alerjik hastalıklar için hangi bölüme gidilir

Alerjik nezle semptomlarından olan burun akıntısı, sık aksırma, gözlerde sulanma ve kaşıntı, polen veya toz gibi alerjik maddelere maruz kalınca tetiklenir. Bu maddelerden korunmak için önlem alabilirsiniz ve doğal ilaçlar da geçici olarak bir iyileşme sağlayabilir; ancak direncinizi artırmanın en iyi yolu bağışıklık sisteminizi güçlendirmektir. Alerjik nezle serrıptomlan soğuk algınlığı semptomlarına benzer, ancak bunların nedeni enfeksiyon değildir. Normal koşullarda zararsız olan bir maddeye karşı vücudun gösterdiği uygunsuz bir tepkidir. Bağışıklık sisteminiz bu maddeyi tehlikeli bir saldırgan olarak görüp tepki verir ve bu tepki neticesinde iltihaplanma ve tahriş meydana gelir. Alerjik nezlenin en çok görülen biçimi saman nezlesi veya polen alerjisi olarak da bilinen mevsimsel alerjik nezledir. İlkbaharda bunun baş sorumlusu ağaç polenleri; yazın çimen; sonba harda ise yabani otlardır. Şayet birden fazla polen cinsine alerjiniz varsa, semptomlar her yıl birkaç ay sürebilir. Yıl boyu süren alerjik nezle semptomları ise küf, hayvan derisinden dökülen pullar, ev tozu akarı pisliği, bazı yiyecekler ve çevresel toksinler gibi tetikleyici maddelerden kaynaklanmaktadır.

Korunma
B ve C vitaminlerinin yanı sıra flavonoid yönünden de zengin olan yiyeceklerin yer aldığı sağlıklı bir beslenme biçimiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirin. C vitamini takviyesi yarar sağlayabilir. Mevsimsel alerjik nezle: Polen tanecikleri okadar çok ve ufaktır ki, onlardan tümüyle kaçmak oldukça zordur. Ancak, bu taneciklere maruz kaldığınızda ortaya çıkacak etkileri azalta bilirsiniz. Saman nezlenizin başladığı tarihten önceki üç aylık süreçte şu tedbirleri almalısınız:

• Yaşadığınız yörede üretilmiş ve ısıya tabi tutulmamış petekli baldan bir çay kaşığı yiyin. Bunun bölgenizdeki bitki polenlerine karşı direnci artırdığı düşünülmektedir.
• Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için her gün bir bardak ginseng veya ekinazya çayı için.
• Özellikle polen seviyesinin zirveye ulaştığı akşamını ilk saatlerinde, mümkünse pencereleri kapayıp evde oturun.
• Nemli bir bezle düzenli olarak toz alın.
• Bir iyonlaştırıcı veya yüksek etkinlikte partikül hava (HEPA) filtresi ile havayı polenlerden arındırın.
• Dışarı çıktığınız zaman gözleri saran bir gözlük ve/veya bisikletçilerin kullandığı yüz maskesinden takın.
• Burun deliklerinizin içine ve etrafına saf vazelin sürerek polenlerin girmesini engelleyin.
• Otomobil canılarını ve hava girişlerini kapalı tutun.
• Kirli hava polen tuzağı olduğu için, şehir merkezlerinden ve dumanlı mekanlardan uzak durun.
• Eve girince üzerinizdekileri değiştirin ve giysilerinizi sık sık yıkayın.
• Sağanak yağış sırasında ve sonrasındaki iki-üç saat içerisinde dışarı çıkmayın. Fırtınadan önceki yüksek nem polen taneciklerinin şişmesine, patlamasına ve içindeki polen tozlarının havaya karışmasına neden olur.
• Tozlu, kütlü veya aşırı kirli yerleri temizlerken maske takın.
Diğer alerjik nezle türleri: Ev tozu akarlarına alerjiniz varsa yer alan ipuçlarını okuyun. Besin hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, bu besini tespit etme konusunda verilen tavsiyeleri uygulayın.

Tedavi
Genel önlemler
• Cildinizi ve göz bölgenizi polenlerden arındırmak için yüzünüzü sık sık suyla veya süngerle temizleyin.
• Kaşınan ve sulanan gözleri, içinde bir tutanı tu veya iki çay kaşığı saf cadı fındığı bulunan yarım litre kaynamış soğutulmuş suyla yıkayın. Aynı çözeltiyi iltihaplı burun deliklerini temizlemek için de kullanabilirsiniz.

Bitkisel ilaçlar
• İçine bir çorba kaşığı kuru papatya veya civarı- perçemi koyduğunuz yarım litre sıcak suyun buharını teneffüs edin.
• Saman nezlesi için her gün iki-üç bardak gözlük otu. mürver çiçeği, melisa, ekinazya veya papatya çayı için.
• Burun akıntısını kurutmak için günde üç bardağa kadar ısırgan otu, mürver çiçeği, zencefil, tarçın veya karanfil çayı için.
• Her gün yemeklerinize sarımsak koyarak veya sarımsak hapları alarak burun tıkanıklığını azaltın .
• Her gün bir bardak hidrastis, gözlük otu, mürver çiçeği veya papatya çayı için.

Homeopati
• Alliunı: semptomların en ağır olduğu zamanlarda.
• Euphrasia: en çok gözlerin etkilendiği zamanlarda.
• Sabadilla: devamlı aksırma hali varsa.
• Wyethia: boğazda veya ağızda kaşırıtı varsa yada östaki borusu etkilenmişse.
Tıkanıklığı gidermek için akupresür
1.işaret parmaklarınızın ucuyla elmacık kemiğinin altında ve burun deliklerinin yanında bulunan ufuk girintilere (KB 20 noktası) iki dakika boyunca sıkıca bastırın. iki saatte bir tekrarlayın.
2.Her iki elinizin ısa ret ve orta parmaklarıyla burun kemiğinin iki yanına (biıoııg noktası) sıkıca bastırın ve birkaç nefes boyunca bastırmaya devam edin. İki saatte bir tekrarlayın.

Ne zaman tıbbi vardım gerekir?
• Semptomlar yeni, ciddi veya inatçı ise.
Acil durum
• Hırıltıyla soluyorsanız veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız.

Tahriş olmuş burun delikleri
Burun deliklerinizi, elerine saf vazelin sürerek akıntının yarattığı neme karşı koruyun. Tahriş olmuş burun deliklerinizi soğuk papatya çayına batırdığınız pamuklu bir mendille yumuşatıp rahatlatın.

Genetik yatkınlık ve çevredeki alerjenin bir araya gelmesi ile önce vücutta bebeklik döneminden itibaren bir duyarlılaşma oluşur. Bu duyarlılık sonucu bağışıklık sistemi normalde bu maddeye karşı salgılamaması gereken IgE adında bir antikor salgılar. Bu antikor kan dolaşımı ile vücudun her tarafına dağılarak bağışıklık sistemi hücrelerine yapışır. Eğer alerjen vücuda bir daha ulaşırsa hemen onu tanır ve çok şiddetli bir reaksiyon verir.

Bu reaksiyon esnasında bağışıklık sisteminden salgılanan binlerce madde alerjenin etki yarattığı organda anormal şiddette bir alerjik yangı oluşturur ve hastalığın bulgularının çıkmasına neden olur. Bu eğer alerjik yangı burunda ise hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, gözlerde yanma sulanma ile karakterli olan saman nezlesine, akciğerde bronşlarda ise hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve koyu balgam çıkarma ile ortaya çıkan alerjik bronş astımına, deride ise kaşıntı, kızarıklık ve kuruluğa neden olan alerjik egzemaya, barsakda ise karın ağrısı, ishal, kusma ve barsaklar dışında bir çok bulguya neden olan besin alerjisine vs neden olur .

Alerjiye neden olan bağışıklık sistemimizin çevremizdeki alerjenlere olan anormal ve şiddetli reaksiyonu olduğu ve bağışıklık sistemi hücreleri vücudumuzda kan dolaşımı olan her yerde olduğu için alerji bulguları yalnızca o organda değil bir çok ayrı organda görülebilir. Örneğin sadece migren tipi baş ağrıları, göğüs ağrıları, hareketesiz yaşama isteği, inatçı öksürük, sık sık ve uzun süreli nezle olma, çocuklarda büyüme de gerilik gibi bulgular da alerji nedenli olabilir. Çocuğun alerjik şikayetleri nedeniyle derslerinde yaşadığı verimsizlik ve başarısızlık gözden bile kaçabilir. Aslında tüm bu yakınların nedeni tıbbi tanımda "alerjik nezle" dediğimiz ve halk arasında saman nezlesi, bahar nezlesi olarak da bilinen üst solunum yolu alerjisidir.

Ancak bu yakınmalara neden olan başka etkenler de tabi ki vardır. Ancak ekseriyet ve ön planda alerjidir. Yalnız unutmamak gerekir ki anne babaların gördükleri ve yaşadıkları yakınmalar yanında gerçekte alerjik nezle hastalığı sadece hapşırma, burun akınıtsı ve gözlerde yanma gibi şikayet ve bulgularla sınırlı değildir. Bu çocukların % 70-80 oranında beraberinde göz alerjisi de vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp