Akut Alkolizm

Akut Alkolizm : Akut alkol zehirlenmesi hem önemli organik bozukluklara, hem de kendine özgü davranış biçimlerine yol açar.Alkollü içki tüketiminin artması hem sosyoekonomik açıdan, hem de sağlık açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Uyuşturucu bağımlılarında görülen bütün özelliklere alkoliklerde de rastlanır. Vücudun kaldırabildiği alkol miktarı gittikçe artar, ruhsal ve fiziksel bağımlılığın ardından yoksunluk sendromu ortaya çıkar.

Hasta yemek yemez.İçki içmeyen bir insan bir alkolikle aynı miktarda alkol aldığında ondan çok daha fazla etkilenir. Alkoliklerde aynı etkinin çok daha yüksek dozlarda ortaya çıkmadı insan vücudunda alkole karşı bir dayanıklılık (tolerans) oluştuğunu gösterir.Alkol zehirlenmesinin derecesi ve belirtilerin şiddeti şunlara bağlıdır:

• Alkollü içkinin türü (bira şaraptan, rakı da cinden daha yavaş emilir).

• Midenin doluluk oram (midede yemek varsa boşalma zamanı uzar).

• Mide-bağırsak hareketlerini ve mukozalardaki kan akımını etkileyen ilaçların alınması ya da başka maddelerin varlığı.

• Alkollü içki içme hızı (ne kadar hızlı içilirse kandaki alkol oranı da o kadar hızlı yükselir).

• Merkez sinir sistemini etkileyen ve alkolün zehirleyici etkisini artıran ilaçların alınması (bu açıdan özellikle kısa etkili barbitüratlar önemlidir, çünkü alkoliklerçok yüksek dozda barbitürat ve barbitürat kullananlar çok yüksek dozda alkol kaldırabilir; ikisi birlikte alındığında öldürücü doza yaklaşılabilir).

Zehirlenme derecesinin belirlenmesinde alman alkol miktarı kadar hastanın öbür özellikleri de önem taşır. Hastanın alkole bağımlı, alışkın ya da çok seyrek içen biri olması sonucu etkiler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp