Alkolizm ( Alkol Bağımlılığı ) Bitkisel Tedavi

Alkolizm ( Alkol Bağımlılığı ) Bitkisel Tedavi :

Alkolizm ( Alkol Bağımlılığı ) Bitkisel Tedavi

ÇİNKO

Alkolü yenmedeki önemli besinlerden biri çinkodur.6 Akut ve kronik alkol tüketimi, çinko yetersizliğine sebep olmaktadır.6~ Alkoliklerde çinko eksikliğine katkıda bulunan birçok neden vardır:

(1) düşük besin alımı,
(2) düşük emilim
(3)idrarla atılan çinkonun artması.Vücuttaki düşük çinko düzeyleri, zayıflayan alkol metabolizması, karaciğerin ciddi tahribatı demek olan siroza yatkınlık, zayıflayan testis fonksiyonu ve alkolün suiistimalinden doğan diğer komplikasyonlarla bağlantılıdır.

Çinko desteği, özellikle de C vitamini ile alındığında alkolün zehrini daha da iyi şekilde etkisiz hale getirir ve sıçanların hayatta kalmasını sağlar.9 Bu, insanlarda da aynı etkiyi yaratabilir.


A Vitamini

A vitamini eksikliği de alkoliklerde yaygındır ve alkolizmin gece körlüğü, hormonal bozukluklar ve zayıf bağışıklık işlevleri gibi en başta gelen komplikasyonlarının oluşmasında çinko eksikliği ile işbirliği içindedir.5 " İşleyişin şu şekilde olduğu düşünülmektedir: Çinkoyla A vitamininin bağırsaktaki emiliminin azalması ve zayıflayan karaciğer işlevi, kandaki çinko, A vitamini ve bunların taşıyıcı proteinlerinin düzeyini düşürür.

Azalan bu çinko ve A vitamini konsantrasyonları, vücut dokularında anormal enzim aktivitelerine, anormal protein sentezine ve gerileyen hücre işlevine sebep olur. Bunlar, böbrekteki çinko kaybını artırırlar. Ardından da bu metabolik anormallikler alkolizmin en bilinen bozukluklarına yol açarlar: gece körlüğü, cilt bozuklukları, karaciğer sirozu, cilt iyileşmesinde gerileme, düşük testis fonksiyonu ve zayıflayan bağışıklık işlevi."

A vitamini desteği, dişi sıçanlardaki alkol tüketimini dizginler ancak erkek sıçanlar üzerinde bir etkisi yoktur. A vitamininin etkisi, testosteron yönetimi tarafından engellenir.10 Sıçanlarla yapılan diğer deneyler, hormonal sistemin alkol tercihine olan etkisini açığa çıkarır. Yumurtalıkları ve böbreküstü bezleri alınan dişi sıçanlarda alkol tercihini düşürürken, kortizon enjeksiyonu yapılanların alkol tercihlerini artırmıştır.

Alkoliklerde A vitamini desteği, bu vitaminin eksikliğini giderirken, gece körlüğü ve cinsel işlevi de iyileştirmiştir.5 Alkoliklere büyük yaran dokunmasına rağmen, A vitamini desteği kullanılırken son derece dikkatli olunması gerekmektedir.

Aşırı alkol tüketimi yüzünden hasar görmüş bir karaciğer, A vitaminini depolamayı başaramayabilir. Sonuç olarak, içmeye devam eden ya da zayıflamış karaciğer işlevinin işaretlerini gösteren bir alkolik, önerilen besin miktan olan 5.000 IU'yu geçen alımlarda A vitamini zehirlenmesi riski ile karşı karşıya kalabilir.

Antioksidanlar

Alkol tüketimi, son derece reaktif toksinler olan serbest radikal düzeylerinin ve serbest radikallerin yol açtığı hasarın artmasına neden olabilir. Alkolikler özellikle önemli anti-oksidan besinler olan E vitamini, selenyum ve C vitamini yetersizliği yaşadıklan için, işler daha da kötüye gidebilir.Alkolizmin bir sonucu olarak, serbest radikaller ve antioksi-danlann düzeyleriyle karaciğer hasarının derecesi arasında çarpıcı bir ilişki vardır.

Alkolden önce ya da alkol Üe beraber antioksidan alınması, serbest radikal hasarını ve yağlanmış karaciğer oluşumunu engeller. Etkili antioksidanlar C ve E vitaminleri, çinko, selenyum ve sistein içerir.

Karnitin

Yağın karaciğere giriş çıkışına yardımcı olan besinsel bileşikler yani lipotropik etkenler karaciğer yağlanması tedavisinde garantili bir çözüm olsa da sıklıkla kullanılan kolin, niasir. ve sistein gibi lipotropik etkenlerin çok az önemi vardır.1516 Lipotropik bir etken olan karnitin, alkolün neden olduğu yağlanmış karaciğer hastalığını engeller. Kronik alkol tüketiminin, işlevsel karnitin yetersizliğine sebep olduğu düşünülmektedir.

Normalde vücut yeterli düzeyde karnitin üretir. Ancak karnitin oluşumu için vücutu yeterli düzeyde B6 vitamini, C vitamini ve diğer birçok besin bulunmalıdır. Alkoliklere c bu besinlerin yetersizliği olduğu için karnit.r düzeyi de düşüktür. Karnitin normalde asitlerinin taşınması ve yıkımını kolaylaştınr Düzeyler düşük olduğunda, yağ karaciğere: birikir, alkolün neden olduğu karaciğer yağlanmasında da gördüğümüz tam olarak budur. Normalin de üstünde bir karnitin düze alkol tüketiminin yol açtığı yağ asidi yüklemesinin üstesinden gelebilir.

Günde üç defa 300 mg karnitin almak (trigliserit düzeyini düşüre-bildiği için) yağ yıkımını tetikler ve karaciğer işlevini iyileştirir.

Aminoasitler

Protein moleküllerinin yapıtaşları olan birçok aminoasidin kandaki düzeyi, alkoliklerde bozulmuştur. Bu bozukluğun giderilmesinin alkolik hastaya çok yardımı dokunur. Karaciğer, aminoasit metabolizmalarının temel yeri olduğu için, alkoliklerde anormal aminoasit örüntüsüyle karşılaşmak şaşırtıcı değildir.

Plazma aminoasitlerin normalleştirilmesi, hepatik sirozun (karında ciddi derecede sıvı tutulması, çok yorgun ve bitkin olma, kilo kaybı) ya da depresyonun (bkz. DEPRESYON işaret ya da belirtilerini gösteren hastalar için büyük önem taşır.

Çift zincirli aminoasit (BCAA) valin, izolösin ve lösin takviyesi. sirozlu alkoliklere büyük yararlar sağlar.

Alkoliklerde karşılaşılan en önemli bulgu seratonine dönüşen triptofan adlı aminoasidin çok düşük düzeyde oluşudur. Düşük serotinin düzeyleri, depresyonun en önemli işaretidir. Seratonin düzeylerinin yükselmesi, koliklerin iyiye gitmesinde çok faydalıdır. DEPRESYON bölümündeki tavsiyelerin uygulanması iyileşme sağlamak için kesinlikle çok yardımcı olacaktır. Beyindeki seratonin düzeyini yükseltmek için hidroksitriptofan kullanmak da işe yarar.


C VitaminiC vitamini

Yapılan bir araştırmada, alkol bağlantılı hastalın yüzde doksan birinde C vitamini yeterliliği bulunmuştur. Kendi C vitaminini sentezlemeyen insanlar ve kobaylar üzerinde yapılan deneysel araştırmalarda, C vitamini desteğinin, akut ve kronik alkol zehirlenmesi azalttığı görülmüştür.

Akyuvarlardaki C vitamini düzeyi ile kandaki alkolün temizlenme oranı arasında doğrudan bir ilişki vardır; yüksek düzeydeki C vitamini, alkolün zehrinin giderilmesinin hızını artırır.



B VitaminleriB Vitamini

Alkolikler neredeyse her zaman B vitaminlerinden en az birinin yetersizliğini yaşar. Bu tersizlikler, birçok mekanizmanın sonucudur: besin alımında düşüklük, zayıflayan dönüşümler ya da B vitaminlerinin aktif hallerinin artan inaktivasyonları, zayıflayan emilim, azalan depolama kapasitesi.

Alkoliklerdeki en aygın (bir araştırmada, yüzde elli beş) ve en Tehlikeli B vitamini yetersizliği, tiamin (Bl vitamini) yetersizliğidir.

Ayrıca son yapılan araştırmalarda, tiamin yetersizliğinin daha çok alkol tüketilmesine sebep olduğu görülmüş ve bu yetersizliğin alkolizmi önceden hazırlayan etken olduğu düşünülmüştür.

Uygunsuz miktarlarda alımı yüzünden değil, aktif formu pridoksal-5-fosfata dönüşmesi azaldığı ve bozulması arttığı için, işlevsel B6 vitamini eksikliği alkoliklerde sık görülür.

Alkol daha aktif formlara dönüşümü engellediği gibi, birçok B vitamininin, özellikle folik asidin karaciğer tarafından emilimini ve kullanımını da azaltır ve/veya idrarla atılma düzeylerini artırır.

Magnezyum

Magnezyum yetersizliği de alkolikler arasında yaygındır. Aslında, düşük magnezyum düzeyleri alkoliklerin yüzde altmışında görülmektedir ve alkoliklerdeki deliryum çok kuvvetli şekilde bağlantılıdır. Alkoliklerdeki kardiyovasküler hastalığın artışındaki ana sebebin düşük magnezyum düzeyleri olduğu düşünülmektedir.

Bu yetersizlik öncelikle magnezyum alımındaki azlığa ve alkol yüzünden magnezyumun idrarla atılmasının artışına bağlıdır. Alkolü bırakma süresince, magnezyum atımının artışı, düşük serum magnezyum düzeylerine rağmen devam eder.

Esansiyel Yağ Asitleri

Alkolün esansiyel yağ asidi metabolizmasına (EFA) müdahale ettiği ve fazla tüketilmesi sonucunda EFA yetersizliğine dair belirtilerin ortaya çıktığı görülmüştür.31 Aktif bir alkoliğe esansiyel yağ asidi desteği uygulamak çözüm değildir. Çözüm, alkolü bırakmasını sağlamaktır.

Glutamin

Günde 1 gramlık glutamin takviyesinin, deneysel hayvan çalışmalarında ve kontrolsüz insan çalışmalarında gönüllü alkol tüketimini azalttığı görülmüştür.

Bu çalışma kırk yıllık olsa da takipçisi olacak bir çalışma yapılmamıştır. Bu bir talihsizliktir çünkü sonuçlar son derece umut vaat edicidir; glutamin de güvenilir ve nispeten ucuzdur.



Diğer Tedaviler

Egzersiz

Derecelendirilmiş, kişilere göre tek tek düzenlenmiş bir fıtness programına bir alkoliğin katılımı, alkolden kaçınma olasılığını güçlendirmiştir. Düzenli egzersizin anksiyete ve depresyonu hafifletmede ve stresle daha kolay baş edebilmede etkili olduğu görülmüştür. Gelişmiş fitness bunalımdan çıkmayı kolaylaştırır ve böylece, ikileme düşüldüğünde alkole sarılma ihtimali azalır.

Silimarin

SilimarinDevedikenindeki (Silybum marianum) flavonoid kompleksi alkolikler için. Özellikle de kabul edilebilir karaciğer tutulumu ya da siroz durumunda işe yarar. Silimarin hafif geçirilenden ciddi olan siroza, alkolle bağlantılı hastalıkların tümünün tedavisinde etkilidir. Belki de en önemli etkisi, bu hastaların yaşam süresini uzatmasıdır.

Bir çalışmada seksen yedi sirozlu (kırk beşi alkolik siroz) silimarin alırken, seksen üç sirozlu (kırk beşi alkolik siroz) plasebo almıştır. Ortalama gözlem süresi kırk bir aydır.

Tedavi grubunda, on sekizi karaciğer hastalığına bağlı yirmi dört ölüm gerçekleşmiştir. Kontrol grubunda ise otuz biri karaciğere bağlı on yedi ölüm olmuştur. Dört yıl yaşam sürdüme oranı tedavi grubunda yüzde elli sekiz iken kontrol grubunda yüzde otuz dokuzdur.

Silimarin ayrıca siroz hastalarındaki bağışıklık işlevini geliştirir. Bu etkinin siroz hastalarına doğrudan bir yarar sağlayıp sağlamadığı ise henüz belirlenmemiştir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp