Arpacık İçin Şifalı Bitkiler

Arpacık İçin Şifalı Bitkiler

Patates: Bu sebze iltihabın küçültülmesi ve kaşıntının azaltılması için kullanılabilir. Bunun için 1 adet patatesi rendeleyerek, temiz bir tülbentin içine koyun. Daha sonra bunu arpacığın üzerinde tutun. Bunu arpacık iyileşene kadar belirli aralıklarla yapabilirsiniz.

Papatya: İltihabın azaltılması için, arpacığın üzerine papatya suyuyla kompres yapabilirsiniz. Bu karışımı hazırlamak için, 1 çay kaşığı kuru papatya, 1 fincan kaynamış suyun içinde demlenir. Bu suyun içine ince bir tülbent batırılarak, arpacığın üzerinde 10 dakika kadar bekletilir. Aynı etkiyi kuru kadife çiçeği ve rezene tohumları da gösterir.

Sıcak kompres: Her gün sıcak suya batırılan temiz bir havluyla gözde arpacık üzerine kompres yapılması faydalı bir uygulamadır. Hem iltihabın etkisini hafifletir, hem de kaşıntı ve tahrişi azaltır. Bunun günde 3-4 defa 15 dakika kadar yapılması tavsiye edilir.

Poşet çay: Sıcak suyun içinden çıkarılan poşet çayın fazla suyu alındıktan sonra, arpacığın üzerinde 5 dakika kadar bekletilmesi çok yararlı bir uygulamadır. İltihabın hafiflemesine ve içeriğindeki tanik asitin etkisiyle bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur.

Arpacık Nasıl Geçer

Arpacık, kirpik köklerinin iltihaplanması sonucu, göz kapağında şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı ile kendini gösteren bir enfeksiyon çeşididir. Sivilceye benzer bu şişlik, özünde irinle dolu bir apsedir. Gözkapağında doluluk hissi, ağrı ve kaşıntıyla belirti veren arpacık, sonrasında kirpik diplerinde kızarıklık, şişlik, acı, ağrı, batma, sulanma ve kaşıntı ile gelişen bir ağrılı süreçtir. Arpacık çoğunlukla dışarıdan bakıldığında belli olacak boyutta bir kızarıklık ve şişlikle gelişse de, bazen göz kapağının derinlerinde de oluşabilir. Bu göz hassasiyetini ömründe bir kez olsun bile tecrübe etmemiş kişi var mıdır bilinmez; ancak alınacak önlemler ve uygulanacak basit tedavi yöntemleriyle arpacık sorununu atlatmak zor değildir.

Arpacık Neden Olur

Arpacık genellikle stafilokok adlı bakterinin sebep olduğu göz enfeksiyonundan kaynaklanır. Kirpik dipleri yahut burada bulunan bezler fazla yağ ve bakteri gibi sebeplerle tıkanıp apse yapabilir. Arpacık çoğu kez zararsızdır, ufak tefek çözümlerle kendiliğinden iyileşir. Sıcak pansumanlarla olgunlaştırılıp, içindeki cerahatin akıtılması suretiyle iyileştirilebilen bu şişlikler, tıp dilinde hordeolum olarak adlandırılır. Tedavi edilmediği için iyileşmeyen ve ilerleyen arpacık kiste dönüşürse şalazyon ismini alır. Eğer arpacık kiste dönüşürse ileri derecede bir müdahale hatta cerrahi yaklaşım gerekebilir.

Arpacık Tedavisi
Arpacık mikrobik kökenli bir göz enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon dışarıdan da gelebilir, direnci düşmüş vücuda saldıran bakterilerin enfektesiyle de gerçekleşebilir. İnsan bedeninde uyur konumda bulunan bakteriler, direnç düştüğünde harekete geçer ve çeşitli organ ve dokularda enfeksiyon olarak kendilerini gösterirler. Vücut direnci düştüğünde, kişi eğer uykusuz da kalmışsa, bu bakteriler gözü etkileyerek, arpacıkçıkmasına sebep olurlar. Pis ve mikroplu ortamlar, hijyene önem vermemek, yetersiz gıda alımı; üzüntü, kaygı, endişe, stres, gerginlik gibi negatif psikolojik durumlar, vücut direncinin ve bağışıklığın zayıflamasına; bu durum da, vücutta hazır bekleyen bakterilerin hücuma geçmesine sebep olur. Hangi yönden zayıfsanız oradan vururlar. Gözleriniz çok yorgunsa, fazla çalışıp, az uyuyorsanız, bakteriler sizi gözlerinizden “arpacıksilahıyla” vurur.

Arpacık tedavisi için ilk akla gelen çözüm hekime gitmek olmalıdır. Bir göz doktorunun uygulayacağı tedavi, vereceği ilaçlar, merhem, damla yahut antibiyotikler en güvenilir çözümdür. Arpacıkta evreler vardır. Eğer başlangıç evresi iyi yönetilir ve doğru tedavi edilirse, arpacığın tekrar etme riski ortadan kalkmış olur. Arpacıkta kişinin kendi kendine tedavi uygulaması önerilmez. Arpacıklı bölgeye sarımsak sürmek, çaylı pamukla kompres uygulamak ve buna benzer evsel yöntemler, asla bir uzman hekimin uygulayacağı tıbbi müdahalenin yerini tutmaz.

Arpacık sorunu yaşadığınızda, kendi kendine geçmesini beklemeyin. Geçmiş gibi görünen arpacık, göz kapağında yerleşip, yeniden nüksedeceği anı sinsice bekliyor olabilir. Bu sebeple kullanılacak ilaçlarla, göz kapağı kıkırdağındaki bezlerin enfeksiyon kapma riski azaltılır. Arpacık kendi haline bırakılırsa, sadece göze değil, vücuttaki diğer dokulara da zarar verebilir. İyileşmeyen arpacıklarda cerrahi yöntem uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp