artroz nedenleri ve tedavisi

Artroz Nedenleri : Artrozlar birincil ya da eklemin meka­ nik (harekete bağlı) işlevlerini bozan et­ kenlere bağlı olarak ikincil olabilirler. Birincil artroz nedenleri genel özellikler taşır. Yaşlanma ve eklemin sürekli hare­ keti, eklem kıkırdağının aşınmasına, es­ nekliğini ve kayganlığını yitirmesine yol açar. Eklem kıkırdağı gittikçe daha az beslenir ve parçalanmaya başlar. Kı­ kırdağın yaşlanmasıyla birlikte artrozun anatomik ve radyolojik bulguları da za­ manla belirginleşerek 40-50 yaş sonra­ sında eklemlere bütünüyle yerleşir.

Art­ roz gelişiminde yaşlanma dışında şiş­ manlık da etkilidir. Şişman kişilerde ek­ lemlere fazla yük binmesi ve kolesterol fazlalığı gibi metabolizma bozuklukluk- ları artroz gelişimini kolaylaştırır. Art­ rozun başka genel nedenleri arasında hormonal bozukluklar (yumurtalık ve tiroit bezlerinin hastalıkları), karaciğer ve böbrek hastalıkları, kronik çevresel damar yetmezliği (varis) sayılabilir. Menopoz artroz sürecini hızlandırır ve hastalığın gidişini kötüleştirir. Artrozda kalıtsal etkenlerin de rolü olduğu göste­ rilmiştir. Eklem yüzeyinin tümünün ya da bir bölümünün aşın ve doğal olmayan yük altında kalması kaçınılmaz bir şekilde artroza yol açar. Eklemin normal işle­ vini bozan yerel etkenler sonucunda gelişen bu artrozlara ikincil artroz de­ nir.

En tipik örneği doğumsal kalça çı­ kığı olgularında görülen kalça artrozudur. Doğumsal çıkığa bağlı olarak ek­ lem başlıklarında gelişen biçim bozuk­ luğu (deformasyon), mekanik uyuşum- suzluk yaratır. Böylece ekleme sürekli olarak ek yük yansıması da artroza yol açar. Yanlış kaynamış kemik kırıkları, dışa ya da içe dönük diz çarpıklıkları, kamburluk (kifoz), omurganın "S" b i­ çimindeki eğrilikleri (skolyoz) gibi ek­ lemlerde dengesiz yüklenmeye yol açan durumlar da küçük yaşlarda art­ roz gelişimine neden olur. Eklem kıkırdağını etkileyerek yıkı­ mına yol açan hastalıklar, ikincil artroz nedenidir. Bunlar arasında eklem kınk ve çıkıkları, akut artritler, sık eklem içi kanamalar (hemofili), eklemde ürik asit birikmesi (gut) sayılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp