Ağır Kombine İmmün Yetmezlik

Ağır Kombine İmmün Yetmezlik (SCID) hem humoral,hem sellüler immün cevaplarda ortak defekt özelliği taşıyan genetik sendromlardan oluşan bir gruptur. Etkilenen yenidoğanlar bakteri, virüs, mantar ve protozoalar dahil, yaygın bir patojenle oluşan şiddetli rekürren infeksiyonlara hassastır. Candida, Pneumocystis, CMV ve Pseudomonasın neden olduğu fırsatçı hastalıklar da ciddi(ve nadiren öldürücü) hastalığa neden olur.

Ortak klinik özelliklere rağmen hasta bazında alttaki defektler oldukça farklıdır. Bazı SCID tipleri T ve B hücreleri etkileyen tek bir defekten kaynaklanır ve diğerleri sekonder humoral immünite bozukluğuyla birlikte, primer bir T hücre eksikliği sonucudur. Aşağı yukarı vakaların yarısı X' e-bağlıdır. Bunlara sitokin IL-2, IL-4,IL-7, IL-9 ve IL- 15 için reseptörlerin paylaştığı ortak y zincirini kodlayan gen mutasyonları sebep olur. Bu hastalıkta bu sitokinlerden en önemlisi IL-1' dir. Çünkü bu,üretici lenfoid organlarda immatür B ve T hücre öncüllerinin sağkahmını ve çoğalmasım uyarmaktan sorumlu büyüme faktörüdür. SCID otozomal resesif tarzda taşınır,bunların aşağı yukarı yarısına pürin metabolizmasına katılan bir enzimin, adenosine deaminase (ADA) mutasyonları neden olur. ADA eksikliği DNA sentezini inhibe eden ve lenfositlere toksik olan adenozin ve deoksiadenozin trifosfat metabolitlerinin birikmesiyle sonlamr.

Diğer otozomal resesif SCID vakaları primer class II MHC ekspresyon bozukluğu veya lenfosit antijen-reseptör genlerirıin yeniden düzenlenmesinden sorumlu rekombinazı kodlayan genlerde mutasyonlar gibi diğer purin metabolik yol defektIerine bağlanmaktadır.En sık iki SCID tipinde (sitokin reseptör ortak y zincir mutasyonu ve ADA yetmezliği) timus hipoplastiktir.

Lenf nodülleri ve lenfoid dokular (tonsiller, barsak ve appendikst gibi) atrofıktir ve B hücre germinal merkezlerini,parakortikal T hücreleri içermezler. Etkilenen hastalar T ve B hücre bozukluğuyla birlikte belirgin lenfopeniye sahip olabilir. Diğerleri artmış sayıda immatürT hücre ve/veya T hücre yardımı olmadığı için nonfonksiyonelolan bol miktarda B hücreye sahip olabilir.SCID hastaları zamanımızda kemik iliği transplantasyonuyla tedavi edilir. X'e bağlı-SCID mutasyona uğramış genin başarıyla yerine konduğu gen tedavisinin ilk hastalığıdır. Fakat, tedavi edilmiş hastaların bazıları T hücre lösemileri geliştirdiğinden, muhtemelen gen sellüler onkogene yalan konduğundan, yaklaşım yeniden değerlendirilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp