Alerji Terminolojisi

Alerji Terminolojisi : Allerjen:

IgE antikorları meydana getirerek allerjik astım, allerjik nezle gibi hastalıkları meydana gelmesine sebep olan polen, küf mantar sporları ev tozu akarları gibi maddeler.

Allerjenik:

Allerjik reaksiyona sebep olabilen madde.

Amfizem:

Bronş yollarının tam açık olmaması sebebiyle giren havanın tümünün dışarıya atılamaması sonucu akciğerlerde hava birikmesi.

Anaflaksi:

Ölüm ile sonuçlanabilen sistemik bir hipersensitivite reaksiyonu.

Antihistaminik:

Histaminin etkisini yapabilmesiiçin doku hücrelerinde yerleşmesi gerekli olan reseptörleri işgal ederek onların etkisine mani olan kimyasal madde.

Antijen:

Immün sistem tarafından yabancı kabul edilerek kendisine karşı korunma gayesiyle antikor ve hücresel cevap verilen madde.

Antikor:

(immünoglobülin) Bir antijenik uyarma sonucu plazma hücreleri tarafından yapılan kompleks moleküllü proteinlerdir. Antikorlar anahtarın kilide uyması şeklinde sadece kendini meydana getiren antijenler ile birleşirler. Bu özelliğe antikor veya antijenin spesifikliği adı verilmektedir. Örneğin, kızamık antikoru yalnız kızamık virüs antijeni ile birleşebilmekte ve hastayı sadece kızamık’a karşı koruyabilmektedir. Antikorlar, 20 farklı aminoasit’in uzun bir zincir hâlinde protein teşkil ederek birleşmesi ile meydana gelirler.

Bazofil hücre:

Dokuların yüzeyindeki kan damarları içinde bulunur. Mast hücresi ile birlikte vücuda giren antijenleri ilk karşılayan hücrelerdeir. Mast hücre gibi yüzeyinde çok sayıda IgE antikorları için reseptörü vardır, içinde allerjik reaksiyon esnasında dışarı çıkan kuvvetli kimyasal mediatörler ile doludur.

Bronsial:

Solunum sisteminin bronş sistemi ile ilgili.

Bronsial astım:

Bronşların allerjik reaksiyonu sonucu bronş mukoza ödemi, bronş kaslarının kasılması ve artan bronş sekresyonu sonucu nefes darlığı ile kendini gösteren bir immün sistem hastalığıdır.

Dekonjestan:

Allerjik veya herhangi bir sebeple burun tıkanmasına sebep olan mukoza ödemi için kullanılan ilaç.

Desensitizasvon:

Allerjik hastanın birmaddeye karşı hipersensitivitesini kaybetmesiiçin antijenin küçük dozlar hâlinde enjekte edilerek yapılan tedavi.

Epidermis:

Derinin en üst tabakası.

Hipersensitivite:

Kişinin bir maddeye karşı immün mekanizma sonucu oluşan aşırı reaksiyonu. (örneğin allerjik nezle diğer kimselerce zararsız olan polen ev tozu akarı gibi maddelere karşı hipersensitivite sonucu olmaktadır.)

Hümoral immünite:

immün sistemin antikor aracığıle vücuda yabancı zaralı ajanlardan koruması. Bunlarda enfeksiyon ajanlarına karşı IgC tipi, atopik bünyeli kişilerde IgG antikorlarına ilave olarak polen, ev tozu akarı gibi allerjenlere karşı IgE tipi antikorlar yapar.

Immümoglobülin

Antikorları oluşturan moleküler yapılar. IgA, IgD, IgG, IgM ve IgE olarak adlandırılırlar. Bunlar aynı temel yapıya sahip olmasına rağmen biyolojik aktivasyon, büyüklük ve stabilité yönünden farklılıklar gösterir. Bunlardan allerjik hastalıklarda rol oynayan İmmünoglobülin E (IgE) dir.

İnhalan allerjenler:

Polen, küf mantar sporleri ve ev tozu gibi solunum yolu ile vücuda giren allerjenler

Histamin:

Vücudumuz tarafından yapılarak dokuların mast ve kanın içindeki bazofil hücrelerinde depo ettiği, ve hücreden serum içine çıktığında allerjik şikâyetlere sebep olan kimyasal madde.

immünite:

(bağışıklık) Canlı organizmaların bir mikrop, toksin veya kanser hücresi gibi zararlı bir antijene karşı korunma gayesiyle kendi bünyelerinde geliştirdiği koruyucu sistem.

immünizasvon:

(Aşı) Vücutda koruyucubağışıklığın meydana getirilmesi gayesiyle ile antijenik ekstrelerin enjeksiyonu şeklinde yapılan hastalıklardan korunma yöntemi.

Hipersensitivite:

(aşırı duyarlılık, allerjl) Genel bir terim olup hücresel ve antikor antijen birleşmesiyle ilgili immün mekanizma ile meydana gelen bütün reaksiyonları içine almaktadır. Hipersensitivite reaksiyonları geniş bir immun hastalıkları grubunu içine almaktadır.

immün cevap:

Vücudumuzun bakteri, virüs gibi zararlı maddeleri veya başka kimsenin hücrelerini tanıyarak onlara karşı bizi koruyan sistem.

İnflamasvon:

Dokuda hücrelerin toplanması sonucu görülen ağrılı, sıcak, kırmızı renkli ödem durumu.

Genetik:

Genlerle taşındığı tesblt edilmiş durumlar.

Kazıma testi (epidural. prik test):

iğne ucu ile kazıyarak deri üzerine allerjen test maddesi damlatılarak yapılan allerjl testi.

Kortizon:

Vücudumuz böbrekleri üzerinde bulunan adrenal bez tarafından yapılan bir hormon.

Kolit:

Kalın bağırsak sistemin hastalığı.

Kronik:
Hastalıkların uzun süre devam etmesi hâli.

Mast hücre:

İçinde allerjlk hastalıklara sebep olan Histamin maddesinin depo olduğu hücre. Mast hücreleri vücudumuzun bütün dokularında bulunur ama en çok burun, bronş, gastrointesinal sistem ve deri gibi dış hava ile ilgili organlarımızda yer almışlardır. Bir masthücresinde içi histamin ile dolu 1000 den fazla granül vardır.

Moldlar:

Sporlar tarafından meydana getirilen mikroskopik bitkiler.

Östaki borusu:

Yutak ile orta kulak arasında hava akışını temin eden boru.

Solunum sistemi:

Burun, yutak, gırtlak, trakea, bronşlar, ve akciğerlerin tümünü içine alan sistem.

Serum:

İçindeki bütün hücrelerden arındırılmış sarımtrak renkte kan sıvısı.
Sinüzit:

Burun etrafındaki (paranazal) yüz kemiklerin içindeki sinüslerin iltihabı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp