Selamlaşmak ve Selam Vermenin Fazileti

SELAMLAŞMAK VE SELAM VERMENİN FAZİLETİ

Ehl-i ıman birbirlerinin kardeşleri olduklarından her ne zaman karşılaşsalar, selam ile tanışıklık vermek İslam hukukunun gereklerindendir.

Kur'an-ı Kerim'de:

Size selam verildiği vakit, ona onun selamı ile tanışlık vermek İslam hukukunun gereklerindendir. Kur'an-ı Kerim'de. Size selam verildiği vakit, ona onun selamından daha güzeli veya misliyle mukabele edin. (En-Nisa süresi: 86) buyurulmuştur. Tahiyye lafzının manası: (Allah, sana ömür ve afiyet ihsan buyursun) demektir. Lakin, şer'i şerif te selam manasında kullanılmaktadır. Her milletin; kendilerine mahsus bir tahiyyesi vardır. Hadıs-i şerifte: Hıristiyan milletinin tahiyyesi, elini ağzına koymaktır. Yahudi milletinin tahiyyesi, eliyle işaret etmektir. Mecusi taifesinin tahiyyesi belini büküp, eğilmektir, buyurulmuştur. Bu hadıs-i şeriften anlaşılıyor ki, İslam milletine mahsus olan tahiyye, ancak

Esselamü aleyküm Veya

Selamün aleyküm lafzı şerifi olup, bundan başkası diğer milletler arasındadır.

Ayet-i kerimenin manası, bir kimse:

Esselamü aleyküm ile tahiyye ederse, ona:

Ve aleyküm-üs-selamü ve rahmetullahi ile karşılık verilir. Eğer:

Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ile selam verirse, ona:

Ve aleykümüsselamü ve rahmetullahi ve ber-ekatühü ile cevap verilir. Eğer: Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekütühü ile selam verirlerse, yine ve Aleykümüsselam ve rahmetullahi ve berekat ühü ile reddolunur. Bu red, misliyle reddolunan kısmıdır. Bu üç nevi selamın her biri, birbirinden efdaldir. ESSELAMÜ ALEYKÜM ile olan tahiyyeye 15 sevap yazılır. ESSEL.AMÜ ALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ ile olan tahiyyeye 25 sevap verilir.

Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü ile olan tahiyyeye 30 sevap verilir.

Selamda ESSELAMÜ ALEYKÜM demekle, SELAMÜN ALEYKÜM demek, her ikisi de caizdir.

Nitekim; Kur'an-ı azimüş-şanda:

Vessalamü ala men'ittebbe'al-hüda Veselamün ala ibadihilleziyn'estafa ikisi de zikrolunmuştur. Selamın manası; iki cihanda selam et ve ebedi saadet sizin üzerinize olsun, demektir. Bu mana, cemaate selam verildiği zaman, hakikat üzerine hamlolunur. Yalnız bir kimseye selam verildiği zaman (SiZ) .demek, hafeze meleklerine şamil olur. O melekler de o kimsenin selamını alırlar. Bir kimsenin selamını, melekler reddederek ona dua ettikleri vakit, o kimse Allah'ın azabından emin olur.Nitekim, Ruh-ül Beyan tefsirinde de böyle buyurulmaktadır. iki cihanda selamet ve ebedi saadet sizin üzerinize olsun, demektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp