Anüs Kaşıntısının Nedenleri

Anüs Kaşıntısının Nedenleri, Hakkındaki Merak Ettikleriniz Makalemizde Yer Almaktadır...

Anüsteki kaşıntı yiyeceklerden ortaya çıkabileceği gibi aşırı nem, ter emmeyen elbise ve iç çamaşırı kullanmak, yanlış oturma biçiminde özellikle deri koltuklarda oturmak, baskı ve press, tahriş edici kimyasal maddeler ve sabun deterjan kullanımı gibi sebeplerden ve nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Belli başlı makatta kaşıntı oluşturma sebepleri şunlardır:

Baharatlı acı yiyecekler, acı biber
Çay Kahve
Karbonatlı yiyecekler
Süt Ürünleri
Ketçap gibi domatesli ürünler ve elbette ki domates.
Peynir
Çikolata
Fındık

Bunun yanısıra ishal vakalarında aşırı tuvalet etmekten dolayı da tahriş gelişebilir.Diğer bir ana sebep ise kandidiyaz-pamukçuk adı verilen mantar hastalığıdır.

AİDS ve Diyabet gibi bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar ve bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu Pamukçuk hastalığının görülme oranı artmaktadır. Crohn hastalığı gibi sindirim sisteminde ve kalın barsaklarda fistül gibi çıkıntılı yapılar oluşturan hastalıklarda ve hemoroid rahatsızlığında da anüs yanması ve kaşıntısı görülmektedir.

Makat kaşıntısının tedavisi nasıl yapılır, nasıl tedavi edilir?

Tedavide ilk yapıacak şey kaşınmanın sebebini bularak bunu gidermeye çalışmaktır. Anüs temizliği ve hijyenine dikkat edilmeli ancak makat bölgemizi asla sabun ve türevleri ile yıkamamalıyız. Sabun kaşıntının en büyük kaynağı ve nedenidir. Makat temizliğini anüs çevresi deriyi tahriş etmeyecek yumuşak bir kumaşla veya havlu ile yapmalıyız. En çok yapılan hatalardan birisi de anüs bölgemize tuvalet kağıdı tamponu uygulamaktır. Tuvalet kağıdı makat bölgesinin tüm nemini alıp anüs çevresini kurutarak kaşınmayı şiddetlendirir.
Piyasa anal kaşıntıyı tedavi ettiği söylenen krem, jel, losyon, nemlendirici tarzı çok miktarda ürün bulunmaktadır.

Bu ürünlerli tatbik ederken kulak kürdanlarından faydalanmak daha doğru olacaktır. Yanma ve kanama durumlarında lokal anesteziklerin de kulanılması faydalı olmaktadır. Bu anesteziklerden bazıları:Benzokain
Benzil alkol, Dibukain, Diklonin, Lidokain etken maddelerini taşıyan bölgesel uyuşturucu ilaçlarıdır

Ayrıca Vazokostruktor adı verilen ve Epinefrin gibi kanamayı durduran damar daraltıcı ilaçlar da anis damarlarını kasarak kanama ve sulanmanın durmasını sağlamaktadır. Yine Protektan adı verilen ve tahriş olmuş deriye dışkı bulaşmasını engelleyerek mikrop kapma riskini azaltan bariyer oluşturucu kremler de kullanılmalıdır. Bu koruyuculardan bazıları: Aluminum hydroksid jel, Cocoa yağı, Gliserin, Kaolin, Lanolin gibi maddelerdir. Ayrıca kaşıntılı bölgeye sürülen Keratolitikler de oldukça etkili olmaktadır.

Kortikosteroidler adı verilen maddeler kaşıntıyı azaltır ve yangıyı önler. Ancak kortikosteroid etkenli kremlerin uzun süreli kullanımı deride kronik hasarlara yol açmaktadır. Bu nedenle bu etkili kremleri bikaç gün ile 2 hafta rası peryodlarda kullanmak daha faydalı olacaktır. Eczanelerde Egzema kremi olarak bilinen çok sayıda kortikosteroid içeren krem markası mevcuttur. Anüs kaşıntınızı sonlamak için bu kremler kesinlikle etkili olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp