Alkolün Zararları Ve Etkileri

Alkolün Zararları Ve Etkileri :
Şu anda dünyanın bir yerlerinde birileri, “Bir daha asla” diyor. Uygarlığın başlangıcından beri insanlar alkollü içkiler içiyor, fazla kaçırıyor ve ertesi gün pişman oluyor.Öğle yemeğinin yanında içtiğiniz içkinin ya da yuvarladığınız bir iki bardak alkollü içkinin ardından bedeninizde neler olup bittiğini hiç merak ettiniz mi? Alkol performansınızı neden etkiler—çok içtiğiniz bir akşamın sabahı sizi sersemletir ve pek bir şey yapamaz halde bırakır?Alkolün etkileri çoğumuzca bilinir ve bilim deneyimlediğimiz bazı şeyleri açıklamaya yardımcı oluyor.

İçmek

Alkol kana karışır karışmaz beyni etkilemeye başlar. Normalde alkolün sadece yüzde 10’u mide duvarından kana emilir. Kalan yüzde 90 daha hızlı bir biçimde ince bağırsaklardan kana geçer. Midenizde ne olduğu fark yaratacaktır.Hassassanız ve ilk içkinizden önce zengin bir yemek yediyseniz, midenizin altındaki pilorik sfinkter kapalı duracaktır. Bu, yiyecekleritutup midenin ezmesine ve sindirim sularıyla karıştırmasına olanak verir. Alkol midede daha uzun süre kalırsa, daha yavaş emilir.Ama yiyecek olmadığında, kapak açılır ve sıvılar geçer—midenin sıvıları tutmak için bir nedeni yoktur.

Bu nedenle boş midede alkolün etkisi daha çabuk ve daha kuvvetli olur.Sert içkiler genellikle gecikmeli, ama birden çarpar. Daha bir dakika önce biri viskiye su katmış olmalı diye düşünürken, birden her şey dönmeye başlar.Bunun nedeni güçlü alkolün midenin altındaki pilorik sfinkteri rahatsız etmesi ve sıkı sıkıya kapanmasına neden olmasıdır. Bu, alkolün mideyi terk etme süresini uzatır. Ama sonunda alkolün çıkması için açıldığında, muhtemelen iki ya da üç kadeh içmiş olursunuz.

Bu içkiler ince bağırsağa ulaşır ulaşmaz, hemen kana karışır ve doğru beyine gider.Yağlı yiyecekler pek çok kişinin zannettiği gibi, “mideyi kaplamaz,” ama midenin boşalmasını geciktiren bir hormonun salınımını teşvik eder. Demek ki, dışarıda geçirilecek bir gece öncesinde bir bardak tam yağlı süt hiç de kötü bir fikir sayılmaz.Bir başka şehir efsanesi, kuru ekmeğin alkolü “emeceğidir.”

Alkolden önce bir sandviç protein ve yağ içeriyorsa, alkolün parçalanmasına yardımcı olabilir, çünkü bu besin öğeleri alkolün parçalanmasını da hızlandıran enzimlerin üretimini teşvik eder. Bünyenizde bu enzimler varken, alkolden daha hızlı kurtulursunuz. Öyleyse partiye gitmeden önce bir parça peynir atın ağzınıza.Şarabınız ya da biranız çok gazlıysa—mesela şampanya içiyorsanız—midenizdeki gaz birikmesi sfinkterin açılmasına neden olur. Köpüklü şaraplar bu nedenle içer içmez sizi sersemletir.
Her şey zihninizde

O halde alkol bedeninizde ne yapıyor? Asıl etkinin zihninizde olması şaşırtıcı değil—ve bu sizin bunları hayal ettiğiniz anlamına gelmiyor.Kanınıza girdiğinde alkol tüm beden dokularınıza taşınır, ama en güçlü etkisi beyniniz üzerindedir.ilk olarak alkol dopamin adı verilen nöro- iletkenlerin seviyesini artırır.

Nöro-lletken beyin hücrelerinizin birbiriyle iletişim kurmasında hayati role sahip bir maddedir. Dopamin özellikle beynin keyif merkezlerinde etkindir, bu nedenle sarhoş olmanın ilk etkisi mutluluk halidir. İlk birkaç kadehten sonra kendinizi iyi hissedersiniz. Problem genelde daha fazla İçmek Istemenizdedir.Kanınızdaki alkol konsantrasyonunu artırırsanız—daha fazla içerek—uyku hissetmenize neden olur. Alkol bir depresandır: Beyin hücrelerinizin elektrik sinyali üretmesini sağlayan kimyasal reaksiyonları doğrudan engeller. Kısaca, beynin elektrik aktivitelerini azaltır, sizi sersemletir, konsantre olma yeteneğiniz zayıflar.

Daha da çok İçtiğinizde, alkol beyninizde daha fazla alanı etkiler. Bunlar arasında denge ve ısı ayarlamasını kontrol eden merkezler de vardır, bir de ne kadar idrara çıkacağımızı. Ayağa kalkıp konuşma yetinizi yitirebilirsiniz, görüşünüz bulanıklaşır ve tuvalete çömelip kusmak için dayanılmaz bir dürtü hissedebilirsiniz.Alkol bir toksindir ve gecenin başındaki zevk verici etkilerine rağmen, bedeniniz bundan kurtulmak ister.

Aldığınız alkolün yaklaşık yüzde 5’i böbrekleriniz tarafından atılır—idrarımızla atarız. Benzer bir miktar akciğerlerden havaya karışır—soluğumuzla atarız. Sonuç olarak soluğunuzdaki alkol konsantrasyonu kanınızdaki alkol konsantrasyonu hakkında doğru bu ölçü verir.Akşamdan kalmanın başlıca özellikleri baş ağrısı ve aşırı yorgunluktur.Alkol beyninizi sudan mahrum bırakır.

Di-üretiktir, aldığımızdan daha çok suyu idrarımızla atarız. Sonuçtaki dehldrasyon beynin kafatasınızda biraz büzülmesine neden olur ve zonklayan bir ağrı verir. Alkol kana glikoz salınımını sağlayan süreci de engelleyerek beyni glikozdan mahrum bırakır. Bu sizin ferinizi kaçırır ve kendinize acımanın dışında pek az şey yapabilir hale getirir.Beyin hücreleriniz toparlayıp normal fonksiyonlarına dönmeye başladığında, ışığa ve sese çok duyarlı hale gelir. Sabah güneşinin ışığı ve mutfakta kapkacağın gürültüsü dayanılmaz olur.

Daha iyi mi hissediyorsunuz?

Peki ya akşamdan kalmalığın çareleri? İnsanlar daha İyi hissetmek ya da akşamdan kalma halini daha çabuk geçirmek için pek çok farklı yöntem dener. Başlı başına bir iş olabilir bu.İngiltere’de favori yöntem yağda yumurta, pastırma, mantar ve domates yanında bol kızarmış ekmekle yapılan kahvaltıdır. Bunun gibi yağda pişirilen yiyecekler bol tuz ve amino asit içerir.

Bedeninizin çok fazla idrara çıkıp terledikten sonra tuza ihtiyacı olur, amino asitler de tüm o alkolü atmak için çok çalışan karaciğeri tekrar hale yola sokar. Zengin bir kahvaltı kanınızdaki glikozu da artırır, yorgunluğu üzerinizden atmanıza yardım eder.Almanya’da çoğu kişi meyveli bir içecek tercih eder. Taze meyvelerle yapılan bu içecekkaraciğerin kalan alkolü İşlemesine yardım eden C vitamini içerir ve içerdiği su da vücudun su ihtiyacını karşılamasına yardım eder.Bazıları “çivi çiviyi söker" der. Daha çok alkole güvenir.

ABD’de en çok tutan bloody mary’dir (votka ve domates suyu). Biraz daha alkol almak çılgın bir fikir gibi gözükebilir, ama aslında konjener parçalanmasını durdurabilir—bunlar akşamdan kalmayı şiddetlendiren maddelerdir (bak. “koyu renkli içkiler”). Ne yazık ki bu daha çok duraklatma düğmesine basmaya benzer: Yeni alkol gider gitmez, akşamdan kalma devam eder.Sert bir kahve sizi daha tetikte yapar, ama karnınız açsa, akşamdan kalma halinizi hafifletmez. Bazı ağrı kesicilerin de yardımı olur—en azından başağrınızı azaltır.

Ancak İdeali bedeninizde hâlâ alkol varken ilaç almaktan kaçınmaktır. Kodein ya da sakinleştirici gibi depresan ilaçlar alıyorsanız, bunları alkolle birleştirmek tehlikeli olabilir.Akşamdan kaldığınızda saf su içmenin bir sakıncası yoktur, ama bedeniniz sıvılara çok seyrelmiş gibi tepki verebilir: Muhtemelen çoğunu hemen idrarla atarsınız. Sporcu içecekleri bir önceki gece ve gece boyunca da birkaç defa aşırı idrarla kaybettiklerinizi yerine koyan elektrolitler içerir. Bu içecekler bedeninizdeki elektrolit dengesini bozmaz ve daha etkin bir şekilde su ihtiyacını giderebilir.Akşamdan kalmaya deva olduğu İddia edilen daha birçok yöntem vardır.

Çok fazla içmekten ötürü vücudunuzun kaybettiği her şeyi geri kazandırmak üzere tasarlanmış olanları dahi satın alabilirsiniz. Ancak akşamdan kalma devaları arasında sihirli bir formül yok. Bedeniniz İhtiyaç duyduğu çoğu şeye sahiptir: Sadece işini yapmak için zamana ihtiyacı vardır. Ona su içerek ve dinlenerek yardımcı olabilirsiniz.Günün çoğunu yorgan altında yatay durumda geçirmek ayrıca akşamdan kalma mantrasını bol bol tekrarlamak için bol zaman verir: “Bir daha asla.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp