Ankiloz Eklem Bozukluğu

Ankiloz Eklem Bozukluğu: Ankylose eklem hareketlerinden bir kısmının veya tamamının kaybolmasıdır. Buna göre parsiyel ankiloz veya tam ankiloz adını alır. Eklemin basit bir sertliği ile eklem kemiklerinin tam yapışması arasında birçok derecelere rastlanır.

Ankiloz şekillenmiş herhangi bir eklemde çeşitli dokular örneğin: kemikler, bursa synovialis, ligamentler, fascialar kaslar hatta deri bile eklemin hareketsizliğine az çok katılır. Buradaki sinirler ve damarlar da büzülmüş olur.

Ankiloz anatomo-patoloji yönünden biri hakiki veya tam, diğeri yalancı veya parsiyel olarak ikiye ayrılır. Birincide eklem yüzleri ve ligamentler bozukluğa uğradığı halde ikincide etki altında kalanlar eklemin çevresindeki dokulardır. Klinik bakımdan bu bölümlendirme benimsenmemektedir.

Eklem yüzlerinin ve ligamentlerinin bozuklukları eklemin geniş ölçüde hareketini engellediği halde, eklemin çevresindeki dokuların bozuklukları bunun hareketlerini bir dereceye kadar sınırlandırabilir. Onun için tam veya hakiki ankylose denildiği zaman eklemde hiçbir hareket olmadığı; yalancı veya parsiyel ankylose'da ise eklem hareketlerinin sadece azalmış bulunduğu anlaşılır.

Sağaltım: Ankiloz'la sonuçlanabilen eklem kırıkları, akut veya kronik arthritisler, eklem periferlerindeki yaralar gibi bozukluklar yöntemine göre zamanında sağaltılmalıdır. Küratif sağaltım yönünden parsiyel ankylose'lar masaj, hidroterapi, hafif egzersizler ve eklemlerin elle bir çok kez hareket ettirilmesi ile sağaltılabilir.

Büyük hayvanlarda tam yapışmaların sağaltımı olanaksızdır. Carpus, dirsek, omuz, tarsus ve kalçada oluşanlara karşı hiçbir girişimde bulunulamaz. Phalanx eklemlerindekine karşı ise yapılacak tek işlem neurectomy operasyonudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp