesi yani gut hastalığı sayılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp