Amikrobik Sistit Nedir?

Amikrobik Sistit Nedir? : Aşırı mesane duyarlılık yakınmaları ile birdenbire ortaya çıkan ve seyrek görülen bir hastalıktır. Erişkin erkekte, daha seyrek erkek çocukta görülür. Enfeksiyöz bir hastalığı andırmasına karşın, sık görülen üriner e’ feksiyon etkenlerinden hiç birinin varlığı gösterilememiştir.Etioloji. Hastaların çoğunun yakın özgeçmişinde bir cinsel ilişki öyküsü vardır. Mycoplasma ve Chlamdiya izole edilmiş ve etiolojik neden olarak kuşkulanılmıştır. Akut hemorajik sistit geçiren çocukların idrarında bir adenovirus izole edilmiştir.

Patogenez ve Patoloji. Etiolojik neden ne olursa olsun hastalık, e- sas olarak akut bir mesane inflamasyonu şeklinde başlar. Vesikal duyarlılık aşırıdır. Sıklıkla terminal hematüri de eşlik eder.Mukoza kırmızı ve ödemlidir. Bazan yüzeyel ülserler görülür. Üzerinde ince bir fibrin tabakası vardır. Posterior uretrada da benzer değişiklikler görülebilir. Pelvis ve üreter mukozasında da belli belirsiz değişiklikler olabilirse de, böbrek parankimi sağlamdır. Üreterin alt bölümünde hafif dilatasyon gelişebilir.

Üreter orifisi çevresinde ödeme bağlı inflamatuar reaksiyonun tedaviye yanıt vermesi bunu destekler.Mikroskopik incelemede özel bir görünümü yoktur. Mukoza ve sub- mukoza nötrofiller, plazma hücreleri ve eosinofillerle doludur. Aynı bölgede kanama şıkçadır. Yüzeyel mukoza ülserleri görülebilir.Semptomlar ve Bulgular. Yakınmaların hepsi mesaneye ve uretraya yoğunlaşmıştır. Erkekte ilk belirti açık renkli, mükoid karakterde, çok seyrek pürülan uretral akıntı olabilir. Kısa zaman sonra akut sistit belirtileri baskın duruma geçer.

Şiddetli idrar sıkışması, pollakiüri ve dizüri olabilir. Terminal hematüri seyrek değildir. Suprapubik duyarlık ve ağrı bulunabilir. Bu yakınmalar genellikle mesane dolunca artar, miksiyon yapınca azalır. Ateş ve halsizlik gibi enfeksiyona eşlik eden belirtiler bulunmaz.Belli belirsiz suprapubik duyarlık olabilir. Uretral akıntı profüz veya çok azdır.

Rektal tuşede prostat genellikle normal ele gelir. Akut dönemde prostat masajı kontrendikedir. Daha sonra yapıldığında da sekrette enfeksiyon etkeni saptanmaz.idrar gözle görülecek kadar bulanıktır; lökosit ve eritrosit içerebilir Boyalı yaymada bakteri görülmez. Basit kültürde bakteri üretilemez. Bazı olgularda mycoplasma ve Chlamydia trachomatis bulunabilir. Tüberküloza yönelik araştırma sonuçları olumsuzdur. Uretral akıntıda bakteri üretilemez.intravenöz ürografide görülen dilate üreter alt uçları tedavi ile geriler. Kapasite çok azaldığında mesane küçük görülür. Sistografide vesikoüreteral reflux saptanabilir.

Akut dönemde yapılan endoskopi yanıltıcı olabilir. Mesane kapasitesi oldukça azalmıştır. Mukoza kırmızı ve ödemli görülür. Yüzeyel ülserler görülebilir. Alınan biopside nonspesifik değişiklikler saptanır.Ayırıcı Tanı. Abakteriyel sistit; tüberküloz sistiti, nonspesifik sistit, kronik prostatit, ülsere olmuş mesane tümörü ve interstisyel sistit ile karışabilir. Genellikle kronik, ilerleyici olması ve ülserlerin oluştuğu evre tüberkülozu andırabilir. Ancak tüberküloz ülserleri endoskopide daha derindir. Amikrobik sistitte değişiklikler akuttur, ülserler ise yüzeyeldir. Her iki durumda da baktr risiz pyüri vardır. Tüberkülozda basilin görülmesi ayırıcı tanıyı doğrular.Nonspesifik sistit, amikrobik sistiti çok iyi taklit edebilir.

Boyanmış yaymada veya kültürde bakteri saptanması tanıyı kolaylaştırır.Nonspesifik kronik prostatite sekonder olarak gelişen sistitte bazan bakteri olmaksızın pyüri olabilir. Rektal tuşe bulgusu ile birlikte sekrette bol lökosit görülmesi ve antibiotiklere yanıt vermesi tanı koydurucudur.Ülsere olmuş mesane tümörü enfekte olabilir ve kolaylıkla kanar.

Bu özelliği ile amikrobik sistite benzetilebilir, idrarda bakteri bulunması ve endoskopik görünüm kuşkuya yer bırakmaz.Ağır sistizm yakınmalarının eşlik ettiği interstisyel sistit karışıklık yaratır. Genellikle menapoza girmiş kadınlarda görülmesi ve idrarda patolojik bulgu saptanmaması ayırıcı tanıda yardımcı olur.Tedavi. Belirli bir enfeksiyon etkeni gösterilememiş olmasına karşın tetrasiklin veya kloramfenikolün 3-4 gün süreyle 1gr/gün verilmesi amikrobik sistit olgularının çoğunda tedavi etmeye yeterlidir. 3-4 gün 1-2 gr/gün streptomisin intramüsküler olarak denenebilir. Arsenik bileşiklerinden bulunabilirse neoarsphenamıne hastalığın oldukça etkili bir ilacıdır. İlk doz iv 0.3 gr.’dır, sonra toplam 3-4 uygulama için 3-5 günde 0.45 gr.dır. Yakınmaların çok dramatik olduğu durumda analjezik ve narkotikler gerekebilir. Sıcak oturma banyoları spazmı azaltabilir.Çocukta spontan iyileşme beklenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp