Alerji Aşısı

Alerji Aşısı; testlerle tespit edilmiş olan alerjenin küçük dozlardan başlanıp arttırılarak verilmesi vücudun bu maddelere reaksiyonunu ve hassasiyetini dolayısıyla alerjiyi azaltmaktadır.
İmmunoterapi aşı olarak cilt altına enjeksiyon şeklinde yapılabildiği gibi son yıllarda ağıza damla şeklinde de yapılabilmektedir. Cilt altına yapılan aşı tedavisinin istenmeyen etkilerden koruınabilmek için hep aynı sağlık kurumunda yapılmasının gerekmesi hasta açısından zorluk oluşturmaktadır. Bu nedenle son yıllarda özellikle çocuklarda olmak üzere ağızdan damla şeklinde verilen oral aşı daha çok tercih edilmektedir.

Başarılı bir immunoterapi tedavisi için hastanın uyumu önemlidir. Çünkü tedavi uzun sürelidir. 4-6 ay haftada bir kez daha sonra 3-5 yıl süreyle 3-4 hafta aralarla aşı yapılır. Ağıza damlatılan oral aşılar evde hasta tarafından belirlenen dozlarla kullanılır. Bu süreç içerisinde aşı süresi ve kontrolleri, tedavinin akışı ve ne zaman sonra ereceği doktor kontrolü ve 6–12 aylık aralıklarla uygulanan alerji testi sonuçları ile belirlenir.

Alerjik Aşı Tedavisinin Yapılmaması Gereken Durumlar
- Solunum yolu enfeksiyonları
- Ciddi kronik ve enflamatuvar hastalıklar
- İmmün patolojiler
- Göz ve akciğerlerin aktif tüberkülozu
- Ciddi mental hastalıklar
- Gebelik
- Beta-bloker tedavisi
- Kardiyovasküler yetmezlik

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp