akciğer embolisi tedavisi ne kadar sürmelidir

Akciğer Embolisi : Akciğere gelen pıhtı tıkacı (trombo-emboli) geniş bir alanı etkiliyorsa hasta ancak yoğun tedavi girişimleriyle kurtarılabilir. Damarlarda normal olarak bulunma­ ması gereken değişik boyutlardaki ya­ bancı maddelerin kan yoluyla taşınarak ince bir daman tıkaması emboli olarak bilinir. Bunun sonucunda tıkanan daman n beslediği bölgeler kansız kalır. Orta­ ya çıkan beslenme ya da dolaşım bo­ zukluğunu gidermek için yan damarlar zamanında gelişmezse kangren kaçınıl­ maz sonuçtur. EMBOLİ Gaz, sıvı ve katı haldeki maddeler em- boliye yol açabilir.Gaz (hava) embolisi- Damara dışarıdan hava girmesi ya da damar içinde gaz açığa çıkmasıyla oluşur. Örneğin, iğne yapılırken, serum verilirken ya da basın­ cın ters yönde olduğu boyun toplarda­ marının bir travmayla karşılaştığında damara hava girebilir. Normal koşullarda atardamarlardaki kan basıncı kalbin hem kasılma, hem de gevşeme hareketleri sırasında atmosfer basıncından daha yüksektir.

Bu nedenle atardamara normal basınç altında hiçbir zaman hava giremez. Atardamarda gaz kabarcığı "dalgıç vurgunu" örneğinde olduğu gibi hızlı basınç değişiklikleri sonucunda ortaya çıkar. Tüple derine dalanların dokularında hava, özellikle de azot, doyma noktası­ na kadar çözünerek birikir. Dalgıç gaz fazlalığının solunumla yavaş yavaş vü­ cuttan atılmasına fırsat vermeyecek bir hızla yukarı çıkarsa serbest kalan çok ufak gaz kabarcıkları kanda birleşerek gaz embolisini oluşturur. Vurgun ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlike­ lidir. Sıvı madde embolisi- Kana karışan sı­ vının emboli oluşturabilmesi için kanda çözünememesi gerekir. Bu da genellik­ le yağlı bir maddedir. Örneğin, iskelet sisteminin uğradığı travmalarda kemik iliğinde bol miktarda bulunan yağlı maddeler kana karışarak emboli yarata­ bilir. Katı madde embolisi- En sık rastlanan emboli tipidir. Birçok etkene bağlı ola­ bilir. Dolaşıma girerek kümelenen tü­ mör hücreleri ve çeşitli mikroorganiz­ malar ya da daman delerek kan akımı­ na karışan mermi parçalan embolilere yol açabilir. Ama tromboz, yani damar içinde pıhtı oluşması katı madde embo- lilerinin en sık rastlanan nedenidir.

Akciğer embolisi, akciğer atarda­ marındaki ya da bu damann bir dalın­ daki ani tıkanmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Çoğu olguda etken madde çevre­ sel toplardamarlardan kopan, kalbin sağ kulakçık ve karıncığından geçerek akciğerlere gelen pıhtıdır. Atardamar tıkanmasının sonuçlan, akciğerlerin durumuna ve tıkanan atardamarın öne­ mine bağlıdır. Ayrıca embolinin olası yıkımını karşılayacak koşullann varlığı da sonucu etkiler. Yan damarların za­ manında gelişerek yeterli kan dolaşımı­ nın yeniden sağlandığı durumlarda, embolinin gidişi belirtisizdir. Bu du­ rumda akciğerde doku ölümü (nekroz) görülmez. Tıkanıklığın akciğer dolaşı­ mını büyük ölçüde aksattığı olgularda birden tansiyon düşer ve hasta şok du­ rumuna girer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp