Antioksidanlar Nelerdir

Antioksidanlar Nelerdir : Uzmanların,İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini,öte yandan hastalıkların tedavilerinde yeni çözümler bulmak amacıyla araştırmalarını hızlandırılması giderek yoğunlaşmakta ve bu alanlarda yoğun çalışmalarını sürdürmektedirler. “Antioksidan” son bir kaç yıldır gündemden hiç inmeyen gerek magazin tadında yemek programlarının gerekse ciddi akademik çalışmaların ana konusu olan bir terim.

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz antioksidanlar nedir, nasıl çalışır, kaynakları nelerdir sorularının cevabını bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Antioksidanlar serbest radikal olarak bilinen kararsız moleküller tarafından hücrelerin tahrip edilmesini önleyen maddelerdir. Serbest radikal hasarı kansere kadar varmaktadır.Antioksidanlar serbest radikallerle etkileşime girerek, onları kararlı hale getirir ve verecekleri zararın önüne geçer. Bazı antioksidanlar; A vitamini(retinol), B6,B12, C ve E vitaminleri, selenium, karoten, likopen ve diğer maddelerdir. Antioksidanların en iyi kaynağı ise rengarenk sebze ve meyvelerdir.

Serbest radikalleri yok ederek, hücre hasarını azaltan antioksidanlar ;
Göz sağlığını destekler ve makular dejenerasyonun, kataraktın ve diğer dejeneratif göz hastalıklarının önüne geçer.
Bağışıklık sisteminin kuvvetli kalmasını sağlar, çöktüğü zamanlarda yeniden yapılanmasına yardımcı olur.
Yaşa bağlı nörodejenerasyonu önler( beyin ve sinir sistemi çöküşü)
DNA hasarını önler , bu da antikarsinojenik etki yaratır( kanseri önlenmesine yardımcı olma)
Antiaterojenik etkisi vardır(Kardiyovasküler sağlığı destekler ve ateroskleroz, kalp krizi, felç ve diğer kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olur).
Antioksidanlar LDL ve kolesterolü düşürürken HDL‘yi (iyi huylu kolesterol) yükseltir ve kan basıncını azaltır. Bu etkiler arasındaki mekanizma tam olarak anlaşılamamakla beraber, doymuş yağdan zengin bir diyetle beslenen bir kişide de görülebilmektedir.

C vitamini
Askorbik asit olarak da adlandırılan, suda çözünen bir vitamin olan C vitamini tüm vücut sıvılarında bulunduğu için savunmamızda ilk sıralarda yer alır. Bu güçlü antioksidan vücutta depolanmaz, bu nedenle düzenli olarak alınması gereklidir ki, bu da sebze ve meyve yiyerek kolayca sağlanabilir. Önemli kaynakları turunçgiller, yeşil biber, brokkoli, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, çiğ lahana ve patatestir.

E Vitamini
E vitamini yağda çözünen ve karaciğer ve diğer dokularda yağ ile depolanan, yaşlanmanın geciktirilmesinden güneş yanıklarının tedavisine kadar geniş bir çerçevede etki gösteren bir vitamindir.Tokotrienol ve tokoferol içerir ve yağı korur. Mucizevi bir madde olmasa da güçlü bir antioksidandır. Önemli kaynakları buğday özü, çerezler, tohumlar, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağ ve balık yağıdır. Son çalışmalarda tokotrienol izomerlerinin de güçlü antioksidan etki gösterdiği saptanmıştır.

A Vitamini(Retinol)

A vitamini vücutta betakarotenden sentezlenebilir. 600‘den fazla karotenoid içerisinde en fazla üzerinde çalışılan betakarotenin koyu yeşil, sarı ve turuncu sebze ve meyveleri güneşin radyasyon hasarından korur.Aynı fonksiyonu vücutta da gösterdiği düşünülmektedir. Havuç, kabak, brokoli, tatlı patates, tomates, karalahana, bal kabağı, şeftali ve kayısı beta karotenden zengin kaynaklardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp