Arpacığın Nedenleri Nelerdir

Arpacığın Nedenleri Nelerdir

Arpacık göz kapağında görülen, genellikle kirpik diplerindeki bir enfeksiyonun yol açtığı, sivilce benzeri şişliktir. Bu şişlik aslında irin dolu bir apsedir ve çoğu kişide stafilokok adlı bakterinin yol açtığı göz enfeksiyonundan kaynaklanır. Gözde ağrı, acı, batma, sulanma, kaşıntı, kızarıklık benzeri belirtileri vardır. Göz ışığa karşı hassaslaşabilir. Arpacık çoğunlukla göz kapağında, dışarıdan görülecek şekilde yer alır ama bazı kişilerde göz kapağının derinlerinde oluşması da mümkündür.

Göz kapağındaki yağ bezlerinde enfeksiyon: Yağ bezlerinin tıkanmasıyla enfeksiyon oluşur ve bu enfeksiyon arpacığa yol açabilir. Kandaki yağ oranı yüksek olan kişilerde yağ bezlerinin tıkanma riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Stafilokok bakteri: Stalifokok bakterisi başlıca arpacık nedenidir. Arpacıkların % 90’ı bu bakteri nedeniyle oluşur. Çoğunlukla burunda bulunan bu bakteri kolayca göze bulaşabilir. Burnunuzu silip göz veya göz çevresine dokunursanız, istemeden bakterinin göze geçişine yardımcı olmuş olursunuz. Bu durum gözde enfeksiyona, kirpik diplerinde tıkanma ve iltihap oluşumuna neden olur.

Blefarit (göz kapakları iltihabı): Eğer kronik blefarit şikayetiniz varsa, göz kapağı bezlerinin bakteriler nedeniyle sık sık tıkanması, gözünüzde arpacık oluşması riskini arttırır.

Vitamin eksikliği: Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin vücudu etkili bir şekilde koruyabilmesinde önemli bir rol oynar. Zaman zaman vücudunuzda beslenme ya da farklı bir sebep nedeniyle görülebilecek vitamin eksikliği vücudu zayıf düşürerek gözlerin bakterilere karşı savunmasız kalmasına yol açabilir. A, C ve E vitaminleri bu bakterilere karşı savaşta bağışıklık sistemini güçlendirebilecek vitaminlerdir.

Makyajın iyi silinmemesi: Başkalarıyla makyaj malzemelerinin paylaşılması veya ağır göz makyajı yapılması ya da yatmadan önce makyajın iyice temizlenmemesi gözde arpacık nedenleri arasındadır.

Arpacık için önerilen şifalı bitkiler ve öneriler

Patates: Bu sebze iltihabın küçültülmesi ve kaşıntının azaltılması için kullanılabilir. Bunun için 1 adet patatesi rendeleyerek, temiz bir tülbentin içine koyun. Daha sonra bunu arpacığın üzerinde tutun. Bunu arpacık iyileşene kadar belirli aralıklarla yapabilirsiniz.

Papatya: İltihabın azaltılması için, arpacığın üzerine papatya suyuyla kompres yapabilirsiniz. Bu karışımı hazırlamak için, 1 çay kaşığı kuru papatya, 1 fincan kaynamış suyun içinde demlenir. Bu suyun içine ince bir tülbent batırılarak, arpacığın üzerinde 10 dakika kadar bekletilir. Aynı etkiyi kuru kadife çiçeği ve rezene tohumları da gösterir.

Sıcak kompres: Her gün sıcak suya batırılan temiz bir havluyla gözde arpacık üzerine kompres yapılması faydalı bir uygulamadır. Hem iltihabın etkisini hafifletir, hem de kaşıntı ve tahrişi azaltır. Bunun günde 3-4 defa 15 dakika kadar yapılması tavsiye edilir.

Poşet çay: Sıcak suyun içinden çıkarılan poşet çayın fazla suyu alındıktan sonra, arpacığın üzerinde 5 dakika kadar bekletilmesi çok yararlı bir uygulamadır. İltihabın hafiflemesine ve içeriğindeki tanik asitin etkisiyle bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur.

Arpacık Nasıl Önlenir?

Her insanın hayatında birkaç kez ortaya çıkan bir arpacık deneyimi vardır mutlaka. Kendi durumunuzda eğer arpacığın sık tekrarlamaya başladığını düşünüyorsanız eğer,büyük olasılıkla göz temizliği konusuna daha çok dikkat etmeniz gerekiyordur. Sabah yüzünüzü yıkarken ya da duştayken, yumuşak ve temiz bir beze bebe şampuanı dökerek veya temizleme mendilleri yardımıyla kirpik diplerinizi özellikle temizleyebilirsiniz. Gözlerinizi kesinlikle kirli havlularla veya kirli ellerle temas ettirmemeye özen gösterin. Arpacığa yol açan bir göz hastalığınız,alerjiniz veya cilt hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için bir cilt doktoruna görünüp muayene olabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp