Albüminüri Nedenleri Tedavisi

Albüminüri Nedenleri Tedavisi : Halk arasında aktutma adı verilen İdrarda, albümin bulunmasına Tıp dilinde Albüminüri denir.Böbrekler tam görevini yapamadığı için idrarda protein bulunması olarakta tanımlanabilir. İdrardaki proteinlerin büyük bir bölümünde albumin olmasına albüminüri denir. Albüminüri hastalığına neden olan albümin nedir açıklayalım.

Albümin Nedir:

Kan plazmasının veya serumunun en önemli bölümünü oluşturan albumin, dokuların temel maddelerindendir. Berrak, koyu kıvamda, suda çözünebilen, ısı ile pıhtılaşan bir protein türüdür. Aminoasitlerin birleşmesiyle meydana gelir ve kan ile tüm vücuda yayılır. Daha sonra böbreklerde absorbe edilerek geri alınır, idrar ile atılması önlenir. Böbrek bozukluğunda idrarda görünmesine albüminüri denir.

Albüminüri Nedenleri ve Belirtileri:

Böbrek bozukluğunun en erken belirtilerinden biridir. Ayrıca yüksek protein içeren perhiz uygulamaları, bazı ilaçların alınması veya ağır egzersizlerden sonra protein harabiyeti sonucu ortaya çıkabileceği de saptanmıştır. İdrarda albumin bulunması mutlaka böbrek hastalığına işaret etmez, çünkü piyelit, sistit ve üretrit gibi, kan ve irinin bulunabildiği aşağı idrar yolları iltihaplarında da albuminüri‘ye rastlanabilir. Kalp hastalıkları, birçok ateşli haller, ağır anemi (kansızlık), bazı ilaçlar alındıktan sonra ve zehirlenmelerde albuminüri görülebilir.Bunun anlamı, hastalığın ağırlığı kadar önemlidir. Bütün yukarda söylenenlere rağmen, çok ender hallerde, albuminüri‘ ye tamamen normal insanlarda, özellikle gençlerde rastlanabilir.

Bu durum, 24 saatlik süre içinde değişken olarak izlenir; duruşa bağlı veya ortostatik albuminüri diye adlandırılır ve albuminüri, kişi yatınca geçer, ayağa kalkınca yeniden belirir. Bunun patolojik önemi yoktur. Gebelik sırasında, idrarda düzenli olarak albumin aranmalıdır, çünkü gebelikte albuminüri, zamanında teşhis edilirse, ortaya çıkacak komplikasyonlar önlenebilir. Albuminüri, hangi nedene bağlı olursa olsun, ciddi şekilde doktor denetimi altında tedavi edilmelidir.Albümin idrara kandan geçer. Normal bir kimsede, kanın her 100 mililitresinde 3,3-3,6 gr. kadar albümin vardır; bu albümin kandan idrara geçmez. Ancak, böbrekleri etkileyen yerel ya da genel bir hastalık buradan idrara albümin kaçmasına yol açabilir. İdrarda bulunabilecek albüminin miktarı, insandan insana ve hastalıktan hastalığa değişir; pek az bir miktarda bile bulunması hekim için anlam taşır.

Albüminüri Tedavisi:

Bir çok hastalıklarda, özellikle Böbrek hastalıklarında, idrarda albümin görülür.
Mümkün olduğu kadar süt içmeli, patates haşlaması ile muhallebiyi sofradan eksik etmemelidir. Baharatlı yiyecekler, biber, turşu ve tuz kesinlikle terk edilmeli; kahve ve fazla miktarda su içilmemelidir.Albümin işemenin tedavisi için az proteinli perhiz yapılır. Gerçek iyileşme, ancak ana nedenin giderilmesiyle sağlanır. Eğer neden bir böbrek hastalığı ise, uygulanan tedavinin başarısı, idrara çıkarılan albümin miktarının azalıp azalmamasıyla anlaşılır. 24 saatte bir toplanan idrarda albümin miktarı ölçülür. Albüminin azalması tedavinin başarısını gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp