sesle tedavi türkiye

Sesle Tedavi 2 :

Tanım

Ses dalgalarının iyileştirmede kullanımı.

Arkaplan

Sesle tedavi vücudun kendini iyileştirmesine yardım etmesi için kullanılır. Modern bilim yüksek frekanslı sesle ilgilenmiş ve ondan şimdi en kullanışlı tıbbi teşhis cihazlarından olan ultrasonda bir teşhis aracı olarak yararlanmıştır. Öte taraftan çok düşük frekanslı ses dalgaları askeri amaçlarla büyük bir potansiyel silah olarak, ses dalgalarının dünya kabuğu içinden, çok uzun mesafelere iletilmesi için keşfedildi.

Fakat bu ikisinin arasında, bizim de duyabileceğimiz aralıkta, dalga boylarının çoğunluğu bulunmaktadır. Hepimiz günlük hayat içinde gürültünün etkilerinin farkındayızdır. Gürültü bizi en basitinden oyalar, hatta deli bile edebilir. Araştırmalar, büyük, milletlerarası havaalanları çevresinde yaşayan insanların, daha sakın yerlerde yaşayanlara göre daha fazla akıl hastanesine gittiklerini göstermiştir. Araştırma şunları da göstermiştir ki, biz uyurlarken de sesleri duyarız ve bu uykunun kalitesini etkiler.

Trafiği yoğun yolların kenarlarında oturanların gürültüye tepki gösterdikleri gece boyunca kaydedilen beyin dalgalarından anlaşılmıştır ve gürültüsüz ortama göre daha az, dinlendikleri ortaya çıkmıştır. Çevresel gürültü iş sırasında çok fazlaysa ve uzun zaman periyotları süresince devam ederse, sağırlığa yol açabilir ve ses dalga boylarının bir çoğunun vücudumuzun diğer bölgeleri üzerinde etkileri vardır. Pop konserlerindeki bağrışan histerik kitlelerin bu davranışı bir tesadüf değildir, güçlü ses dalgaları şüphesiz iç organlarını titreştirir. Bazı bas notaların kadınların üreme organlarını titreştirdiği ve onların bu yüzden bas ritmindeki müzikten zevk aldıkları ileri sürülmektedir. Bitkiler bile müziği zevkli bulmaktadırlar ve müzikle karşılaştıklarında sıradan gürültüyle karşılaştıklarından daha iyi büyüdükleri görülmüştür.

Sesin hepimiz için temel bir önemi vardır. Aslında hepimiz iyi biliriz ki, bir şahsın konuşmasının ses kalitesinin onu sevip sevmememizde büyük bir etkisi vardır. Dr. Hans Jenny, tonoskop adını verdiği sesi üç boyutlu hale getiren bir cihaz geliştirmiştir. İnsan sesini kaynak olarak, mesela O, sesinin toneskopta mükemmel bir daire oluşturduğunu ortaya koyabilmiştir.

Kültürlerin temel ve önemli seslerini oluşturan şekiller arasında büyük benzerlikler vardır. Matra Yoga'da herşeyin temeli olan bir ses vardır: OM ya da AUM. Hindu Mandykya Upanişad der ki “bütün geçmiş, şimdi ve gelecek gerçekten OM'dur. Zamanın üçlü kavramının ilerisi de, OM'dur.” Tibetliler, Budistler, Lamalar. Çinliler, Japonlar ve Endenozyalılarda OM'un benzer bir yorumuna sahiptirler.

Hıristiyan ve Yahudiler AMEN ve Müslümanlar da AMİN derler. Yuhanna İncil'i “Önce söz vardı”, diye yazarken, herhalde eski ve yaygın bir inanç olan, söylenenin sesinin bilgi aktarmaktan çok daha derin bir önemi olduğunu vurgulamak istiyordu.

Eski Mısırlılar şekil ve maddenin sesle alakasını anlamışlardı ve Rudolf Steiner'in bir öğrencisi olan Wachsmuth, sesin iletimi hakkında, insan tabiatı ve onu kuşatan kainat açısından birçok karmaşık teoriler geliştirmiştir. Şifa duaları ve aslında bütün ibadet çeşitleri tekrar eden seslere dayanır ve bunun ibadet edenler üzerinde büyük etkisi vardır. Bu herhalde en iyi Ayurvedik tıpta kullanılan mantralarda görülür.

Sesle tedavi, ses dalgalarını iyileştirmek maksadıyla kullanılır. Biraz önce de kısaca belirttiğimiz gibi, her organın ses dalgalarının uygulanmasıyla değişebilecek bir titreme frekansı vardır. İşte sesle tedavi bu temel prensibi kullanır.

Moleküler yapı ve atom fiziği hakkında bilgilerimiz arttıkça, her maddenin, atom altı parçacıklarının temelinde sürekli bir titreşim içinde olduğunu anlıyoruz. Öyleyse insan vücudunun her bir hücresi küçük birer pildir ve enerji alanlarıyla dolu olup, mikroskobik bir enerjiyle titreşir. Sağlıklı bir durumda, hücredeki hayat olayları bu enerjiyi sürekli olarak yayarlar, ama hastalık söz konusu olduğunda bu yayma düzensiz bir hale gelir. Bu prensibin günlük tıptaki en basit ve en iyi bilinen uygulaması elektrokardiogramdır. Bir seri elektrot kalp üzerinde deriye ve daha uzak bölgelere (el ve ayak bilekleri) yerleştirilir ve bunlar kalp tarafından oluşturulan elektrik titreşimleri veya frekanslarını kaydederler. Bunlar TV tipi bir ekranda incelenebilir veya kalıcı olması için bir kağıda basılabilir. Kalp kası arızalandığı zaman (mesela bir kalp kriziyle) çıktının verileri, doktorların kağıda bakarak kalbin hangi bölgesinde ne olduğunu kolayca söyleyebileceği ve şaşılacak bir doğrulukla kalbin hangi bölümünün hastalıktan etkilendiğini belirtebilecekleri bir şekilde değişir. Hasta iyileştikçe EKG de, elektrik yollarının normale dönmesiyle normalleşir.

Sesle tedavi uygulayanlar bütün vücudumuzun ve hücrelerimizin kalp gibi çalıştığını ve bütün hastalıkların kendilerini enerji yayımı veya titreşim frekansındaki değişiklikleri belli ettiklerini kabul ederler. Bu, değişik bir grup, hücrede, vücudun bir organında veya vücudun tamamında yer alabilir. Sesle tedavi, titreşimleri normale çevirmeyi amaçlar.

Işık uzun süreden beri tedavi amaçlarıyla kullanılagelmiştir ve kızıl-ötesi ve mor-ötesi bombalan tıpta ve halk arasında iyi bilinmektedir. Bu enerji kaynakları, sesle tedavi yapanların kullandıklarıyla karşılaştırıldığında değişik tip titreşimler oluşturan jeneratörlerdir. Fakat sonuç aynıdır. Tahrip Olmuş veya hastalıklı dokunun normal haline dönmesi.

Nasıl Uygulanır?

Pratik detaylarından önce sesle tedavinin ses dalgası seviyesinde geçmişine bir bakalım. Dalgalan hepimiz tanırız. Denizdeki dalgalar bizi hasta eder. Havadaki dalgalar bize TV ve radyo dalgalarını getirir. Fakat hepsinin ortak bir yanı vardır. Hepsi içinden geçtikleri ortamı önce sıkıştırırlar, sonra da yayılırlar. Öyleyse bir ortamdan (su, hava veya vücut dokuları gibi) geçen dalgalar bir seri sıkışma ve yayılma dalgalarıdır. Kulaklarımız aynen gözlerimizin küçük bir ışık frekans aralığını yakalayabildiği gibi küçük bir ses dalgalan aralığını da belirleyebilir.

Sesle tedavi ses dalgalarının elektronik cihazlarla üretilmesini içerir. Bu dalgalar daha sonra, vücudun tedavi isteyen etkilenmiş bölümü üzerine yerleştirilen uygulayıcılarla vücuda verilir. Hastalık tarafından üretilen, istenmeyen frekanslar böylece ortadan kaldırılır ve iyileşme başlar.

Ses uygulayıcıları sesi, belirli bir organ ya da doku için doğru dalga boyunu uygulamaya ayarlanmış manyetik kasetlerden uygulayan, basit cihazlardır. Uygulayıcı demek, sesin nişan alınarak odaklaştırılabilmesi demektir. Hasta ses banyosuna sokulmaz. Bir ses uygulayıcısı basit bir titreştirici değildir. Uygulanan ses frekansı yolları karmaşık ve tedavi edilen organa özeldir.

Bir şahıs sesle tedavi edilirken titreşimleri hissedebilir veya hissetmeyebilir. Hasta titreştiren uygulayıcıyı hissetse bile, iyileştirici olan ve iç organlar tarafından duyu olan frekansı duymayabilir.

Ne İçin Kullanılır?

Sesle tedavi romatoid, artrit, fibrozit, kas durumları. Kırıklar ve kemik hastalıkları, gerilmeler ve burkulmaların tedavisinde çok büyük bir öneme sahiptir. Bu bölgeler sesle tedavi için uygulayıcıların tatbik edilecekleri en uygun bölgelerdir ama şimdi iç organlar da tedavi edilmektedir.

Sesle tedavi uygulayanlar tedaviyi sesle etkilemeden önce teşhisin konulmasının çok önemli olduğunu vurgularlar. Eğer gerçekten psikolojik bir sebebe bağlıysa, artrit tedavisinde etkili olabilir, ama eğer temelde yatan hastalık tedavi edilmezse bu uzun sürmez. İngiltere'deki bir ses terapistinin karşılaştığı vakaların % 80'i. vücuttaki hasarın artrit veya başka bir kas iskelet hastalığı şeklinde ortaya çıkmasından önce yıllar bile geçmiş olsa, bir travmatik olaya dayanmaktadır. Aynı terapist, kalça çıkığı ameliyatı geçiren hastaların ameliyat öncesi sesle tedavi görmeleri halinde, daha çok fayda gördüklerini belirledi. Bu yolla tedavi edilen hastalar daha çabuk, diğer hastalardan daha önce iyileşip ayağa kalkarlar. Kendisi sesle tedavinin fizyoterapinin yaptığından daha çok şey yapabileceğini, çünkü daha çabuk, sessiz, kolay ve hasta üzerinde bir uygulama gerektirmediğini söyler.

Bir İngiliz sesle tedavi öncüsü Peter Guy Manners'e göre sesle tedavi, romatoid artrit de kullanılabilir. Buna rağmen, eğer eklem çok fazla hasar görmüşse, bütün umabilecek eklem hareketliliğinde bir artıştır. Buna rağmen kronik romatizma hastaları için bu harika bir gelişmedir. Manners, disk kaymalarında da iyi sonuçlar almış ve bu metodun manipulasyon içermediği için (bu hastaya çok acı verebilir) çok popüler olduğunu görmüştür. Uygulayıcı, hastalıklı bölge üzerine 10-15 dakika tatbik edilir. Bu adale spazmlarını engeller ve böylece eğer gerekliyse manipulasyonu kolaylaştırır. Klasik lumbago da bu tip bir tedaviye cevap verir.

Sesle tedavi yalnızca yaşlılıktan dolayı oluşan hastalıklar için değil, aynı zamanda bebekler ve çocuklarda da uygulanabilir. Manners, sesle tedaviyi adale zayıflığı ve hatta felci olan çocuklarda kullanıp cevap almıştır.

Geleceği

Sesle tedavinin çok parlak bir geleceği vardır. Bu ucuz ve kolayca kontrol edilebilen tedavi, büyük araştırmalara açıktır. Halk ve tıp çevreleri ultrasonun yumuşak doku hasarlarında neler yapabileceğini görmüştür ve bu, tedavi şeklini de ek bir tedavi şekli olarak kabul etmeleri gerekir. İyileştirici dalgaların, diğer organ ve dokular üzerinde bir zarara yol açmaması garantiye alındığı müddetçe, sesle tedavi güvenli bir gelecek için benimsenmeyi hak etmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp