akne tedavisi antibiyotik

Akne Kremleri Makale 2 :

SİVİLCEDE CİLT TEMİZLİĞİ NASIL OLMALIDIR?

En yanlış inançlardan biri de, sivilcelerin pislik sonucu ortaya çıktıklarıdır. Oysa sivilceler, hormon sistemi ve cildin yapısı gibi kontrol edilemeyen pek çok faktörün bir araya gelmesi sonucu oluşur. Yine de kontrol edebileceğimiz bazı etkenler vardır. Bu basit temizlik kuralları şunlardır:

- Sivilceye kirlilik yol açmadığı için, aşırı yıkanmanın, sivilce tedavisine faydası yoktur. Günde iki seferden fazla yıkanılmamalıdır.

Daha fazla yıkanmak cildin doğal yapısını bozar, cildi kurutur, sivilceye eğilimli bölgeleri tahriş eder. Ayrıca, aşırı yıkanmak ciltten yağ salgılanmasını arttırarak da yeni sivilce oluşumuna yol açabilir.

- Cilt temizliğinde, cildi aşırı ovalamak ve keselemek doğru değildir.

- Tonik kullanılmak istenirse, alkol oranı yüksek olan ürünler kullanılmamalıdır. Alkol cildi kurutur. Bu da yağ kanallarından daha fazla yağ salgılanmasına yol açarak, tahriş ve sivilceleri arttırır.

- Yüz, fazla ellenmemelidir. Cilt yüzeyinde normalde P. acnes (sivilce oluşturan mikrop) zaten bulunur. Yağ kanalına girmediği müddetçe de zararsızdır. Yüzü çok fazla ellemek, eli sürekli çenede tutmak bu bakterinin yağ kanallarına girişini kolaylaştırabilir.

- Sivilceler, elle veya herhangi bir aletle sıkılmamalı ve oynanmamalıdır. Bu tür hareketler, yine deri yüzeyindeki P. acnes‘i derine iterek tahriş ve iltihabı arttırır. Ayrıca deride tahribat yaparak, kalıcı izlere neden olabilir.

- Egzersiz sonrası hemen duş alınmalıdır. Egzersiz esnasında terleme, ısı artışı ve giysilerin tahrişi sonucu, bakterilerin yayılması için uygun ortam oluşur. Bu yüzden, mümkün olduğunca egzersizden hemen sonra duş alınmalıdır.

Sivilceli ciltlerde cilt temizliği, cildi ölü deri artıklarından, gün içinde çevreden gelen kirlerden ve fazla salgılanan yağdan arındırmalır. Temizlik işlemi, nazikçe ve cildi tahriş etmeden yapılmalıdır.

Özellikle sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar cildi kurutup tahriş ettiği için, cildi temizleme esnasında nazik olunmalıdır. Kesin olarak, aşırı temizliğin sivilceyi alevlendirdiği bilinmektedir.

Sivilceli ciltler genellikle yağlı ciltlerdir. Sivilceli ve sivilceye eğilimli ciltlerde, normal kişilere oranla cilt yağı fazladır. Nodüler sivilce ve akne kongblata gibi şiddetli sivilce hastalıklarında, ciltteki yağlanma aşırı seviyede olabilir.

Sivilceli ve sivilceye eğilimli ciltlerde, yağlanmayı azaltmak ve yüzdeki parlamayı önlemek için, temizlik ve bakım yöntemleri etkili olabilir.

Sabunlar
Sabunlar kişisel temizlikte en sık kullanılan ürünlerdir. Sabun ile temizleyerek, gün içinde deriye yapışan ter, yağlanma, yüzey bakterileri ve tozlar yeterli derecede giderilir.

Sabun ile temizlik su kullanılarak yapılır. Su ile durulama yapılarak sabun ve kir artıkları uzaklaştırılır. Sabunlar alkalen yapıdadırlar. Derinin normalde 6.8 olan pH‘sını yükselterek, cildi tahriş edebilir. Bozulan deri pH‘sı yarım ile bir saat içinde normale döner.

Lanolin, gliserin veya tatlı badem yağı gibi maddeler, sabunun tahrişini azaltabilir. Sabunu daha çok aşırı yağlı ve kalın cilttlerde kullanılması önerilir.
Dermatolojik sabunlar ve yıkama jelleri.

Bu ürünler sabuna benzer, ancak sabun değildirler. Farklı kimyasal yapıları vardır. Cildi temizleyen değişik kimyasal yapıda deterjanlar içerirler. Bu maddeler derinin pH‘sına yakın olduğu için, derinin pH‘sını bozmaz.

Ayrıca bu ürünlere değişik yumuşatıcı ve nemlendiriciler eklenerek, kullanımında kolaylıklar sağlanmaktadır. Ancak bu ürünler sabunlara göre daha pahalıdırlar. Sabunların cildi kuruttuğu ve tahriş ettiği durumlarda tercih edilebilecek ürünlerdir.

Antibakteriyel sabunlar

Sivilce tedavisinde etkin olduğu söylenen pek çok antibakteriyel ürün vardır. Ancak bu ürünlerin içindeki etken maddeler, genellikle Gram-pozitif aerobik yüzey bakterilerine etkilidir. Ayrıca yağ kanalı içine giremez ve sivilceyi oluşturan P. acnes sayısını azaltmazlar.

Bu yüzden bu tür ürünler, sivilceye eğilimli ciltlerde başka nedenlerle olabilecek iltihapları engelleyebilir, ancak sivilceye etkili olmazlar. Bu ürünlerin aşırı kullanılmaları halinde, Gram-negatif bakterilerin neden olduğu iltihaplanma şeklinde yan etkiler görülebilir.

Bazı temizleme ürünlerinin içinde benzoyl peroxide bulunmaktadır (ülkemizde bulunmamaktadır). Bu madde, P. acnes için öldürücüdür. Yağ kanalının içine girerek etkili olabilmektedir. Benzoyl peroxide‘li temizleyicileri durulanmadan önce, bu maddenin sivilceli bölgede 4-5 dakika bekletilmesi faydalı olur.

Glikolik asit, çinko ve salisilik asit gibi maddeler içeren temizleyiciler de sivilceli ciltlerde faydalı olabilir.

Temizleme sütleri

Temizleme sütleri ve kremleri, daha çok makyaj çıkarmak için kullanılan ürünlerdir. İçlerinde düşük oranda makyaj çözücü yağ ve diğer maddeler bulunur. Temizleme sütleri cildin pH‘sını bozmaz.

Temizleme sütü kullanıldıktan sonra, suyla durulanmalı veya tonikle temizlenmelidir. Bazı kişiler ise kağıt mendiller yardımıyla temizlemeyi tercih edebilirler.

Sivilceli ciltlerde, yağ içermeleri nedeniyle, temizleme amaçlı temizleme sütü ve kremleri tavsiye edilmez.

Sivilceli ciltlerde yüz temizliği yıkama jelleri ile yapılması tercih edilebilir.. Ancak sabun veya başka kalıp ürünler kullanılabilir. Zararı yoktur. Biraz daha ciltte kuruluk yapabilirler.

Temzileme ürünlerinin içinde sivilceye karşı maddelerin olması faydalıdır. Ancak bilinmesi gereken temizleme ürünleri sivilceyi tedavi etmez. Tedaviye yardımcı olurlar. Cildi kurutmayan ve yağlandırayan her türlü ürün cildinize uygun demektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp