Ağız Nezlesi

Ağız Nezlesi : En sık görülen ve en az zararlı türdür. Ağızdaki yerleşik bakteri florasının, genel ve yerel çeşitli durum­ lara bağlı olarak hastalık yapabilme ye­ teneği kazanmasından kaynaklanır. Her yaşta görülebilir. Özellikle iyi beslen­ meyen çocuklarda, diş çıkaran bebek­ lerde ve kızamık, kızıl, suçiçeği, kıza­ mıkçık gibi döküntülü hastalıklar sıra­ sında ortaya çıkar. Erişkinlerde başlıca nedenleri diş taşlan ve uygun olmayan diş protezlerinin kullanılmasıdır.

Sindi­ rim bozuklukları, yüksek ateş, örseleyi­ ci yiyecekler, çok sıcak içecekler ve si­ gara da ağızda bu .tip iltihap yapabilir. Ağız nezlesinin sık rastlanan bir başka nedeni vitamin eksikliğidir. Artık iskor- büt ve beriberi gibi ağır vitamin yet­ mezliklerinden kaynaklanan hastalıklar dengeli beslenme bilinci ve olanaklan- nın bulunduğu ülkelerin gündeminden çıkmıştır. Ama yetersiz ve dengesiz beslenmeye ya da vücuttaki işlev bo­ zukluklarına bağlı olarak gizli vitamin eksikliği hastalıkları görülmektedir. Ağız nezlesi genellikle ağız boşlu­ ğunda kırmızılıkla ortaya çıkar. Çoğu kez dil ve dudaklarda yaygın ve tekdüze kızarıklıklar görülür.

Hasta ağzında kuru­ ma ve yanma duyar. Yutma ve çiğneme Stomatit ağız mukozasının akut ya da kronik biçimde iltihaplanmasıdır. Ağız mukozasında enfeksiyona yol açabilecek duruma gelmiş çeşitli mikropların varlığına bağlı olarak gelişir (üstte). Kanamalı stomatit kolayca kanayan dişeti mukozasının kızarması ve şişmesi ile kendini belli eder. Çoğu kez genel bir hastalığa, zehirlenmeye ya da vitamin yetmezliğine bağlıdır (altta). hareketleri güçleşir. Bu tip ağıziçi ilti­ haplan, mikrop öldürücü gargaralar kul­ lanılarak tedavi edilebilir. Aynca ağn ve yanma duyumunu ortadan kaldıran hafif uyuşturucu ve mikrop öldürücü ilaçlar yararlı olabilir. İltihap vitamin eksikliği­ ne bağlıysa tedavi eksik olan vitaminle­ rin karşılanmasına dayanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp