alkolün zararları madde madde

Özellikle gençler ve kadınlar arasında artmakta olan aşırı alkol alımı, karaciğer ve beyin gibi önemli organlarda ağır hasarlara yol açabilir. Alkolizm kötü bir alışkanlık olarak değil, Dünya Sağlık Örgütü'nün 1956 yılında tanımladığı gibi "tedavisi olanaksız, ilerleyici, ölümcül" bir hastalık olarak görülmelidir.Alkol kullanma alışkanlığına göre sı- nıflandınldığında, Batı toplumlannda nüfusun yüzde 3-5’inin hiç alkol kullanmadığı, yüzde 75'inin "yeterli" ya da aşırı olmayan miktarda, örneğin yemekte alkol aldığı ve alkol kullanımının getirdiği tehlikelerden uzak olduğu, geri kalan yüzde 20'lik bölümün ise "aşın" alkol alanlardan oluştuğu görülür.Amerikan Psikiyatristler Birliği'ne göre alkolizm, alkolün kötüye kullanımı ve alkolizm olmak üzere iki türdür.

Alkolün kötüye kullanımında bağımlılık yalmzca psikolojiktir; kişi işlevlerini yerine getirebilmek için alkole gereksinim duyar, toplumsal ve mesleki sorunlarla karşılaştığı halde içmeyi sürdürür. Alkol bağımlılığında ise bunlara ek olarak etanol toleransı artmıştır. Yani kişi giderek artan miktarlarda alkol tüketme gereksinimi duyar. Bu kişilerde alkol alınmadığında bedensel değişiklikler (yoksunluk sendromu) gözlenir.Alkol bağımlılığı çeşitli biyolojik ve genetik etkenlerle oluşan çok nedenli bir bozukluktur. Alkoliklerin yakınlarında alkolik olma riski başkalarına oranla 4 kat daha fazladır. Alkoliklerin çocuklarında da, başka bir aile tarafından evlat edinilmiş olsalar bile alkolik olma riski azalmamaktadır. Kalıtsal etkenlerin önemi gösterildikten sonra alkoliklerin çocuklarında, bozukluğun henüz belirmeden tanınmasını sağlayacak bir ortak özellik bulabilmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmıştır.

Ana babası alkolik olan çocuklarda belirli kan alkol düzeylerinde başka insanlara göre bilinç ve psikomotor işlevler daha az bozulur, bazı hormonların salgılanması (kortizol, prolaktin) daha az etkilenir ve kendilerini daha iyi hissederler. Bu çalışmalar alkolizmin biyolojik etkenlerle ilişkili olduğunu düşündürmekle birlikte, toplumsal ve ruhsal etkenlerin önemi de göz ardı edilmemelidir.Alkol kullanmayı teşvik edecek davranışlar, bütün dünyada alkolün toplumsal bir iletişim aracı olması ve bu açıdan ekonomik ve kolay ulaşılabilen bir madde olması da alkol alma alışkanlığının oluşmasında etkili olmaktadır. Sorunun çözümü, bir yandan bu alışkanlığı yaratan nedenlerin tanımlanmasında ve bunları yok etme girişiminde bulunulmasında, öte yandan, alkol alışkanlığına karşı yasalarla (örneğin, içki reklamlarının ve satışının sınırlandırılması) desteklenen ve toplumun beslenme ve sağlık bilincinin geliştirilmesine dayanan bir mücadeleyi başlatmakta yatmaktadır.

Alkol aliminin neden olduğu fiziksel ve ruhsal bozuklukların bilincinde olarak, alkollü içkilerin aile içinde kullanımı sınırlandırılmalı ve aile bireylerinin 21 yaşından küçük olanlarına şarap ve daha fazla alkol içeren içkilerin verilmesi kesinlikle yasaklanmalıdır.Alkol insana fiziksel zarar vermekle kalmaz, kişiliğini de derinden etkileyerek, eşlerin birbirinden ayrılmalarına, kişinin işini kaybetmesine ve toplumdan soyutlanmasına neden olur. Alkolik bireyin kişiliğinde uyumsuzluklar vardır, bu da yaşamı olgun bir erişkin gibi sırtlaya- mamasına yol açar; çocuksu dengesizlikler içindedir. Psikanaliz yapıldığında "büyümemiş olduğu", gerileme (regres- yon) mekanizmasıyla alkolü anne sütünün yerine koyduğu görülür; duyduğu "aşağılık kompleksi" nedeniyle alkolün içinde boğulmaya çalışır.

Kendini yapayalnız hisseder, tek dostu alkoldür; başkalarının dalga geçtiği, dikkate almadığı, kaçtığı ve tahammül edemediği bir kişi haline gelir.Alkolizmin "toplumsal" hasarları oldukça şaşırtıcı boyutlardadır: Ölümle sonuçlanan iş kazalarının üç biri ve trafik kazalarının yansı alkole bağlanabilir. Aynca, intiharların üçte biri ve cinayetlerin yansından da alkol sorumludur. Sayısal olarak net bir tablo çizilemezse de, işteki verimin azalması da önemli ölçüde alkolden kaynaklanır. Hastanede tedavisi gereken hastalıklann yüzde 10-50’sinin kökeninde de alkol alışkanlığı vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp